Sunteti in categorie: Frumusete

Igiena personala

Igiena personala
In urma cu ceva timp citeam rezultatele unui studiu dat publicitatii de Ministerul Sanatatii. Rezultatele aratau cam asa: jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa ce merg la toaleta, consumul mediu de sapun pe cap de locuitor este de 400 grame anual, adica de vreo 4-5 ori mai mic decat in tarile vestice, consumul anual de pasta de dinti pe acelasi cap de locuitor este de 100-125 ml, periuta de dinti este schimbata in medie la 2-3 ani. Situatia nu pare a fi deloc... curata. Rezultatele ii privesc direct pe cei care nu fac din igiena personala un obicei, dar produc efecte deloc placute si asupra celor care impart acelasi spatiu cu ei.
Regulile simple de igiena corporala par a nu fi aplicate de toata lumea. Motive se gasesc mereu: unii nu au apa calda, altii nici chiar rece, unii nu au timp, altii nadusesc intr-un ritm mult mai alert decat cel in care pot avea grija de propria lor curatenie corporala. Intotdeauna vor exista scuze chiar daca nu vor reusi sa fie plauzibile...

De ce este importanta igiena corporala? Igiena inseamna respect. Fata de propria persoana, dar si fata de ceilalti. Inseamna o anumita stare de bine care nu poate exista sub o claie de par nearanjat sau sub o piele care nu a cunoscut apa si sapunul de ceva timp si nici in prezenta unui miros de transpiratie statuta, chiar daca machiajul este fresh. Inseamna relaxare. Inseamna frumusete. Si mai inseamna sanatate. De prisos a mai spune ca mainile murdare inseamna bacterii, dantura neingrijita, carii  si apoi probleme digestive si chiar de inima. Si asa mai departe. Igiena corporala nu costa mult si nici nu doare. Nu dureaza decat cateva momente, iar rezultatele sunt... vizibile. Sa o luam metodic. Din cap pana in picioare.

Parul. Contrar unor pareri, parul poate fi spalat aproape  zilnic. Asta pentru ca ne supunem zilnic podoaba capilara unei adevarate avalanse de factori care nu fac altceva decat sa il incarce, imbacseasca, murdareasca. De la produsele de coafat pana la fumul de tigara si praf, toate contribuie la aspectul deloc curat si estetic al parului nostru. Tocmai de aceea, il vom spala de cate ori va fi nevoie. Important este sa tinem cont de tipul firului de par. Astfel, daca parul gras poate fi spalat la 2-3 zile, firului de par uscat i se recomanda o spalare ceva mai rara, 5-7 zile. Pentru ca nu avem nevoie doar de un par curat, ci si frumos, il vom rasfata cu un sampon potrivit, dar si cu balsam/masca/seruri. Dupa nevoi, dupa buget.

Pielea. Da, pielea cu siguranta se va spala zilnic.
In timpul zilei recomandabil este dusul. In special dimineata, inainte de a pleca la job. Deloc fierbinte. Te-ar duce cu siguranta inapoi in pat. Medicii spun ca sunt adepti ai dusurilor matinale, chiar si in anotimpurile friguroase. Totul este sa nu zabovesti prea mult sub aburi si nici sa nu iesi imediat din casa. Altfel ai risca o raceala de toata frumusetea. Baile sunt de preferat pentru momentele serii. Odata cu relaxarea, ele aduc si somnul. De aceea le asociem nu doar cu igiena personala, ci si cu rasfatul si odihna.

Spalatul pe maini
Sa nu uitam de spalatul pe maini. Jumatate dintre romani nu se spala pe maini dupa ce merg la toaleta. Nu trebuie sa mancam, sa intram/iesim de la toaleta sau sa ne pregatim de vreo intalnire pentru a ne spala pe maini. Daca ne gandim ca mainile intra in permanenta in contact cu ochii sau gura, intelegem imediat pericolul la care ne expunem singuri sau la care ne expun propriile noastre maini. Foloseste un sapun sau un gel cat mai bland. Pentru ca avem nevoie nu doar de maini curate, ci si catifelate.

Spalatul pe dinti
Temeinic. Dimineata si seara si preferabil dupa fiecare masa spalatul pe dinti si folosirea atei dentare ar trebui sa devina un automatism pentru tine.

Picioarele si unghiile
Dupa ce vii de la serviciu dupa minim 9 ore in care ai stat incaltata, nu doar ca o baie fierbinte la picioare te scapa de mirosul neplacut, ci si te relaxeaza. Chiar daca nu te duci saptamanal la pedichiura si manichiura, este recomandat sa iti tai unghiile o data pe saptamana.

Epilatul
Epilatul este important. Nu doar din considerente estetice, ci si de igiena. Epilatul in zonele "cu probleme", cum sunt axilele si zona inghinala te scapa de mirosul neplacut pentru ca mirosul urat este generat de bacteriile care se instaleaza pe piele si pe firele de par.

Hainele
Este necesar sa te imbraci cu lenjerie curata de fiecare data dupa ce te speli. Degeaba te speli temeinic, degeaba iti hidtratezi pielea, folosesti deodorant si parfum daca pui pe tine haine purtate fie chiar si o singura data.

 

Sursa: Igiena personala