Sunteti in categorie: Calatorii si Vacante

Meteora

meteoraIn mijlocul Greciei, in regiuneaThesaliei, in apropierea Muntilor Pind, linga oraselul Καλαμπάκα (citit "Kalabaka"), se gaseste un ansamblu de dimensiuni mitice de stinci care se inalta inspre cer. In toata lumea, aceste locuri sunt cunoscute drept stancile de la Meteora (Μετέωρα).
Nu poti spune ca ai vazut Grecia daca nu ai fost la Meteora.
Noaptea, reflectoare gigantice proiecteaza pe vechile stanci lumini si umbre care ofera privitorului o imagine fantastica, cum rar se intalneste...

Meteora este cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului elen, dupa Muntele Athos. Meteora, aflata in partea de nord-vest a Campiei Tesaliei, in apropiere de Kalambaka, la iesirea raului Pinios din frumoasa campie Tessalica si la aproape 300m deasupra vaii. Ca fenomen fizic, Meteora este unica in toata lumea.
Formatiunea geologica a luat nastere datorita unui con sub forma de delta, constituit din pietre de rau si namol, care se varsau in vechiul lac Thessalic.
Dupa separatia geologica a masivilor muntosi ai Olimpului si ai Ossei, apele lacului au gasit iesire la Marea Egee prin valea Tembi; atunci acest masiv in forma de delta s-a scindat in pietre si uriase stanci compacte cu inaltimi de pana la 4000 metri.
In prezent la Meteora exista 24 de manastiri, unele ajunse aproape ruine (Sfantul Duh, Sfantul Dimitrie, Sfantul Nicolae Padova si altele), in timp ce altele se conserva foarte bine,intacte si functioneaza (Marele Meteor,Varlam ,Sfanta Treime, Russanou).
Sfanta Meteora ,pentru marturia ei crestina, istorica, arhitectonica, in general artistica si geologica, este recunoscuta ca un monument al omenirii trebuie sa se pastreze.

 

Sursa: Meteora