Sunteti in categorie: Cariera

Curajul si frica cand esti femeie de afaceri

Curajul si frica cand esti femeie de afaceri
De multe ori poate te-ai intrebat daca a fost bine cum ai facut sau poate exista o alta varianta mai buna, cu mai putine riscuri, pe care nu ai vazut-o la momentul potrivit. Riscuri exista in orice ai face, in orice ai intreprinde. Riscurile sunt prezente la tot pasul, important nu este sa le eviti, cat sa le constientizezi si, daca se poate, sa nu iti asumi riscuri inutile.
Inca din copilarie i-ai tot auzim pe parinti spunandu-ti sa ai grija sau sa iei lucrurile usor, pe rand, sa fii atenta. Ei nu incearca decat sa te ajute sa eviti situatiile periculoase si sa elimini potentialele situatii riscante din viata ta, dar nu fac altceva decat sa iti transmita aceasta frica referitor la asumarea riscurilor, care uneori nu face decat sa iti inhibe initiativele.
Desi ideea eliminarii riscurilor este contraproductiva, evident ca este prudent sa eviti expunerea la pericolele care nu sunt necesare. Riscuri exista peste tot in jurul tau. Ele invadeaza fiecare arie a vietii profesionale si personale, dar cu toate acestea exista o falsa presupunere ca o alegere este mult mai riscanta decat alta.

Frica si riscurile
Spre exemplu, in lumea investitiilor cele mai riscante afaceri par a fi cele din domeniul imobiliar sau cele de la bursa de valori, iar cele mai productive sunt considerate a fi investitiile bancilor si ale guvernelor. In timp ce bancile si investitiile guvernamentale garanteaza oarecum ca nu vei pierde bani, in ultimii 50 de ani s-a dovedit ca acestea sunt cele mai periculoase si pline de riscuri domenii in care poti investi. In timp ce bursele de valori si companiile imobiliare sunt un fel de roller-coaster (intr-o continua miscare in sus si in jos), pe termen lung ele au rezultate bune si ofera bune returnari ale investitiei. Pe de alta parte, in ultimii 50 de ani, investitiile sigure si conservatoare, garantate de banci sau de guvern, nu au facut fata inflatiei, de aceea in mod inevitabil si-au pierdut din valoare.
Iata asadar ca riscul si siguranta sunt rareori usor de identificat si nu poti cataloga o situatie ca fiind buna sau rea, pentru ca va avea si riscuri, dar si oportunitati bune de fructificat.
Un alt exemplu relevant: cunosc oameni carora le este frica sa zboare cu avionul, asa ca pleaca in orice calatorie in afara tarii cu masina. Desi statistic vorbind, este posibil sa ai un accident atunci cand zbori cu avionul, dar probabilitatea sa ai un accident de masina este mult mai mare!

Curajul de a-ti urma visele
Chiar si afacerile care sunt deja un success pot avea parte de anumite riscuri pe care trebuie gestionate cu grija. Sunt o multime de lucruri care ar putea sa merga prost si, in acelasi timp tot, atatea lucruri care ar putea sa mearga bine. Multi intreprinzatori esueaza, dar din acestia sunt unii care cresc, prospera si, in final, reusesc. Singura modalitate prin care poti sa garantezi nereusita este sa nu incepi niciodata ceva ce ti-ai propus.

Daca ai curajul sa iti incerci visul s-ar putea sa nu reusesti din prima, dar daca nu vei incerca deloc, atunci in mod sigur nu vei reusi. Iti propun un mic exercitiu: incearca azi sa reexaminezi riscurile si oportunitatile unei anumite situatii din trecut. Ai sa vezi ca, poate, datorita fricii nu ai avut curajul sa-ti urmezi un vis pentru ca ti se parea prea riscant.

In orice situatie, pentru a castiga trebuie sa stii foarte clar ceea ce iti doresti si, in functie de obiective, sa infrunti riscurile care iti apar in cale. Si nu te gandi ca exista situatie sigura, cu care nu ai cum sa pierzi. Aceasta este doar o utopie.

 

Sursa: Curajul si frica cand esti femeie de afaceri