Sunteti in categorie: Psihologie

Despre singuratate, in mod pozitiv

despre_singuratate_in_mod_pozitiv_400_01
Singuratatea. Uneori placuta. Alteori apasatoare. Nu ar trebui sa ne plangem totusi niciodata de ea. La un anumit nivel traim cu totii singuri. Cel putin din punct de vedere biologic. Suntem singuri si singulari. Deci, pana la urma, singuratatea este un lucru normal. La ce bun sa te afli intre oameni daca nu rezonezi indeajuns cu niciunul?
Poti construi multe in viata si de unul singur. Si nu doar pentru tine. Pentru cei din jurul tau. Cand facem un lucru bun, o fapta buna, cand spunem un cuvant de mangaiere unui om necajit influentam viata celor din jur. Orice lucru, cat ar fi de marunt, conteaza. Da, unde sunt multi puterea creste, dar daca nu gasim pe nimeni sa ne stea alaturi nu inseamna ca noi, ca indivizi, suntem mai putin pretiosi, mai putini umani, mai putin importanti.

Suntem fiinte individuale. Sociale, dar individuale pentru ca nu doar codul genetic pe care il purtam cu noi ne face unici. Ci alegerile, modul de gandi, de a actiona.
Uneori frica de singuratate, nesiguranta de sine, dorinta de a fi acceptate ne face sa alegem "prietenii" nu tocmai potrivite. Oameni cu care nu rezonam la nici un nivel. Oameni cu care pierdem un timp pretios. Timp pe care nu il investim in noi, in gasirea caii care sa ne duca la ceea ce ne dorim cu adevarat. Si ne pierdem, ne irosim, ne daruim unor oameni care nu vor sti sa ne aprecieze la justa noastra valoare nu neaparat pentru ca nu sunt interesati, ci pentru ca nu ne pot intelege. Si nici nu fac vreun efort in acest sens. Asa cum noi pierdem timpul cu ei, la fel ii pierd si ei cu noi. Ei ne ofera ceea ce credem noi ca ar putea umple clipele de singuratate, noi le oferim cea mai resursa a noastra, ceva ce nu se poate recupera vreodata: timpul.

Uneori este bine sa ai astfel de amici. Nu te poti retrage la nesfarsit in chochilia ta, nu poti discuta numai lucruri serioase, nu te poti conecta cu oricine la asa un nivel incat sa nu fie uneori nevoie de cuvinte. Dar se intampla. Mai rar, insa este posibil. Nu inceta niciodata sa iti cauti oameni pe inima si pe sufletul tau si cand ii gasesti, tine-i aproape. Dar  sa nu iti fie frica niciodata de singuratate. La urma-urmei, cea mai buna prietena pe care o poti avea esti chiar tu insati.
Text: Diana (ma puteti urmari si pe facebook)

 

Sursa: Despre singuratate, in mod pozitiv