Sunteti in categorie: Moda

Folosirea de modele exagerat de slabe a fost interzisa in Franta

Folosirea de modele exagerat de slabe a fost interzisa in Franta
Modelele care vor sa lucreze in industria modei din Franta vor trebui acum sa treaca un examen medical care sa ateste ca ele sunt clinic sanatoase, in conformitate cu legea adoptata in Franta de catre Adunarea Nationala joi, 17 Decembrie 2015. Legea, in esenta, interzice in mod clar folosirea modelelor excesiv de slabe in prezentarile si fotografiile de moda. Iar pedepsele sunt drastice!

Legislatia cere ca toate modelele care aplica pentru locuri de munca in Franta sa prezinte un certificat medical semnat de catre un medic care sa dovedeasca ca sunt pe deplin sanatatoase si ca indicele de masa corporala (IMC) este adecvat in functie de greutatea, varsta si forma corpului fetei care vrea sa fie model. O versiune anterioara a legislatiei a stabilit un IMC minim, potrivit BBC. Media IMC pentru femeile franceze este de 23,2 si un IMC normal este situat intre 18,5 si 24,9.

Aceasta noua lege are repercursiuni serioase pentru cei care o incalca: orice angajator care incalca aceasta poate face inchisoare pana la sase luni, dar si sa fie obligat sa plateasca o amenda de 75.000 de euro. Si lucrurile nu se opresc aici. Oficialii guvernamentali francezi a spus ca fotografiile comerciale de modele ale care au fost modificate digital (ceea ce inseamna ca modelele apar fie mai slabe, fie mai pline in anumite zone corporale) trebuie sa  poarte pe ele mentiunea clara de "fotografie retusata"
Aceasta masura va intra in vigoare din ianuarie 2017.

Legea nu este vazuta deloc bine de industria modei, industria asteptand mai multe detalii exacte despre cum va fi pusa in aplicare.
Sanatatea modelelor scheletice si moartea din cauza anorexiei a mii de fete tinere sunt subiecte controversate in ultimii doi ani. Anorexia afecteaza intre 30.000 la 40.000 de persoane in Franta, dintre care 90% sunt de sex feminin. Franta nu este singura tara care a luat in considerare astfel de propuneri legislative, ci urmeaza tari precum Israel, Italia si Spania.

 

Sursa: Folosirea de modele exagerat de slabe a fost interzisa in Franta