Sunteti in categorie: Cultura

Despre Mihai Eminescu, in 2013

Despre Mihai Eminescu, in 2013, Mihai Eminescu, nasterea lui Mihai Eminescu
Astazi,15 Ianuarie 2013, se implinesc 163 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu. Pe vremuri, lumea isi amintea de el, insa astazi daca va aparea macar vreo stire micuta despre marele poet roman, o sa putem scrie dupa icoana. O sa vedem insa, mai mult ca sigur, politicieni si politruci care se cearta intre ei ca la usa cortului, cateva crime, vreo doua violuri si vreo noutate despre ce a spus un cioban... sau altul!
Si asta pentru ca mai-marii presei din ziua de astazi considera ca Mihai Eminescu e... desuet. E anacronic, dom`le, un sifilitic... Acum poate ar fi bine sa spunem noi ca si Van Gogh era nebun, insa olandezii nu l-au ascuns sub pres, ca pe un gunoi. Chestii de-astea facem numai noi, romanii, care am devenit experti in a ne repudia valorile si a promova nulitatile.

De curand am auzit doua „duamne” discutand intre ele ca Eminescu e comunist. Na, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, insa daca le-am fi spus respectivelor ca sunt proaste-bute, ne-am fi luat o sacosa in cap!
Copiii il invata la scoala in virtutea inertiei, lumea s-a plictisit de Eminescu inainte sa il cunoasca. Cine stia „Luceafarul” pe de rost era considerat un om destept acum vreo 20 de ani, acum e privit ca un cretin.
Ca nu mai e la moda. Eminescu nu mai e la moda, la moda sunt pitipoancele cu sanii si fundul pe-afara si manelistii cu bolizi de zeci de mii de euro. Cultura? V-ati tampit? Ce e aia? Noi vrem „Acces Direct” cu vedete de carton reciclat si emisiuni pe posturi de-ale lui DD cu articole furate de pe net (da, au furat si de la noi, nu va mirati, ba l-au mai pus si la ei, pe-un site de-al lor, ca doar ei sunt singurii aparatori ai dreptatii si ai legii in tara asta, deci ei sunt primii care se pot sterge la fund cu amandoua, nu conteaza ca si copy/paste-ul tot furtisag se cheama).

Cum stirile despre Eminescu nu fac rating decat daca se trezeste vreunul sa scrie ca a fost muieratic sau mai stim noi ce, nu credem ca o sa auzim ceva de el nici astazi, nici prea curand. De aceea va amintim noi despre acest eveniment. Pentru ca, pana una-alta, este poetul nostru national. Un om care si-a iubit patria si neamul si i-a lasat ceva. Macar pentru atat si tot ar trebui sa ne amintim de el, cel putin de doua ori pe an. Iar astazi este una dintre acele dati...
Multumim, Mihai Eminescu, ca ai existat pentru noi!

 

Sursa: Despre Mihai Eminescu, in 2013