Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Atractia si respingerea la plante

atractia_si_respingerea_la_plante_400
Te-ai obisnuit, poate, cu proprietatile plantelor pe care le ai tu pe balcon sau pe terasa: daca le uzi si au si o temperatura rezonabila si soare, ele cresc si te bucura cu florile lor. Dar lumea vie e intotdeauna mai complexa decat simpla relatie dintre un alt organism viu si om. Plantele au si ele un sistem de comunicare sau semne care spun, in functie de nevoile lor, "vino!" sau "pleaca!" Si asta pentru ca nimanui nu ii convine nici sa fie ultima planta din specia sa si nici sa fie mancata fara drept de apel.

Ca sa poti sa bifezi o "datorie" inscrisa adanc in codul fiecarei specii trebuie sa ai grija sa lasi urmasi. In cazul in care esti planta, trebuie sa faci astfel incat cat mai multe dintre semintele tale sa ajunga intr-un loc comod, care sa ofere mancare si unde sa nu fie, daca se poate, prea multe alte exemplare din specia ta, dar unde sa nici nu existe multi daunatori naturali.

Ce faci ca sa supravietuiesti?
Si cum "parcelele pentru supravietuire" s-au impartit, pentru speciile existente, de binisor cateva milioane de ani, trebuie sa ne descurcam cu "materialul clientului". Deci, cu vagi variatii, conditiile de clima raman aceleasi, asa ca speciile de plante trebuie sa evolueze, sa inceapa sa le placa nisipul, in caz ca dincolo de zona lor incepe plaja sau sa isi protejeze semintele din ce in ce mai bine, dezvoltand fructe groase si capabile sa apere vlastarele viitoare.

Dar chiar si aceasta prezentare a tabloului de variante este una extrem de sumara, dat fiind ca posibilitatile de a aparea atragatoare sau, dimpotriva, de a respinge, sunt indeajuns de multe, in lumea plantelor, astfel incat sa ajunga pentru toata lumea.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care o planta isi doreste (si da, este o actiune pe care planta o face cu un scop precis si clar, chiar daca nu are un creier localizat, care sa se poata spune ca dicteaza tarasenia) sa devina cat mai atragatoare este acela de a obtine o polenizare satisfacatoare. Pana la protejarea semintelor si, ulterior, a plantelor noi care ies din ele, trebuie sa aiba loc aceasta polenizare, ca sa avem ce proteja, ulterior.

Culori si capcane
Unele plante fac flori cat mai colorate pentru a atrage fluturii, altele se folosesc chiar de penajul pasarilor, oferindu-le, ca floare, o cupa adanca in care acestea isi introduc capul - grauncioarele de polen vor ramane fixate pe penele de pe capul acestora, pana la intalnirea cu stilul ovarului care apartine florii ce urmeaza sa fie polenizata.

Alte flori au gasit mai nimerit sa insiste pe miros. Iar a insista inseamna aici a recurge la o gama de mirosuri cat mai diferite, care variaza de la ceva ce am descrie ca suav pana la mirosuri insuportabile, de cadavru, dar care atrag insectele, precum face, spre exemplu, rafflesia, o planta mare si fara frunze, care creste direct pe sol sau pe pamant (parazita), si care are o floare cu asprect pielos, rosie sau roz.

Pe langa culoare sau miros, mai exista si alte capcane, menite sa-i atraga pe potentialii "clienti". Una dintre ele este aceea a desenului, care poate sa imite exact specia de care e nevoie pentru polenizare - de exemplu coloritul si modelul unui fluture.

 

Sursa: Atractia si respingerea la plante