Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Plante de Apartament: Guzmania Minor

cum se ingrijeste guzmania minor, ingrijirea plantelor de apartament, flori de apartament, Plantele Guzmania cresc in padurile tropicale si subtropicale ale Americii.
Ele se agata de copaci iar radacinile lor nu ating niciodata solul, desi unele sunt de fapt terestre.
In zilele noastre, Guzmaniile sunt cultivate in casele din toata lumea, chiar la sute de mii de kilometri departare de locurile in care traiesc natural.
In general, plantele Guzmania au doua marimi.
Prima este varianta “diminutiva” a tipului Guzmania "minor", cea pe care o intalnim de vanzare in supermarketuri si florarii.
Acestea nu sunt mai inalte decat distanta de la incheietura mainii pana in varful celui de-al doilea deget. Deci sunt plante ideale pentru masute, balcoane si pervazuri.

Guzmania: Informatii generale
Guzmania este o planta care face parte din familia Bromeliacee. Nu este deloc o planta fragila, insa singura conditie care trebuie indeplinita este sa fie udata corect, pentru ca bolile sa nu o atace.
Pamantul trebuie sa fie acid si cel mai recomandat este cel de turba. La baza ghiveciului este bine sa puneti nisip cu o granulatie mai mare. Daca planta nu mai are loc in ghiveciul in care este pusa, trebuie sa o schimbati intr-un vas mai mare, insa acest lucru se face numai primavara.
 Guzmania are nevoie de multa umiditate si este indicat sa o stropiti din cand in cand, in mod special pe frunze, de la inceputul verii pana la inceputul toamnei. Vara, o data pe luna, ii puteti pune ingrasamant lichid pe care-l veti amesteca in apa cu care o stropiti. Trebuie sa stiti ca udarea nu se face prin turnarea apei in ghiveci, ci intre frunzele acesteia. Cea mai buna apa pentru Guzmania este apa de ploaie, asa ca daca aveti aceasta posibilitate nu ezitati sa o folositi.
Trebuie sa aveti grija si la temperaturi, deoarece aceasta planta, desii rezista si la 27 de grade Celsius, trebuie totusi ferita de razele directe ale soarelui pentru ca floarea sa nu se ofileasca. Iarna trebuie sa-i asigurati minim 16 grade Celsius.
Dupa perioada de inflorire, care va avea loc aproximativ la sfarsitul verii, taiati-i rozeta pentru a avea in anul urmator o alta Guzmania, inflorita.

Cum se ingrijeste Guzmania Minor
Frumusetea acestor plante vine din dramatismul culorii si formei lor. Cresterea lor este o adevarata afacere, de vreme ce necesitatile lor sunt minime. Guzmania, care face parte din Bromeliaceae, are nevoie de putina lumina. Este recomandata umbra de la 75% la 80%, dar de multa umiditate. Guzmaniile acestea cu frunze subtiri vor suferi daca composturile si cupele lor se usuca – vei observa frunze maro care strica aspectul, cazand.

Cum se fertilizeaza Guzmania
Guzmania cere un regim de fertilizare mai riguros decat celelalte plante din aceeasi familie. Cantitati diluate de fertilizanti pot fi administrate de fiecare data cand uzi planta, atunci cand pamantul de la suprafata este uscat. Udarea se face numai in corola de frunze, insa nivelul apei nu trebuie sa fie mai mare de 2 cm. Pentru prevenirea dezvoltarii ciupercilor, daca apa se aduna prea multe zile, corolele trebuie golite si umplute cu apa proaspata. Astfel se evita formarea de depuneri de saruri minerale care pot arde planta si se evita si invechirea apei. Aceasta operatiune se repeta neaparat la 15 zile.

Cum, cat si cand se uda Guzmania
Ca si in cazul tuturor bromelidelor, solul potrivit pentru o Guzmania nu necesita sa fie udat in permanenta, cu toate ca este absolut necesar sa fie un pic umezit, guzmania fiind o planta de climat tropical. De aceea, umiditatea constanta este o conditie de baza pentru ca planta sa se dezvolte bine. Este de preferat ca apa folosita la udare sa fie apa de ploaie, deoarece este mai putin dura si Guzmania prefera apa foarte putin calcaroasa. In caz contrar, apa cu care se uda guzmania este preferabil sa fie fiarta sau sa se utilizeze un decalcifiator.
Excesul de umiditate in sol este periculos. Daca observati ca pe radacinile din partea inferioara a rozetei apar pete negre, suspendati imediat udarea. Acesta este motivul pentru care nu trebuie sa udati excesiv o guzmania, pentru ca excesul de apa duce la putrezirea radacinilor si plantuta va muri!

Cum se fertilizeaza Guzmania,Florile de Guzmania,Floarea Guzmania,Pozitionarea GuzmanieiFlorile de Guzmania
Ce pare sa fie o floare rosie, galbena sau violet aste de facpt un snop de frunze care poate ajunge si la 25 de centimetri in inaltime. La baza este verde, iar pe masura ce se inalta frunzele isi schimba culoarea. Dupa o perioda lunga, care dureaza si doi ani in unele cazuri, mugurii se transforma intr-o inflorescenta aparenta. O data ce inflorirea a luat loc, floarea se usuca si moare.

