Sunteti in categorie: Cariera

Hartuirea sexuala

hartuirea sexuala
In Romania hartuirea sexuala continua sa fie o problema, in pofida faptului ca de ani de zile exista prevederi legale bine puse la punct si care cuprind sanctiuni serioase.
Cum stii ca esti hartuita sexual la locul de munca? E simplu. La inceput o sa sezisezi un comportament ciudat dar daca nu ai mai trecut prin asa ceva si nu ai experienta  nu vei sti cum sa refuzi avansurile sexuale pentru ca nu iti doresti sa iti enervezi atat de tare seful incat sa tedea afara. Stai mereu intr-o stare de tensiune incredibila, constant.
De fiecare data cand te ducu la munca te simti de parca tocmai ai fi iesit goala de la dus si ai fi nimerit intr-o sala uriasa de conferinte plina de lume. Te simti ca si cum te astepti mereu sa primesti reviste pentru adulti si biletele cu continut erotic. Inghiti in sec si simti nevoia sa fugi, sa te retragi la toaleta, sa fii singura cel putin cate cinci minute in fiecare ora, pentru a fi numai cu tine si pentru a capata puterea de a rezista pana la sfarsitul zilei...
Astfel de situatii nu sunt, din nefericire, evenimente izolate sau neobisnuite la locul de munca. Ele se intampla frecvent. Mai precis, 1 din 9 persoane sunt hartuite sexual la locul de munca in Romania. Cele mai expuse sunt persoanele tinere si, in special, femeile intre 18 si 29 de ani.
Cifrele nu reflecta, insa, situatia reala. Numarul persoanelor hartuite este mult mai mare, insa acestea fie nu recunosc comportamentele nepotrivite de natura sexuala de la locul de munca ca reprezentand hartuire sexuala, fie prefera sa nu declare hartuirea, tocmai pentru ca exista in continuare foarte multe idei preconcepute si prejudecati in legatura cu aceasta.

Hartuira sexuala de la colegi
Hartuirea nu vine doar de la sefi: multi barbati isi hartuiesc sexual colegele de munca. Devin mai mult decat stresanti, iti fac avansuri, chiar daca le spui raspicat ca te deranjeaza comportamentul lor si vad si ei ca n-au sorti de izbanda. Problema e ca, desi acesti oameni stiu ca niciodata n-ai avea cum sa-i dai atentie, ei te privesc in acel fel tipic barbatilor ("ah, ce ti-as face..."), sau trec pe langa tine si intr-un fel sau altul trebuie sa te atinga (nu in parti intime, dar oricum). Si desi le explici si cu frumosul, si ferm sau chiar tipand, desi aplici tactica de a nu le vorbi decat despre serviciu, nimic nu functioneaza. Si ajungi sa nu mai stii ce sa faci, iar stresul e foarte mare, la serviciu nu poti sa renunti ...

Ce este hartuirea sexuala
Hartuirea sexuala este un comportament nedorit, de natura sexuala care are impact negativ asupra vietii personale si profesionale a persoanei hartuite.
Atunci cand judecam daca o situatie reprezinta sau nu hartuire sexuala ne uitam in primul rand la modul in care comportamentul in cauza este perceput de catre persoana asupra careia se rasfrange. Exista hartuire sexuala atunci cand persoana in cauza percepe negativ si respinge un anumit tip de comportamente, pe care le considera nepotrivite la locul de munca, pe care nu le doreste si nu le accepta.
Cei care te hartuiesc te privesc obsedant de sus pana jos de parca ar vrea sa vada prin haine sau vin incet pe la spate si iti soptesc lucruri neporivite la ureche,  te pupa in crestetul capului sau chiar se apuca sa te  mangaie pe spate ... Hartuirea sexuala poate imbraca multe forme.
Comportamentele de acest gen nu ar fi fost hartuire sexuala in cazul in care ar fi fost acceptate si dorite, daca li s-ar fi raspuns pozitiv si ar fi fost incurajate. Insa, in cazul in care raspunsul este ferm, constant refuzand avansurile, este clar vorba de hartuire.

Hartuirea sexuala vs. Flirt

Expertii in domeniu au subliniat clar diferentele principale dintre hartuirea sexuala si flirt, dupa cum urmeaza in cele de mai jos:
Hartuirea sexuala te face sa te simti neplacut - Flirtul te face sa te simti placut
Hartuirea sexuala este unilaterala - Flirtul  este reciproc
Hartuirea sexuala nu te face sa te simti atragatoare - Flirtul  te face sa te simti atragatoare
Hartuirea sexuala este umilitoare - Flirtul este un compliment
Hartuirea sexuala te face sa te simti neputincioasa - Flirtul  te face sa simti ca detii controlul
Hartuirea sexuala este o relatie bazata pe putere - Flirtul  este o relatie de la egal la egal
Hartuirea sexuala este nedorita - Flirtul  este dorit
Hartuirea sexuala este ilegala - Flirtul  nu este ilegal
Hartuirea sexuala este degradanta - Flirtul  te flateaza
Hartuirea sexuala te face trista, nefericita, furiooasa-Flirtul te face fericita
Hartuirea sexuala iti scade stima de sine - Flirtul  iti creste stima de sine
Hartuirea sexuala nu se manifesta numai in formele care implica folosirea fortei si amenintarea. Desi hartuirea sexuala poate sa mearga, in unele situatii, pana la tentativa de viol sau viol, nu este nevoie sa se ajunga aici pentru ca un comportament sa fie perceput ca hartuire sexuala. Este suficient sa persiste suficient de mult incat sa produca efecte negative pentru persoana in cauza si sa creeze, pentru aceasta, un mediu ostil, intimidant si degradant la locul de munca.

Care sunt efectele hartuirii sexuale
Hartuirea sexuala te face sa te simti slaba si neputincioasa. Ti se ridica parul pe tine de groaza si scarba numai cand hartuitorul este in aceeasi incapere cu tine. Mai ales cand stie ca te enerveaza la maxim si continua sa te hartuiasca in mod intentionat.
Te abtii de multe ori sa nu plangi de nervi. Urasti sa fii hartuita si ajungi sa il urasti pe acel om. In nici un caz nu simti nevoia sa fiu bagata in seama sau sa te faci in vreun fel remarcata de acea persoana..

Ce sa faci daca esti hartuita la locul de munca
Deci ce faci cand esti confruntata cu o situatie de hartuire sexuala la locul de munca?
Daca esti victima a hartuirii si nu gasesti intelegerea si suportul necesar la conducerea firmei la care lucrezi, te poti adresa unui avocat sau institutiilor din lista de mai jos:
- Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii  - CNCD   investigheaza, constata si sanctioneaza faptele de discriminare, monitorizeaza cazurile de discriminare, acorda asistenta de specialitate victimelor discriminarii : www.cncd.org.ro
- Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse (ANES)  care primeste reclamatii/plangeri privind situatiile de hartuire sexuala de la persoane fizice, persoane juridice, institutii publice si private si le transmite institutiilor competente in vederea solutionarii si aplicarii sanctiunii: www.anes.ro

 

Sursa: Hartuirea sexuala