Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Pregatirea pentru scoala

pregatirea_pentru_scoala_400
Vine toamna si curand va incepe iarasi scoala! Dar scoala nu va incepe numai pentru copilul tau, pentru ca evenimentul te implica si pe tine, vrei nu vrei. Fie ca abia iti pleaca copilul in clasa intai, fie ca mai are putin si da bacalaureatul, tot ai multe lucruri de facut!

Pe langa banii pe care trebuie investiti in lucrurile necesare inceperii noului an scolar, mai exista si o altfel de inviestitie: cea emotionala. Toti ne aducem aminte ca dupa 3 luni de vacanta nu prea eram incantati ca va trebui sa mergem iarasi la scoala, sa facem teme, sa ne trezim dimineata si nici copilul tau nu face exceptie. Si el simte la fel. Dar tu poti gasi o solutie sa faci din inceperea noului an scolar o experienta placuta pentru ambele tabere.  Cum? Ti-am pregatit un mini-ghid de orientare in pregatirea pentru scoala. Ai o lista cu trei lucruri de bifat: cumparaturi, emotii impartasite si multa, multa dragoste! Esti gata sa treci la treaba cu odrasla ta de mana?

- Mergeti la cumparaturi impreuna. Chiar daca are 17 ani si vrea sa isi aleaga singur  hainele si rechizitele, tu trebuie sa fii acolo. Alegeti lucrurile impreuna – copilul tau nu cunoaste inca valoarea exacta a banilor si poate fi tentat sa cumpere lucruri scumpe ca sa isi impresioneze colegii, lucruri pe care poate tu nu ti le permiti. Si chiar daca ti le permiti, trebuie sa ii explici ca nu toti copiii au aceleasi posibilitati materiale si scoala nu este locul unde sa faca parada modei sau sa se dea mare – in alt altfel decat prin rezultatele obtinute la invatatura.

-  Inainte de a merge la cumparaturi, vezi ce ii mai vine din anul precedent. Copiii cresc repede, este adevarat, dar ritmul lor de crestere nu este intotdeauna constant, asa ca exista o posibilitate ca anumite haine sa ii vina inca bine. Pune-l pe copil sa probeze si vedeti ce pastrati.Ce nu ii mai vine, da-le unor familii care cu posibilitati materiale mici sau vinde-le. Asa nu tii dulapurile ocupate cu haine inutile si faci si alti copii fericiti. Ppate va fi cazul sa ii iei ghiozdan nou, dar nu stiu daca e absolut necesar sa ii schimbi si calculatorul cu un laptop… Pe scurt, nu ceda rugamintilor, ramai la ce este de trebuinta si necesar.

- Inainte de inceperea anului scolar este recomandat sa ii faci copilului tau o serie de analize medicale. Nu conteaza ca ai un copil sanatos, analizele regulate sunt intotdeauna necesare. Nu te bizui doar pe controlul medical facut la scoala, sanatatea lui este foarte importanta!

- Fii atenta la bani. Chiar nu este cazul sa cheltuiesti mai mult decat este necesar, dar nici in nici un caz nu te zgarci cand este vorba despre lucruri cu adevarat importante! Ia-i pantofi comozi, ghiozdan potrivit varstei si inaltimii lui, haine de calitate pentru cat te tine buzunarul. Daca poarta uniforma, ai grija sa fie dintr-un material rezistent, placut la purtat. Incearca pe cat posibil sa nu ii cumperi haine din materiale sintetice si fereste-te de produsele de calitate care ridica semne de intrebari. Nu doar ca in cateva saptamani s-ar putea sa fie nevoie sa cheltuiesti alti bani pe alte hain si pe alta incaltaminte,  dar exista si riscul ca substantele folosite in fabricarea lor sa ii afecteze sanatatea.

