Sunteti in categorie: Moda

Cum sa iti faci o garderoba business

cum_sa_iti_faci_garderoba_business__1_400_01
Tocmai ai terminat facultatea sau pana de curand ai lucrat la firme mici si fara pretentii... Dar acum esti nou-intrata pe holurile unei multinationale. Nu iti va fi foarte usor sa faci saltul de la o garderoba casual la una potrivita unui mediu profesional.
Multe firme acorda un anume nivel de relaxare tinutelor tinerilor angajati si, de asemenea, o perioada de gratie. Este de la sine inteles ca noii si tinerii membri ai personalului, fiind platiti mai putin decat cei din ierarhia superioara, vor avea un buget mai mic dedicat garderobei business si ca, in plus, au nevoie de timp pentru a face aceasta tranzitie stilistica.
Din punctul tau de vedere, ca proaspat angajat, ti se va parea dificil la inceput sa imbraci haine adecvate orelor de birou. E posibil sa ai senzatia ca esti la fel de artificiala ca o stewardesa cand trebuie sa pui pe tine o camasa scrobita in locul tricoului gri si sa incalti escarpeni cu toc mediu in locul tenisilor.
Pe de alta parte, trebuie sa intelegi ca, daca esti nou-intrata in lumea business si vrei sa castigi un salariu decent, este o idee buna sa te imbraci ca o persoana adulta si responsabila, nu ca o pustoaica si nici ca in vacanta. Asta nu inseamna sa renunti la personalitatea ta, la stilul tau si la garderoba de pana acum. Dar daca acorzi atentie culturii organizationale a locului in care lucrezi si iti dai seama in ce fel poti avea un aspect ingrijit si adecvat (fara sa intri in datorii si fara sa renunti la stilul tau!), in timp vei castiga increderea superiorilor tai, ii vei putea convinge mai usor ca meriti o marire de salariu, o promovare sau o recomandare favorabila.

Cum sa iti faci o garderoba business: Primii pasi
La inceput, misiunea ta este simpla. Trebuie sa identifici care este codul vestimentar al companiei: Business traditional, Business Casual sau Casual? Daca lucrezi in asigurari, finante sau o institutie publica, este de asteptat sa porti costum sau taior in fiecare zi. In majoritatea firmelor multinationale, codul Business Casual iti permite sa renunti la sacou, dar hainele trebuie sa aiba totusi o alura profesionala- nu culori tipatoare, nu tricouri sport cu logouri sau cu imprimeuri traznite, nu fuste mini si jeansi. Daca nu poti face diferenta intre stilurile profesionale, observa cum se imbraca colegii tai de birou. O alta varianta este sa discuti direct cu managerul tau - este un semn de atitudine profesionala si decat sa apari la birou prost imbracata, aceasta este cea mai buna solutie.
Pasul urmator este sa iti treci in revista garderoba actuala pentru a alege haine pe care sa le poti purta la birou. Nu orice camasa poate fi purtata la birou, nu orice fusta se potriveste orelor de munca.
In al treilea rand, fa-ti o lista cu articolele vestimentare de baza care iti lipsesc si, dupa ce iti stabilesti un buget de cumparaturi, fa din cumpararea acestora o prioritate. Daca stii ca vei participa la sedinte sau ti se va cere sa faci o prezentare, asta inseamna ca ai nevoie de un costum sau macar de un sacou si de o camasa de foarte buna calitate. Chiar daca iti doresti de saptamani geanta mov de lac, abtine-te. In timp, garderoba ta va creste si, in fiecare luni dimineata, vei fi gata sa iei taurul de coarne.
 
cum_sa_iti_faci_garderoba_business__2_400
Cum sa iti faci garderoba business: Experimenteaza

Exista magazine pentru fete si exista magazine pentru femei. Asadar, fa mici experimente si, chiar daca nu iti va placea sa intri in magazinele pentru „adulti profesionisti”, poti avea suprize placute - hainele sunt de calitate superioara, croielile mai sofisticate, culorile mai rafinate. Mai tarziu, poti combina o haina trendy cumparata cu o alta mai clasica.
Poti purta, de exemplu, o pereche de pantaloni negri drepti, pana deasupra gleznei cu un cardigan gri, fluid cu guler voluminos, iar in picioare niste balerini negri din lac, sobri si sosete din dantela feminine.

