Sunteti in categorie: Sarcina

7 "secrete" despre perioada post-natala

7
Esti insarcinata si foarte fericita, esti centrul atentiei si te simti intr-al noualea cer. Apropo de cifra 9, nu stii prea sigur ce o sa fie dupa aceste 9 luni de sarcina, dar speri ca o sa fie bine. Doar ai citit multe carti, ai purtat multe conversatii si ai fost des la medic.
Insa sunt cateva lucruri pe care nu ti le spune nimeni despre cum va fi cand cele 9 luni se vor sfarsi. Sunt cateva lucruri pe care nici mama ta nu ti le spune, nici medicul si nici chiar cartile. Sunt acele lucruri pe care o mama trebuie sa le invete de una singura.

1. Dupa 9 luni, nu vei mai fi tu in centrul atentiei
Poate ca te-ai obisnuit cu atentia nelimitata a celor din jur, poate ca nu mai stii cum e sa nu stai jos in transportul in comun si poate te-ai obisnuit sa fii intrebata din 5 in 5 minute cum te simti. Ei bine, dupa ce nasti, nu vei mai fi tu in centrul atentiei, ci va fi copilul in centrul atentiei. El va primi atentie, cadouri si admiratia tuturor.

2. Totul ti se va parea foarte periculos
De unde erai o femeie cu griji obisnuite, acum o sa ti se para ca totul din jur iti da motive de ingrijorare. O sa te ingrijorezi cand oamenii iti ating copilul fara sa se spele pe maini, o sa te ingrijorezi din cauza prafului din atmosfera, o sa ti se para ca nu e nimic suficient de curat in preajma copilului tau. Si, din pacate, nu ai prea multe lucruri de facut, decat sa lasi timpul sa treaca si sa ti se atenueze grijile odata cu el.

3. Alaptatul e unul din cele mai grele lucuri de invatat
Alaptatul nu e la fel de usor cum pare. Da, este sanatos si e foarte indicat sa-ti hranesti copilul cu lapte de mama, insa asta nu inseamna ca sa alaptezi e usor. Ai nevoie de cineva care sa te invete cum se face. Dar chiar si asa, multe femei nu reusesc sa alapteze, ceea ce poate fi vazut ca un esec de catre acestea. Altele au probleme mari, care le fac sa creada ca nu poata alapta: infectii, iritatii si asa mai departe. Insa, indiferent care sunt motivele pentru care nu reusesti sa alaptezi, nu trebuie niciodata sa consideri ca esti o mama mai putin buna din aceasta cauza.

4. Concediul de crestere a copilului este mai stresant decat o slujba
Multe persoane - in principal, cele care nu au copii - inca vad concediul de maternitate ca o vacanta si nu le inteleg pe mamele care vor sa vina cat mai repede inapoi la job. Insa adevarul e ca nu e deloc o vacanta. Daca la birou stai 8 ore, dupa care vii acasa si iti vezi de lucrurile tale, cand ai un copil, esti mama lui 24 de ore din 24. In plus, cand copilul mai creste, e posibil sa incepi sa doresti sa te intorci la munca, pentru a mai face si altceva si a mai avea contact si cu alti oameni. Am spus "e posibil" pentru ca niciodata nu se stie cum va sta situatia de fapt, fiecare mama e diferita si nu se aplica aceleasi reguli.

5. Din pacate, nu vei mai arata niciodata la fel in costum de baie
Stiu ca-ti doresti sa-ti spun ca, daca tii o dieta adecvata si faci sport, vei reveni la silueta ta de dinainte foarte repede. Adevarul e ca e aproape imposibil sa arati la fel in costum de baie cum aratai inainte de sarcina. E posibil sa apara vergeturi si capilare sparte, iar pielea isi va pierde din elasticitate. Insa nu te nelinisti; faptul ca nu arati la fel ca inainte de nastere nu inseamna ca vei arata dezastruos. Pur si simplu, vei arata altfel. Bucura-te de noile tale forme si ai grija de tine si dupa nastere. Mai stii dieta si sportul de care vorbeam mai sus? Tot trebuie sa te tii de ele.

6. Te vei simti minunat cand vei ramane singura
Iti iubesti copilul si partenerul, asta nu neaga nimeni. Insa vor fi momente cand nu vei dori nimic mai mult decat sa ramai singura. Sa revii la vechile tale obiceiuri, sa citesti in liniste, sa te duci la cosmetica, sa-ti suni o prietena - toate lucrurile astea iti vor parea o binecuvantare, dupa ce nasti. Nu trebuie sa te gandesti ca esti o mama rea; e pur si simplu firesc sa ai nevoie de timpul tau, la fel cum e firesc sa ti-l acorzi.

7. Iti va fi greu sa iei decizii
Probabil ca iti imaginai deja ca e greu sa iei decizii, dupa ce nasti, insa asta nu te-a facut sa crezi ca si cele mai mici decizii vor fi o bataie de cap. Asta pentru ca, dupa nastere, vei avea impresia ca bebelusul tau depinde numai de tine, tu trebuie sa iei cele mai bune decizii pentru el si asta apasa greu pe umerii tai. Nu trebuie decat sa te relaxezi. Nu exista decizia perfecta, exista cea mai buna decizie pentru acel moment. In acelasi timp, sa stii ca nu esti singura. Ai alaturi partenerul tau si oameni care te iubesc. Daca te intreaba daca ai nevoie de ajutor, spune "da". Nu e momentul sa bravezi.

 

Sursa: 7 "secrete" despre perioada post-natala