Ce ma fac? Copilul meu nu vrea sa mearga la scoala!
Copilul tau nu vrea sa mearga la scoala? Nu e nimic ciudat in asta! Dupa o vacanta in care a dormit pana tarziu, s-a jucat cand vrut si cum a vrut, a fost probabil la bunicii care i-au facut toate mofturile, sa se intoarca la un program prestabilit nu e lucru usor! Nici tie nu iti e cand te intorci la munca dupa concediu, asa ca si cel mic are aceleasi sentimenta! Sa se trezeasca in fiecare zi dimineata, sa merga la scoala, sa isi faca temele si sa aiba mai putin timp de joaca si mai putina libertate nu sunt ganduri care sa ii umple de voiosie pe cei mai multi dintre copii!
Asa ca daca se pui in evidenta partile bune ale lucrurilor. Da, exista asa ceva chiar si din perspectiva copilului tau! Iata poti sa faci foarte usor!
Vorbeste cu copilul tau si afla ce anume il sperie, ce il deranjeaza si cum puteti trece impreuna peste aceste obstacole. Este un copil si are nevoie de sprijinul tau, in nici un caz nu trebuie sa se simta ca singur!

Evidentiaza partile pozitive: Fa-l sa priceapa ca scoala este un mijloc ca sa realizeze ceea ce isi doreste, nu o corvoada!  Spune-i cate va avea cand va fi o persoana importanta si subliniaza faptul ca este senzatia de a nu avea ce doresti este foarte neplacuta, ca scoala este ca o usa magica deschisa spre un viitor in care el poate fi ceea ce isi doreste, dar ca pentru a ajunge asa, trebuie sa invete o multime de lcururi si asta se poate face numai mergand la scoala.

Si neaparat exemplifica-ti ideile cu fapte, nu doar vorbe! Vorbeste-i despre meseriile oamenilor, ce salarii se iau, ce viitor frumos l-ar astepta daca ar invata bine la scoala. Explica-i ca orice profesie este onorabila, dar nu toate iti aduc aceeasi satisfactie si nici aceeasi bani! Este timpul sa lucrezi la motivatia lui inca de cand copilul este mic! Atentie insa, nu trebuie sa il fortezi spre o anumita directie!

Discutii la o prajitura: Nu ii tine predici copilului tau cand megeti la cumparaturi pentru inceperea scolii, pentru ca oricum cam tot ce ii spui intra pe-o ureche si ii iese pe cealalta! Mai bine mergeti la cumparaturi impreuna si intr-o pauza de shopping faceti o pauza la o cofetarie unde sa va mancati cate o prajitura, sa beti un suc si sa schimbati cateva vorbe pentru suflet. Apropierea dintre parinti si copii este un proces lent si este nevoie de timp si effort continuu, de aceea nu te grabi si nu brusca!

Vorbeste cu profesorii sau cu invatatoarea!
Daca copilul tau are are anumite nevoi, dascalii  trebuie sa stie. Poate este un copil mai timid, mai retras sau poate prea energic. Dar fa-o cu tact si nu te apuca sa ii predai lectii de pedagogie, ci doar sa precizezi calm si civilizat ce probleme ar putea aparea. Dar sub nici un motiv nu te apuca sa o rogi pe “doamna” sa iti trateze copilul in mod diferit, pentru ca efectele vor fi sigur negative. Tu esti mama copilului tau, nu umbra lui. Copilul tau trebuie sa invete sa se descurce singur cat de mult poate!

Prieteni de incredere pentru copilul tau: Nu, nu este vorba despre cum sa ii alegi tu copilului tau prietenii, ci despre cum sa il ajuti sa dezvolte prietenii cu cineva mai mare. Da-i sansa sa invete din exemplele bune din jur si sa isi gaseasca un posibil mentor intr-un copil pe care il apreciezi. Sora, fratele, vecina, vecinul, verisoara ii pot fi atat colegi de joaca, cat si modele.
Iti dorim succes si un an scolar plin de reusite!

 

Sursa: Pregatirea pentru scoala