Sunteti in categorie: Sarcina

Efectele fumatului cand esti gravida

fumatul si sarcina, efectele fumatului in sarcina, efectele fumatului la gravide, gravidia si fumatul
Esti o viitoare mamica, dar inca mai fumezi? Trebuie sa stii ca efectele fumatului asupra fatului au fost multa vreme subapreciate. Desi tigarile nu sunt percepute ca facand parte din randul drogurilor "adevarate", ele sunt totusi cat se poate de nocive.
Pentru a lua decizia corecta in privinta fumatului in timpul sarcinii, trebuie sa stii ca:
  •     fumul de tutun contine cca 4000 de componenete diferite, impartite in gaze si particule.
  •     doar cea mai mare parte din particule sunt oprite de filtrul tigaretei.
  •     dintre gazele fumului de tigara (substante cu dimensiuni sub 0.1 micrometri) ce strabat filtrul tigaretei si trec bariera dintre alveola pulmonara si vasele de sange, au fost demonstrate ca fiind nocive: monoxidul de carbon, nicotina si cianidele.
  •     cianidele afecteaza metabolismul unor vitamine (B12 si C) si minerale (calciu), lucru care te poate afecta atat pe tine, ca viitoare mama, cat si pe fat in dezvoltarea lui.
  •     monoxidul de carbon se leaga de hemoglobina formand un compus relativ stabil (carboxihemoglobina) si scade capacitatea de desfacere a oxigenului de pe hemoglobina la nivelul tesuturilor
  •     nicotina trece rapid din sange in celule, avand efecte cardio-vasculare si nervoase.
  •     metabolizarea ei are loc in ficat cu injumatatirea concentratiei plasmatice in 40 de minute, timp suficient ca mari cantitati de nicotina sa ajunga la fat.
  •     atat monoxidul de carbon, cat si nicotina, traverseaza placenta si se regasesc in sangele fatului in concentratii mai mari decat in sangele mamei.

Consecintele fumatului in gravidie
Consecintele imediate care pot aparea sunt urmatoarele
1. hipotrofie fetala (copii mai mici in medie cu 150 grame decat ar fi trebuit sa fie la nastere)
2. nastere prematura (risc relativ de 1,6 in medie, risc corelat cu numarul de tigari)
3. placenta praevia (risc relativ de 2,6 ori mai mare decat la nefumatoare, pentru ca lipsa oxigenarii corespunzatoare a fatului duce la o marire compensatorie a suprafetei de insertie a placentei, cu coborarea ei pana la orificiul intern cervical)
4. dezlipirea placentei normal inserata (placentele fumatoarelor prezinta modificari histologice specifice, care o fac mult mai fragila si mai usor de decolat de pe peretele uterin)
5. avort spontan (risc relativ de 1,8 fata de cel al nefumatoarelor)
Trebuie mentionat faptul ca nu exista suficiente date care sa certifice legatura intre fumat si anomaliile congenitale si ca, daca fumatul este intrerupt pana la sfarsitul primul trimestru, riscul de hipotrofie fetala ramane acelasi cu al nefumatoarelor.
Ce zici, alegi in continuare sa fumezi?

 

Sursa: Efectele fumatului cand esti gravida