Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Alaptarea la san

Alaptarea la san
Ai decis ca iti vei alapta micutul? Felicitari! Aceasta hotarare iti va aduce, atat tie, cat si lui, insemnate beneficii si va va asigura amandurora o sanatate de fier. In plus, celulita, pana acum de neinvins, se va topi ca si cum n-ar fi fost niciodata! Afla raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre alaptare!

1. Cat de des trebuie sa-mi alaptez bebelusul?

Majoritatea micutilor au nevoie de 8 pana la 12 alaptari pe parcursul a 24 de ore. Initial, pana cand tu si bebelusul va formati o rutina de alaptare, ar trebui sa-l hranesti la fiecare 2 ore. Daca insa cel mic cere sa fie hranit mai des, nu-ti face probleme, este perfect normal!

2. Cat timp dureaza o alaptare?
Majoritatea bebelusilor petrec perioade variabile la fiecare san. Lasa-l pe micut sa decida cand s-a saturat inainte sa-l muti la celalalt san. Vei sti ca este satul atunci cand, in loc sa suga, incepe sa se joace cu sanul.

3. Care este pozitia corecta pentru alaptare?
Nu te teme sa iti tii bebelusul in brate in pozitia cea mai naturala, in care el sta confortabil, iar tu poti sa te rezemi pe spate, fara a simti presiune pe coloana vertebrala. Daca simti o oarecare durere la nievlul sanilor, modifica-ti usor pozitia.

4. Cum stiu ca bebelusul primeste suficient lapte?

Cel mai bun indiciu in acest sens este cresterea regulata in greutate a copilului tau. Cantareste-l la finalul fiecarei saptamani pentru a vedea cat a castigat in greutate si, punctual, observa daca functia urinara a bebelusului tau este normala.

5. Este normal sa apara dureri in timpul alaptarii?
Nu, durerea nu face parte din fenomenele normale in timpul alaptarii, insa cu siguranta, cel putin la inceput, vor aparea accidente (bebelusul te musca de san daca il indepartezi inainte ca el sa se fi saturat) si o usoara inflamare in primele saptamani de alaptare. Daca apar insa leziuni la nivelul sanului, este cazul sa te adresezi medicului.

6. Cand apare laptele si cand pot sa-mi hranesc copilul?
Laptele apare imediat ce ai nascut si contrar credintei populare conform careia bebelusul trebuie lasat sa se infometeze pentru primele sase ore de viata, tu trebuie sa-l hranesti atunci cand ii este foame. Prima alaptare este deosebit de importanta, intrucat in timpul acesteia, prin primul lapte (colostrum) ii transferi bebelusului nutrientii si anticorpii care vor compensa in primele zile pentru sistemul lui imunitar incomplet dezvoltat, protejandu-l de infectii.

7. Trebuie sa trezesc bebelusul pentru a-l alapta la ore fixe?
In mod normal, un bebelus sanatos cere singur sa fie alaptat, in medie cam de 8 -12 ori pe zi, insa, daca cel mic petrece mai mult timp dormind si nu isi exprima nevoia de a fi hranit, trebuie sa-l trezesti din doua in doua ore pentru a-l alapta. Daca si atunci refuza laptele, adreseaza-te de urgenta medicului pediatru!

8. Bebelusul meu e nelinistit in fiecare seara . E normal sa se intample acest lucru?
Majoritatea sugarilor sunt nelinistiti seara, avand perioade de doua, pana la patru ore, cand fie vor sa fie hraniti fara oprire, fie este imposibil sa le calmezi tipetele, fie vor pur si simplu sa fie tinuti in brate tot timpul. Dupa aceasta perioada de consum energetic ridicat, bebelusul va dormi mai mult decat de obicei, lucru normal de altfel, care nu trebuie sa te ingrijoreze. Astfel vei avea si tu un ragaz sa te odihnesti!

9. Trebuie sa ma intorc la serviciu, cand pot sa introduc laptele special formulat in alimentatia copilului?
Majoritatea medicilor recomanda sa astepti pana cand bebelusul tau are intre 3 si 6 saptamani inainte sa incepi sa il hranesti cu laptele nutritiv special formulat.

10. Cand poate fi intarcat sugarul?
Pentru ca acest lucru sa se produca, nu exista o limita de timp bine precizata. De fiecare data cand alaptezi, atat tu si bebelusul acumulati beneficii petnru sanatatea voastra. Unii medici recomanda alaptarea intensiva pana la varsta de sase luni a bebelusului, varsta de la care se poate incepe introducerea treptata a altor alimente in nutritia micutului. Laptele matern ar trebui sa ramana sursa primara de hrana a copilului pana la varsta de un an, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea copilului pana la varsta de 2 ani.

 

Sursa: Alaptarea la san