Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Alaptatul la san versus biberon

Alaptatul la san versus biberon
Modul in care va fi hranit bebelusul tau este o decizie strict personala. Trebuie sa stii insa ca Organizatia Mondiala a Sanatatii, laolalta cu o lunga serie de institutii din cele mai dezvoltate state ale lumii recomanda alaptatul la san ca fiind cea mai buna metoda pentru a creste un bebe sanatos. Alaptatul la san ajuta in aparararea impotriva infectiilor, previne aparitia alergiilor si protejeaza bebelusul de o serie lunga de maladii cronice.

Cat anume trebuie alaptat la san bebelusul
In general medicii pediatri spun ca bebelusul ar trebui alaptat la san pentru primele 6 luni din viata. Ba mai mult, foarte multi specialisti in pediatrie si in neonatologie recomanda chiar alaptatul la san pana chiar la un an, ba chiar si mai mult daca mama doreste acest lucru.

Laptele matern, cel mai bun aliment pentru sugar
Cu toate ca expertii sunt de parere ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru nou-nascuti, nu toate femeile pot alapta. Pentru multe dintre noi, decizia de a folosi biberonul cu lapte praf este o decizie bazata pe nivelul dorit de confort personal, stil de viata sau de diverse considerente medicale.
Pentru mamicile care nu isi pot alapta la san bebelusul sau care decid sa nu o faca, laptele praf este singura alternativa. Insa daca decizi sa iti hraneste bebelusul cu lapte praf din comert, asigura-te ca necesitatile nutritionale ale bebelusului tau vor fi acoperite. Si da, vei fi la fel de legata de bebelusul tau ca si cum l-ai alapta la san. In fond, indiferent de modul in care il hranesti, momentul in care iti hranesti bebelusul este un moment important care creeaza primele legaturi intre mama si prunc.
Decizia de a-ti hrani la san sau cu biberonul iti aparitne. Dar inainte de a o lua, sunt cateva lucruri pe care merita sa le iei in considerare inainte de a o pune in practica.

Alaptatul la san: Avantaje
Alaptarea la san poate fi o experienta minunata atat pentru mama cat si pentru bebe. Alaptataul la san furnizeaza hrana perfecta pentru bebelus si o experienta personala unica, pe care majoritatea mamicilor o pretuieste.
Iata cateva dintre multele avantaje ale metodei de alaptat la san:
Lupta impotriva infectiilor. Anticorpii trec de la mama care alapteaza la copil si ajuta la scaderea aparitiei multor infectii, printre care:
- infectii ale urechii (otite)
- diaree
- infectii respiratorii
- meningita

Cresterea imunitatii: Prin alaptarea la san, imnutatea bebelusilor creste si de aceea este in special recomandata pentru bebelusi nascuti prematur pentru ca ajuta copii sa se protejeze de:
- alergii
- astm bronsic
- diabet
- obezitate
- Sindromul Mortii Subite a Sugarului

Alaptatul la san: Costuri
Laptele matern nu costa nimic, pe cand laptele praf tip formula pentru bebelusi, da. Si datorita celor spuse mai sus, copiii alaptati la san se imbolnavesc mai rar decat cei alimentati articficial.

Dieta mamei care alapteaza
Femeile care alapteaza trebuie sa fie foarte atente la ce beau si ce manaca, de vreme ce totul trece in laptele care va hrani bebelusul. Exact ca in gravidie, trebuie evitat consumul de peste bogat in mercur, alcoolul, cofeina, precum si orice medicament. De aceea numai femeile absolut clinic santoase isi pot alapta sugarii.

Hrana cu biberonul cu lapte praf: Avantaje
Alaptatul la san e considerat cea mai buna metoda de a hrani un sugar, insa nu e chiar pentru toate mamicile.  Laptele praf tip formula preparat industrial este o alternativa la laptele matern si uneori contine o serie de minerale si vitamine pe care bebelusii alaptati la san trebuie sa le ia din suplimente. Laptele praf tip formula preparat in conditii sterile incearca sa inlocuiasca laptele matern printr-o combinatie complexa de proteine, zaharuri, grasimi si vitamine, combinatie care e imposibil de creat in casa. De aceea, daca vrei sa iti hranesti bebelusul cu biberonul, trebuie sa folosesti un preparat avizat din comert si sa nu incerci sa il creezi tu acasa.

Hrana cu biberonul cu lapte praf: Dieta mamicii
Femeile care isi alapteaza copii cu biberonul nu trebuie sa isi faca griji asupra alimentatiei personale. Mai mult, bebelusul poate fi hranit si de catre altcineva decat de mama.

Hrana cu biberonul cu lapte praf: Provocari
La fel ca la laptatul la san, si hranirea bebelusului cu lapte praf tip formula presupune cateva provocari, pentru ca laptele trebuie preparat cu apa fiarta si racita, sticlele si biberoanele trebuie sa fie spalate si sterilizate dupa fiecare folosire, ca sa nu transmita bacterii, nu trebuie lasate afara din frigider mai mult de o ora, si nici tinute la frigider mai mult de 24 de ore.

Hrana cu biberonul cu lapte praf: Lipsa de anticorpi
Din pacate nici unul dintre anticorpii pe care un bebelus hranit la san ii ia de la mama lui nu se regaseste in laptele praf tip formula, ceea ce inseamna ca hranitul cu biberonul nu furnizeaza sugarului protectie impotriva infectiilor si bolilor asa cum o face laptele matern.

Hrana cu biberonul cu lapte praf: Cheltuieli
Laptele praf tip formula poate fi destul de costisitor.

Hrana cu biberonul cu lapte prafL Posibilitatea de a produce gaze si constipatie
Laptele sintetic pentru bebelusi produce mai des constipatie si gaze sugarului decat laptele matern.
De asemeni, laptele artificial nu poate ajunge la complexitatea laptelui matern.

Alaptatul la san versus biberon: Concluzie
Indiferent care va fi decizia ta, asigura-te ca vorbesti cu medicul tau inainte de a lua hotararea definitiva de a-ti alapta la san sau cu biberonul copilul, pentru a te asigura ca vei face ceea ce este mai bine pentru tine si pentru copilul tau.


 

Sursa: Alaptatul la san versus biberon