Sunteti in categorie: Societate

Traditii de Paste

Traditii de Paste,traditii de paste, traditii pascale, traditii de Inviere, traditii pentru paste
In Romania, traditiile de Paste respecta canoanele bisericii crestin–ortodoxe. Astfel, vinerea dinainte de Paste mai poarta si denumirea de Vinerea Mare, pentru ca in aceea zi a fost rastignit Domnul Isus Hristos. In Sambata Mare, oamenii merg la biserica pentru a asista la slujba de Inviere de la miezul noptii si, conform traditiei de Paste, aduc cu ei si cateva alimente (pasca, oua si friptura de miel) pentru a fi binecuvantate de preoti. Dupa ce se termina slujba, oameni se intorc acasa si gusta mai intai din alimentele sfintite de preoti.

Incondeierea oualelor
Incepand cu Joia Mare, oamenii incep sa vopseasca ouale in diferite nuante. Culoarea predominanta este rosu, dar nici celelalte nuante nu sunt ignorate, astfel ca pe platourile de Paste se vor gasi si oua galbene,verzi sau albastre. Incondeiere oualelor face parte din traditiile romanilor de Paste. Ouale se incondeiaza, folosind un bat rotund si subtire, confectionat din fag si denumit „chisita”. Vezi cand si cum se vopsesc ouale de Paste.

Pasca de Paste
Pasca este o prajitura care se pregateste doar de Paste si se coace in Vinerea Mare. Pasca poate avea o forma rotunda (care aminteste de scutecele copilului Isus-Hristos) sau dreptunghiulara (precum este si Sfantul Mormant). Dupa cum spun traditiile de Paste, cojile oualelor din care s-a pregatit Pasca se vor arunca intr-un rau. Acest obicei isi are radacinile intr-o credinta straveche conform careia cojile de oua sunt purtate de rau catre taramul unde salasiuesc „oamenii buni”, anuntandu-i pe acestia ca se apropie Pastele.

Traditii de Paste: „udatul”
In unele regiuni precum Bucovina sau Transilvania, se respecta o traditie numita: „udatul”. Luni dimineata, flacaii iau o galeata de apa si merg la casele fetelor nemaritate. Daca le gasesc dormind, feciorii arunca galeata cu apa pe ele. Si pentru ca se crede ca fetele care au fost „udate” se vor marita in curand, flacaii sunt rasplatiti cu oua incondeiate, Pasca sau prajituri.

 

Sursa: Traditii de Paste