Pozitionarea Guzmaniei
Guzmania este o planta de interior care prefera in general locuri luminoase, insa nu trebuie plasata in soare direct. O atmosfera foarte uscata o va afecta foarte mult, planta putand chiar sa moara. De aceea este recomandat ca planta sa aibe destula apa in corola, in special in timpul verii. Daca observati ca pe frunzele plantei apar pete, este recomandata udarea prin pulverizare usoara in fiecare zi.

Guzmania: Reproducere
Planta se reproduce prin puii care vor creste la baza plantei adulte. Pentru aceasta se va separa cu mare grija puiul de planta mama, prin desfacerea radacinilor. Aceasta operatiune se face numai cand puiul este destul de mare. Puiul de va planta apoi intr-un alt ghiveci. Este obligatoriu sa il tineti intr-un mediu caldut si sa ii asigurati umiditatea necesara, fara a-l ineca insa. Dupa cateva zile puiul se va aclimatiza si veti avea in posesie o noua Guzmania. Aceasta este singura modalitate de perpetuare a Guzmeniei, planta neproducand seminte si uscandu-se dupa inflorire.
Puii apar in general dupa ce planta mama infloreste si se ivesc la baza plantei-mama. Noua planta ar trebui sa infloreasca intr-un an sau doi, in mod natural. Daca nu, poate fi stimulata artificial prin plasarea ghiveciului impreuna cu un mar copt intr-o punga de plastic legata.
Din pacate, dupa ce face pui, planta mama moare, insa nu va lasa cu ghiveciul gol:veti avea puietul.

Reproducere,Specii de Guzmania,specii de Guzmania,cat de des se uda GuzmaniaGuzmania – Sol, boli si daunatori
Guzmania prefera un sol acid, pe baza de turba, pamantul calcaros nefiindu-i prielnic. Un amestec de pamant de gradina, turba si nisip este solul ideal in care Guzmania va creste in voie. Guzmania este o specie care are nevoie de un sol hranitor, de aceea fertilizarea la 15 zile este o idee inteleapta, in special primavara si vara. Puteti folosi o substanta d efertilizare pentru toate tipurile de flori, sau chiar ingrasamant natural. Nu folosi niciodata pamant de gradina ca substrat. Acesta este intotdeauna fatal si sufoca radacinile, chiar daca pare a fi la inceput un bun substituent.
Guzmania este o planta foarte usor de cultivat si nu prea sunt expuse imbolnavirilor. Principalul lor inamic sunt insa paduchii, care lasa o substanta lipicioasa pe frunzele Guzmaniei. Paduchii se reproduc cu repeziciune intr-un mediu uscat. Daca suspectati existenta unor astfel de insecte, folositi un insecticid si intensificati usor udarea prin pulverizare.

Specii de Guzmania
Exista aproximativ 120 de specii de guzmania, toate aparute spontan in zonele tropicale ale Americii de Sud. Pentru ca Guzmania este o planta tropicala, este foarte sensibila la temperaturi scazute si la inghet. Cele mai intalnite specii de Guzmania sunt :
- Guzmania lingulata
- Guzmania monostachia
- Guzmania Sanguinea
- Guzmania Minor

Guzmania Alii este o alta specie de guzmania hawaiana. Este o varietate patentata si are o inflorescenta de un galben stralucitor cu un miez rosu aprins. Alaturi de Guzmania Puna Gold, aceasta varietate iubeste lumina indirecta si udarea frecventa.

Guzmania Eloy este o alta specie de bromeliade creata in Belgia. Aceasta planta a inlocuit Guzmania Imperiala. Guzmania Eloy are o crestere foarte rapida in conditii prielnice si desi la maturitate nu va deveni foarte inalta, Guzmania Eloy este deosebit de decorativa datorita florii ei, de culoare corai. Eloy iubeste si ea lumina indirecta si udarea frecventa.

Guzmania Neon este o specie de bromeliade creata in in California. Guzmania Neon se dezvolta rapid si are frunzele de un verde pal; floarea este de un roz puternic si desi nu tine decit pentru o perioada de 6 pana la 8 saptamani, culoarea florii o face foarte cautata de iubitorii de flori.

Alte variatiuni de Guzmania dezvoltate de gradinile botanice si de catre cultivatori sunt: Guzmania Focus, Guzmania Gwendolyn, Guzmania Hilda, Guzmania Intro, Guzmania Kapoho Fire, Guzmania Limones, Guzmania Loja, Guzmania Luna, Guzmania Midnight, Guzmania Neon (PP), Guzmania Ostara, Guzmania Passion, Guzmania Puna Gold, Guzmania Rana, Guzmania Snowball, Guzmania Sunnytime, Guzmania Tipi, Guzmania Tutti-Frutti, Guzmania Zamora.
Mergi si cumpara-ti prima Guzmania! Apropos, nici nu sunt scumpe pentru o planta cu standarde medii!

Intra pe forum si discuta despre plantele de apartament in general sau schimba pareri si sfaturi despre Guzmania pe forum!

 

 

Sursa: Plante de Apartament: Guzmania Minor