Sunteti in categorie: Sanatate

7 moduri de a stimula imunitatea copilului tau fara a cumpara produse famaceutice scumpe si inutile

7 moduri de a stimula imunitatea copilului tau fara a cumpara produse famaceutice scumpe si inutile
Raceala si gripa apar des in viata unui copil, dar exista masuri inteligente pe care le poti lua pentru a ajuta la reducerea incidentei imbolnavirii copiilor de diverse forme de gripa si raceala. Dar ce se poate face pentru a ne proteja copilul de germenii si virusii la care el este expus in fiecare zi? Din pacate, imbolnavirile fac parte din „fisa postului” unui copil. Noi toti intram in aceasta lume cu un sistem imunitar slab. Incet-incet, copiilor le creste imunitatea prin lupta continua a organismului lor cu o serie de germeni, virusi si alte microorganisme - motiv pentru care multi pediatri sunt de parere ca 6-8 raceli, gripa sau infectiile urechii intr-un an sunt lucruri normale. Insa exista obiceiuri sanatoase pe care tu, ca parinte, le poti adopta, pentru a intari sistemul imunitar al copilului tau. Iata mai jos ce ai de facut- si NU, IMBUIBAREA SI INDOPAREA cu medicamente si vitamine de sinteza NU sunt o solutie pentru a-ti tine copilul sanatos!

1. Hraneste-ti copilul cu multe fructe si legume.
Morcovii, merele, fasolea verde, portocalele, capsunele, fructele de padure: toate contin fitonutrienti - vitamina C naturala si carotenoide care ajuta la cresterea imunitatii. Fitonutrientii cresc productia corpului de celule albe si interferon si blocheaza virusi. Studiile arata ca o dieta bogata in fitonutrienti protejeza si impotriva unor  boli cronice precum cancerul si bolile de inima si la varsta adulta. Incearca sa iti faci copilul sa manance cinci portii de fructe si legume pe zi. (O portie este de aproximativ doua linguri pentru copii mici).
Nu te lasa pacalita de siropuri-minune, ceaiuri pe baza de plante, capsule despre care ai citit pe forumuri si ti s-a spus in farmacii ca ar intari sistemul imunitar. Medicii si farmacistii care nu iau comisioane de la companiile farmaceutice pentru ca sa te faca sa cumperi produse care nu iti ajuta copilul in nici un fel, ne avertizeaza sa NU mai cadem in capcana companiilor farmaceutice si sa crestem si stimulam imunitatea copiilor nostri in mod natural!

2. Creste-i copilului tau numarul orelor de somn
Studiile arata ca privarea de somn poate face corpul omenesc, indiferent de varsta, mai sensibil la boli. Copiii care merg la gradinite fara program de somn obligatoriu sunt mai expusi riscului de privare de somn, deoarece toate activitatile desfasurate in grup ii obosesc. De cat de mult somn are nevoie un copii? Un nou-nascut poate avea nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, copii mici necesita de la 12 la 13 de ore, prescolarii au nevoie de aproximativ 10 ore. In cazul in care copilul tau nu poate sau nu doarme in timpul zilei, obligatoriu trebuie sa il pui la culcare mai devreme. Nu te lasa induplecata de rugaminti, plansete si istericale - tu esti adultul responsabil care stie ce este mai bine pentru copilul sau!

3. Alapteaza-ti copilulului!
Laptele matern contine anticorpi si ajuta la cresterea imunitatii si a numarului de celule albe din sange. Celulele albe sunt „politistii” care lupta impotriva infectiilor, alergiilor, diareei, pneumoniei, meningitei, infectilor  tractului urinar si chiar a sindromului de moarte subita la copii. Studiile arata ca laptele matern sporeste de asemenea puterea creierului copilului si ajuta la protejarea copilului tau impotriva diabetului insulino-dependent, bolii Crohn, colitei si anumitor forme de cancer mai tarziu in viata. Colostrul, primul lapte, o substanta subtire, galben deschis, care curge din sani in primele zile dupa nastere, este deosebit de bogat in anticorpi care lupta impotriva bolilor. Academia Americana de Pediatrie recomanda ca mamele sa alapteze copiilor un an. Daca acest lucru nu este realizabil, trebuie sa alaptati bebelusul cel putin in primele trei-sase luni, in scopul de a intari imunitatea copilulu,i pe care a primit-o in perioada intrauterina.

4. Fa cu cei mici exercitii si sport in familie
Cercetarile arata ca sportul creste numarul de celule albe (leucocite) in mod natural - si la adulti, si la copii - in acelasi mod. Pentru a le face copiilor un obicei din a face sport pe tot parcursul vietii, parintii trebuie sa fie un model bun. Faceti sport impreuna cu ei, mai degraba decat doar sa ii indemnati sa iasa afara si sa se joace. Activitatile sportive de familie includ ciclismul, drumetiile, patinajul, baschetul, tenisul, datul cu rolele.

