Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Aparitia dintisorilor la bebelusi

Aparitia dintisorilor la bebelusi
Aparitia primului dintisor constituie motiv de bucurie si reala emotie pentru intreaga familie. Acest eveniment provoaca insa copilului unele neplaceri, avand nevoie odata in plus de tandrete, intelegere si grija din partea parintilor. Medicii stomatologi te invata cum sa-i alini durerile celui mic si sa-i pastrezi un zambet sanatos.

Dintii copilului incep sa se formeze foarte devreme, din timpul sarcinii, si cresc constant inca din prima zi de viata, chiar daca dureaza cateva luni pana la spargerea gingiei. Medicii stomatologi recomanda ingrijirea dintilor copilului cat mai repede posibil dupa aparitia primului dinte de lapte, pentru a evita aparitia cariilor dentare, deoarece acestia sunt la fel de importanti ca si cei permanenti iar sanatatea lor definitiva este conditionata de integritatea precursorilor. Daca unii dinti de lapte se pierd prea repede, cei care raman pot creste inghesuiti, lasand prea putin spatiu pentru ca dintii permanenti sa creasca drept in interiorul gingiei.

La ce varsta apare primul dinte?
In general, in jurul varstei de 6-7 luni se poate vedea primul dintisor al bebelusului, dentitia de lapte fiind completa in jurul varstei de 3 ani. Au fost consemnate cazuri de intarziere a aparitiei lor pana la varsta de 2 ani, fara a reprezenta un viciu de dezvoltare al copilului. Prichindelului tau nu i-a aparut inca nici un dintisor? Nu intra in panica! Data la care apare primul dinte nu are nici o importanta in evolutia fireasca a organismului. Foarte rar s-a intamplat ca nou-nascutii sa aiba chiar la nastere unul sau doi dintisori. O precocitate atribuita lui Napoleon si lui Ludovic al XIV-lea. Sunt insa doar niste exceptii…

Calmarea durerilor bebelusului la aparitia dintisorilor de lapte
• Freaca usor gingiile copilului cu degetul tau sau cu un gel special (disponibil in farmacii) care ajuta la calmarea durerilor
• Incearca sa-i dai sa muste jucarii reci (exista jucarii speciale in acest scop), care sa fie tinute in frigider si nu in congelator, deoarece exista pericolul degerarii
• Nu expune copilul la frig, deoarece acesta agraveaza in general durerea gingiilor
• Poti sa-i dai copilului o doza corespunzatoare de paracetamol, sub forma de sirop sau supozitor, in functie de varsta si greutatea lui, dar numai cu acordul medicului!
Ii poti da copilului sa rontaie ceva relativ tare: o bucata de morcov, un colt de paine sau un biscuit; ii mai atenueaza un pic durerile.

 

Sursa: Aparitia dintisorilor la bebelusi