Sunteti in categorie: Regim si Diete

Planul perfect pentru slabire in 12 saptamani

Planul perfect pentru slabire in 12 saptamani
Am zis ca trebuie sa incepem o viata mai sanatoasa si sa tintim catre silueta dorita. In general, dietele ciudate de care auzim sunt solutii temporare, care probabil te ajuta sa dai jos ceva kilograme, insa dupa ce termini cu restrictiile revii la greutatea initiala sau te ingrasi mai rau. Nu mai putem continua asa, mai ales ca ne face rau sanatatii. Ok, asadar, ce e de facut? Stii si tu, dar poate inca nu aplici. Trebuie sa o luam treptat pe drumul catre o viata mai sanatoasa. Trebuie sa facem schimbari alimentare. Putem slabi urmand niste principii sanatoase, fara sa devenim sclavii unor diete draconice care ne pun sanatatea in pericol de dragul de a fi slab... si bolnav!
In acest articol vreau sa iti vorbesc despre sfaturile unui antrenor personal faimos - Bob Greene. El a scos o carte si in Romania: "Corpul perfect in 12 saptamani. Program intensiv de exercitii si nutritie".
Despre Bob Greene Bob Greene, cunoscut si sub denumirea de guru al fitness-ului, este un celebru instructor american specializat in fitness, metabolism si programe de slabit. Bob este nascut in 1958. El este membru al American College of Sports Medicine, cat si psiholog. Este autorul a 10 carti despre sanatate, diete si slabit. El este o prezenta obisnuita in emisiunile celebrei Oprah Winfrey, in SUA, fiind instructorul personal al celebrei prezentatoare.

Nu te refugia in mancatul excesiv
Bob este recunoscut pentru sfaturile sale care vizeaza scaderea in greutate intr-un mod sanatos. El spune ca cel mai bine e sa te mentii sanatos si, in acelasi timp, sa iti mentii greutatea sub control.

Sa slabesti e mai greu decat sa renunti la un viciu
Bob Greene povesteste cum expertii au descoperit ca batalia pentru a da jos din kilogramele nedorite este asemeni renuntarii la un viciu sau chiar mai greu. Deci, e foarte dificil. Asa cum oamenii se chinuie de nenumarate ori sa renunte la tigari, alcool sau alte vicii, la fel se intampla si in cazul slabitului. Cei cu o greutate peste cea normala au numeroase tentative de a deveni slabi. Bob considera ca trebuie gasita solutia potrivita pentru fiecare din noi, astfel incat sa ajungem la greutatea dorita si sa fim sanatosi.

Iata cateva dintre sfaturile lui Bob Greene:
- Trebuie sa iti un angajament foarte serios fata de tine.
- Trebuie sa te respecti si sa tii regimul intr-un mod serios si pana la capat.
- Nu incepe un regim dintr-o data.
- Daca vrei sa incerci un anumit regim alimentar (nu dieta) si incepi sa iti impui restrictii, nu ti le impune pe toate deodata.
De exemplu, daca vrei sa scazi 500 de calorii din cele acumulate zilnic, nu poti renunta la toate din prima. Mai intai renunti la un sfert, apoi te adaptezi si dupa aceea mai tai alte calorii si tot asa pana le scazi pe cele 500.
- Concentreaza-te mai mult pe activitatile ce iti pun corpul in miscare (sport) decat pe reducerea numarului de calorii.
- Prin sport si alte activitati fizice arzi mai multe calorii.
- Nu te cantari prea des.
- Lasa nerabdarea de o parte. Daca te urci zilnic pe cantar e foarte posibil sa te cuprinda dezamagirea. Bob spune ca cel mai indicat este sa te cantaresti prima data la 4 sau 6 saptamani dupa ce ai inceput sa tii un regim.
- Stai departe de preparatele ce contin faina alba, evita cartofii si, bineinteles, zaharul. Bea multa apa plata.
- Spune NU bauturilor alcoolice.
- Nu mai manca dupa cina. Nici macar o bomboana mica-mica!
- Cina sa o iei mereu la o ora fixa, cel tarziu la ora 20. Intre cina si somn sa fie o distanta de 3-4 ore.
In curand iti voi prezenta planul concret al lui Bob Greene pentru a da jos kilograme treptat, in cateva saptamani, intr-un mod care nu iti va agresa organismul.
Mai jos ai planul concret al lui Bob Greene pentru a da jos kilogramele treptat, printr-un program de cateva saptamani, intr-un mod care nu iti va agresa organismul. Azi o sa vezi ce presupune acest plan, denumit "Back to business".