Ingrijeste-ti aspectul in loc sa mergi la shopping
A avea un aspect ingrijit conteaza mai mult decat a purta o haina care a avut un pret mare. Daca nu iti permiti inca sa mergi saptamanal la manichiura, cumpara-ti un set de forfecute, ulei pentru unghii, o crema de maini, o penseta si o placa sau bigudiuri. Cate o jumatate de ora petrecuta cu tine si pentru tine in fiecare seara, cand urmaresti serialul preferat, poate insemna maini ingrijite, unghii curate, un par aranjat si sprancene frumos conturate. Verifica in fiecare seara ca pantofii sa iti fie curati si tocurile nescalciate sau zgariate, pune un tampon in trusa de machiaj, verifica ca hainele pentru a doua zi sa fie calcate si curate, nu uita sa pui langa chei si portofel o pereche de cercei finuti (nu, nu poti purta bujuterii XXL la birou).

Cum sa iti faci garderoba business: Construieste-ti fundatia
Nu exista o reteta unica pentru a-ti construi baza garderobei, nu exista o lista de cumparaturi care sa se potriveasca tuturor gusturilor, siluetelor, stilurilor si varstelor. Garderoba unei femei careia stilul eclectic ii este innascut va fi foarte diferita de cea careia i se potriveste un stil sport, natural. Uneia s-ar putea sa ii placa visiniul, iar alta sa iubeasca negrul. Daca esti obisnuita sa porti tenisi si pantofi comozi, nu iti vei cumpara imediat pantofi cu toc.
Principiul de baza, indiferent de culorile care iti plac sau de croielile care te avantajeaza, este urmatorul: fiecare haina trebuie sa poata fi purtata in 6 feluri, sa tina 4-5 sezoane si sa o poti imbraca in 3 ocazii diferite.

cum_sa_iti_faci_garderoba_business__3_400
Cum sa iti faci garderoba business: Ce iti trebuie neaparat

O lista generala a lucrurilor pe care trebuie sa le ai in dulap este obligatorie. Astea fiind spuse, iata o lista generala a lucrurilor pe care ar trebui sa le ai in dulap.

Costume si sacouri
- 1 costum de culoare inchisa, din 3 piese: sacou, pantaloni si fusta
- 1 costum de culoare medie, eventual cu un imprimeu - discret (dungi subtiri verticale) sau o combinatie de 4 sacouri si 4 fuste/ pantaloni care sa poata fi schimbate si combinate intre ele

Topuri si bluze
- 3 camasi
- 3-5 tricouri cu maneca scurta, in culori uni
- 1 bluza
- 5 maiouri colorate (le poti purta sub camasa alba)

Pulovere
- 1-2 pulovere pe langa corp, colorate, cu decolteu in V sau oval
- 2 jachete de grosime medie (una cu maneca 3/4, una cu maneca lunga)
- 2-3 topuri din tricot fin

Fuste
- 3 fuste pentru iarna
- 3 fuste pentru vara
- 1 fusta neagra, conica sau dreapta
- 1 fusta cu croiala in A, de culoare inchisa

Pantaloni
- 3 perechi de pantaloni de culoare inchisa, croiala clasica
- 1 pereche de jeansi clasici, de culoare inchisa (bleumarin, indigo)

Rochii
- 1 rochie neagra sau gri inchis simpla
- 1 rochie petrecuta sau usor evazata
Inspiratie si spor la cumparaturi!

 

Sursa: Cum sa iti faci o garderoba business