5. Lupta impotriva raspandirii germenilor prin igiena
Combaterea germenilor nu stimuleza imunitatea din punct de vedere tehnic, dar este o modalitate foarte buna de a reduce stresul asupra sistemului imunitar al copilului tau. Invata-ti copiii se spele pe maini de multe ori - cu apa calda si cu sapun. Tu trebuie sa acorzi o atentie deosebita igienei lor inainte si dupa fiecare masa si dupa ce s-au jucat afara, singuri sau cu animale de companie, dupa ce si-au suflat nasul, dupa ce au ajuns acasa de la gradinita. Atunci cand sunt cu tine, ia servetele de unica folosinta cu tine  pentru a le curata rapid mainile si fata. Pentru a ajuta copiii sa le intre  in obicei spalatul pe maini acasa, cumpara-le propriile lor prosoape viu colorate si sapunele in forme amuzante, care sa aiba culori si arome placute, ca sa ii atragi.
O alta strategie cheie in lupta contra germenilor: daca copilul tau se imbolnaveste, arunca-i periuta de dinti imediat. Un copil nu poate prinde acelasi virus de raceala sau gripa de doua ori, dar virusul ramane pe periuta de dinti si in gura copilului mai mult timp dupa ce copilul s-a facut bine si poate duce la infectarea altor membri ai familiei. Daca este vorba de o infectie bacteriana, cum ar fi un streptococ in gat, copilul tau se poate reinfecta cu aceasi germeni de la care s-au imbolnavit prima data. In acest caz, schimbarea periutei de dinti iti protejeaza atat copilul, cat si restul familiei.

6. Elimina fumatului pasiv al copilului tau
Daca tu sau sotul tau fumati, renuntati sa mai aprindeti tigarile in casa, de fata cu copiii. Fumul de tigara contine peste 4.000 de toxine, dintre care cele mai multe pot irita sau distruge celulele albe din organism. Copiii sunt mai sensibili decat adultii la efectele nocive ale fumatului pasiv, deoarece ei respira intr-un ritm mai rapid; sistemul de detoxifiere naturala al copilului este, de asemenea mai putin dezvoltat. Fumatul pasiv creste riscul copilului de a face bronsita, tot felul de infectii dar si astm. Fumul de tigara poate afecta, de asemenea inteligenta si dezvoltarea neurologica. Daca iti este absolut imposibil sa renunti la fumat, poti reduce riscurile asupra sanatatii copilului fumand numai in afara casei, fara copii langa tine.

7. Nu mai fa presiuni asupra medicului pediatru si farmacistilor sa iti dea antibiotice, suplimente si vitamine
Sa ii ceri medicului pediatru sa iti scrie o reteta pentru un antibiotic de fiecare data cand copilul tau are o gripa, receala sau dureri in gat este o idee foarte, foarte proasta. Antibioticele trateaza numai bolile cauzate de bacterii, numai ca majoritatea bolilor copilariei sunt cauzate de virusi, NU de bacterii.
Totusi studiile arata ca multi pediatri prescriu antibiotice  fara tragere de inima, doar pentru ca parintii le cer antibiotice, pentru ca ei cred in mod gresit ca antibioticele nu pot face rau, ci doar bine. Adevarul este insa altul. Tulpinile de bacterii rezistente la antibiotice s-au inmultit ca urmare a luarii de antibiotice „dupa ureche” - de aceea si o banala infectie este mult mai dificil de a se vindeca daca este cauzata de bacterii rezistente care nu raspund la tratamentul standard. Ori de cate ori medicul pediatru al copilului tau vrea sa prescrie un antibiotic, asigura-te ca nu-i ti-l prescrie numai pentru ca este de parere ca tu vrei asta. Tu, ca parinte, trebuie sa iti intrebi medicul daca e de parere ca un antibiotic este cu adevarat necesar. Acelasi rationament se aplica si suplimentelor nutritive, complexelor de vitamine si pentru tot soiul de produse farmaceutice pe care esti tentata sa le cumperi si sa le dai copiilor pentru ca vezi reclame la tv sau pe internet. Inainte de a-ti indopa copilul cu tot felul de produse chimice, gandeste-te de doua ori si intreaba-ti medicul!

Informatiile din acest site au caracter informativ. Cere intotdeauna sfatul direct al medicul tau in legatura cu orice intrebari sau probleme pe care le ai in ceea ce priveste propria sanatate sau sanatatea altora.

 

Sursa: 7 moduri de a stimula imunitatea copilului tau fara a cumpara produse famaceutice scumpe si inutile