Avem dreptul la o viata mai buna!
Daca citesti acest articol, inseamna ca deja te-ai hotarat sa aduci imbunatatiri in viata ta si e foarte bine! Asa ca, hai sa vedem planul lui Bob Greene pentru 12 saptamani. Trei luni de zile nu e mult in comparatie cu povara kilogramelor in plus! Si, inainte de a incepe sa urmezi acest plan, retine: a da jos kilogramele nedorite NU reprezinta telul final, nu trebuie sa te opresti aici, este doar inceputul unui proces prin intermediul caruia iti vei imbunatati viata.

Planul "Back to business"

Bob a alcatuit un plan bazat pe 6 schimbari produse in alimentatie intr-o perioada de 12 saptamani. Impreuna cu acestea, el recomanda si exercitii sau activitati fizice usoare. De asemenea, mentioneaza si 6 capcane pe care trebuie sa le evitam in perioada in care punem in aplicare planul.

Saptamana 1 si 2
Ce schimbi: Inlocuiesti orice bauturi carbogazoase cu apa, ceai rece neindulcit sau lapte degresat, fara grasimi (ori cu minimum de grasimi). Exclus bauturi carbogazoase de tip "diet", nici macar in cantitati mici, deoarece pot produce pofta de dulce.
Exercitii: Cardio - 15 minute de mers ori pedalat la o bicicleta stationara de 5 ori pe saptamana. Efortul depus pe bicicleta iti permite sa vorbesti in timp ce pedalezi doar la inceput, dupa aceea nu.
Forta - In aceasta perioada nu este recomandat. Un antrenament pentru forta poate stimula foamea, de aceea Bob recomanda ca exercitiile de forta sa mai astepte.
Capcane: Nu te gandi sa trisezi. Nu apela la "trucuri" (diete draconice, produse pentru slabit) care te fac sa dai jos rapid kilograme. Acestea nu iti garanteaza pierderi in greutate de lunga durata sau definitive.

Saptamana 3 si 4

Ce schimbi: Renunta la painea alba in schimbul celei integrale. Opteaza pentru orez brun si paste integrale.
Exercitii: Cardio - Adauga inca 5 minute de exercitii pentru fiecare sesiune. Adica 20 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana.
Forta - Nimic, momentan.
Capcane: Exercitiile pot parea dificile, insa majoritatea celor care au slabit cu succes pe termen lung au facut sport in mod regulat. In plus, activitatile fizice imbunatatesc starea psihica, somnul si viata sexuala.

Saptamana 5 si 6
Ce schimbi: Elimina grasimile de tip trans. Ele se gasesc in preparatele de la fast food, margarine, uleiuri vegetale partial hidrogenate, etc. Renunta la produsele gatite pe care le poti cumpara din comert, la produsele de patiserie si prepara-ti acasa ce poftesti, insa cu ulei de masline sau de floarea soarelui.
Exercitii: Cardio - Mai adaugi inca 5 minute. Ajungi la 25 de minute, de cate 5 ori pe saptamana.
Forta - Incepe cu 8 miscari care lucreaza principalele grupe musculare (tricepsi, bicepsi, etc). Ar trebui sa faci un set sau doua de 8 - 10 miscari pentru fiecare grupa musculara, de trei ori pe saptamana.
Capcane: Incearca sa depistezi orice problema emotionala care te face sa mananci in exces. Scrie totul intr-un jurnal.

Saptamana 7 si 8
Ce schimbi: Treci de la preparatele prajite la cele fierte, facute pe gratar sau coapte.
Exercitii: Cardio - Mai pui inca 5 minute. Ajungi la 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana.
Forta - Continui cu ce aveai stabilit din saptamana 5 si 6.
Capcane: Entuziasmul tau probabil ca sufera in acest stadiu, asa ca ai nevoie de mai multa ambitie.

Saptamana 9 si 10
Ce schimbi: E momentul sa uiti de lactatele cu grasimi si sa treci la cele fara grasimi sau cu cat mai putine grasimi. Incearca si laptele degresat sau laptele de soia.
Exercitii: Cardio - Vei ajunge la 35 de minute pe zi.
Forta - La fiecare exercitiu mai adaugi un set de 8-10 repetitii.
Capcane: Incepi sa apreciezi eforturile depuse de tine. Multi oameni viseaza sa slabeasca 20-30 % din totalul kilogramelor pe care le au in plus. Dar, fii realist! Daca ai dat jos 10% este foarte bine!

Saptamana 11 si 12
Ce schimbi: Renunta la alcool. Asa vei reduce din calorii. In loc de vin,  cocktail sau bere, bea apa plata in care poti pune un pic de suc de fructe (natural, facut in casa, nu din comert).
Exercitii: Cardio - In aceste doua saptamani trebuie sa faci cate 40 de minute de bicicleta pe zi, cate 5 zile.
Forta - Continui la fel.
Capcane: Nu trage chiulul de la exercitii! Ai dat jos din kilograme si e foarte bine. Nu te opri din aceasta rutina!

Mult succes!

 

Sursa: Planul perfect pentru slabire in 12 saptamani