Sunteti in categorie: Frumusete

Cum sa ne bronzam fara riscuri

Cum sa ne bronzam fara riscuriNe place foarte mult sa fim bronzate, insa daca ne expunem necontrolat la soare, riscul de a dezvolta cancer cutanat (cancerul de piele) creste semnificativ. Cele mai sensibile dintre noi sunt persoanele care au pielea foarte alba. Ce trebuie sa stii este ca in acest moment nu exista nici un produs care sa ne ofere o protectie solara completa. De aceea, medicii dermatologi ne recomanda de fiecare data sa citim cu mare atente etichetele cremelor pentrtu plaja. De nenumarate ori suntem avertizate ca expunerea la razele ultraviolete trebuie facuta numai in anumite intervale orare, pentru a inlatura pe cat posibil efectele negative.

Cum sa te bronzezi fara riscuri

Te-ai intrebat probabil, de multe ori, de ce vremea a devenit atat de calda, de ce suntem loviti atat de des de canucula. De ce, daca in anii precedenti era in mare voga bronzul natural, in ultima perioada lumea fuge de soare? Inclusiv vedetele pe care le admiri atat de mult ori prefera sa ramana albe ca laptele, ori apeleaza la autobronzant. Incalzirea globala nu este decat un efect al deteriorii straturilor atmosferei care ne protejau inclusiv de razele nocive. Ar trebui sa fii pusa pe ganduri de asta inainte de a merge la plaja si a te expune la soare la orice ora.

Reguli pentru un bronz frumos si fara riscuri
Pentru a beneficia de protecte eficienta, dermatologii ne recomanda sa respectam anumite reguli. Persoanele cu pielea alba si foarte alba trebuie sa se expuna la soare doar pana la ora 10.00 dimineaţa, iar dupa-amiaza dupa ora 17.00, pentru a evita efectele nedorite.
Sa nu crezi ca daca pigmentul tau este mai inchis, esti ferita; poti sta la soare dimineata insa pana la ora 11.00.
Daca tii neaparat sa fii foarte bronzata este indicat sa folosesti creme de protectie, indiferent de pigmentul tau natural si sa eviti soarele in exces. Bronzul nu arata bine pe o piele imbatranita prematur si uscata. E frumos bronzul, intr-adevar, insa radiatile UVB produc arsuri solare, iar radiatile UVA determina imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar. Ambele tipuri de radiati cresc mult riscul aparitei cancerului de piele. Cand citesti eticheta unui produs de protectie solara sau pentru bronzat, nu uita ca factorul de protecte (SPF) se refera doar la radiatile UVB, nu si la efectele radiatei UVA. Tocmai de aceea este indicat ca produsele pe care le cumperi sa iti ofere protectie pentru ambele tipuri de radiatii.
si in cazul copiilor se aplica aceeasi regula, deoarece copiii au un organism in crestere, care trebuie protejat. in cazul persoanelor care au pielea mai inchisa la culoare, lotunile de protecte vtrebuie sa aibe un factor cuprins intre 25 si 30.
Moda topless poate fi foarte periculoasa, deoarece pielea sanilor este foarte sensibila, se arde usor, se umple de pete si poate sa se imbolnaveasca mult mai rapid.

Exista substante care ne fac sa ne bronzam mai repede?
Da. Betacarotenul, substanta continuta de morcovi este recomandat daca vrei sa te bronzezi mai repde, deoarece contribuie la obtinerea unui bronz sanatos, rezistent si uniform. Betacarotenul, avand efect antioxidant, va neutraliza radicalii liberi care ne imbatraninesc pielea in timpul expunerii la soare. De asemenea, ofera protectie impotriva radiatiilor UV prin stimularea formarii de melanina.
De asemeni exista si creme si lotiuni pnetru o bronzare rapida, insa, de cele mai multe ori, bronzarea fortata duce la expunerea la riscuri crescute.

Cum ne bronzam in functie de piele. Ce creme si lotiuni sunt indicate
Daca ai pielea si parul deschise la culoare si te arzi repede intotdeauna sau obtii un bronz vag, cel mai bine e sa folosesti un fotoprotector cu SPF +50 pe tot timpul expunerii la soare.
Daca te arzi doar uneori, incepe cu o crema cu factor +30, iar daca nu te arzi niciodata este indicat sa incepi cu un produs cu SPF 20. De asemenea, nu uita ca buzele, nasul si urechile sunt cele mai expuse arsurilor solara neplacute si inestetice, de multe ori si dureroase. Pentru aceste locuri, protejaza-te cu lotiuni si creme pentru zone sensibile cu SPF de +50. Toate aceste produse fotoprotectoare se folosesc cu cel putin o jumatate de ora inainte de expunerea la soare si este obligatorie reaplicarea din doua in doua ore, dar si dupa fiecare baie in mare sau piscina. Chiar daca te-ai bronzat, nu mai sta la soare fara sa iti protejezi pielea.

Cum ne ingrijim pielea dupa plaja
Cand vii de la plaja este obligatoriu un dus. Foloseste doar geluri pentru piele sensibila si care nu degreseaza foarte mult. Aaplica cea de-a doua serie de produse obligatorii, care trebuie sa iti rehidrateze, sa hraneasca si sa iti calmeze pielea si unde mai pui duc la obtinerea unui bronz uniform.

Un articol de Medic dermatolog Veronica Anastasie
Citeste si
Bronz perfect fara soare
Solarul - pretul gambelor aurii

 

Sursa: Cum sa ne bronzam fara riscuri