Sunteti in categorie: Sarcina

Cum se calculeaza perioada sterila si cea fertila intr-un ciclu menstrual?

Cum se calculeaza perioada sterila si cea fertila intr-un ciclu menstrual, metoda calendarului, formula de calcul zile fertile, formula de calcul zile infertile, metoda calendarului pentru a ramane gravida, metoda calendarului pentru a nu ramane insarcinata, care este metoda calendarului, cat de sigura este metoda calendarului
Metoda calendarului este folosita de multe femei pentru a evita aparitia unei sarcini nedorite. Medicii spun ca nu este o metoda contraceptiva sigura, datorita faptului ca nu toate femeile au un ciclu menstrual "ceas". Dar cum se calculeaza perioada sterila si cea fertila intr-un ciclu menstrual?

Cum se calculeaza perioada sterila si cea fertila intr-un ciclu menstrual?
Ciclul menstrual (CM) este perioada de timp dintre doua menstruatii. Pe parcursul lui, exista doua perioade infertile (cand femeia nu poate ramane insarcinata) si o perioada fertila. Ovulatia (eliberarea unui ovul de catre unul dintre cele doua ovare) este cea care marcheaza perioada fertila.

Ovulul este viabil si poate fi fecundat timp de 24 de ore. Asta nu inseamna ca perioada fertila este doar de 24 de ore. Se adauga zilele pe perioada carora spermatozoizii isi pastreaza viabilitatea in organele genitale feminine, intre 5 si maxim 7 zile de la contactul sexual.

In general, perioada fertila poate fi de aproximativ 7 zile. Aceasta perioada nu se afla la mijlocul ciclului menstrual. Ciclurile menstruale pot avea lungimi diferite, in cazul aceleiasi femei si de la o femeie la alta. Este nevoie de monitorizarea (notarea datelor calendaristice) ciclului menstrual pe o perioada de 6-12 luni, pentru a stabili durata maxima si minima a ciclului.

Formula ca sa stii cand poti ramane insarcinata
Exista o formula, care poate fi folosita pentru determinarea perioadei fertile:
- prima zi a perioadei fertile = numarul de zile corespunzator celui mai scurt ciclu menstrual minus 18;
- ultima zi a perioadei fertile = numarul de zile corespunzator ciclului menstrual celui mai lung minus 11.
Sa dam un exemplu: o femeie are ciclu menstrual cel mai lung de 32 de zile si cel mai scurt ciclu menstrual de 28 de zile. Perioada fertila va fi intre ziua a 10-a si a 21-a a ciclului menstrual, incepand numaratoarea din prima zi a menstruatiei.

Alta metoda de calcul a perioadei cand poti ramane gravida
In cazul in care ciclurile menstrual sunt fixe (mai rar), perioada de fertilitate/infertilitate se calculeaza asa: de la data scontata a urmatoarei menstruatii se scade 14; se afla astfel data probabila a ovulatiei. Date fiind viabilitatea spermatozoizilor si a ovulului, perioada fertila va fi cu 5 zile inainte de ovulatie pana la 2 zile dupa ovulatie. Un exemplu: daca ciclu menstrual este fix de 30 de zile, data probabila a ovulatiei este a 16-a zi a ciclului menstrual. Perioada fertila va fi intre ziua a 11-a si a 18-a a ciclului menstrual.

Din pacate, in fiziologia umana, aceste "formule" nu functioneaza tot timpul. Ele pot fi folosite pentru cuplurile care doresc sa aiba un copil, precum si de cuplurile care doresc sa foloseasca o metoda naturala de planificare familiala. Metoda calendarului are o eficienta scazuta ca metoda de contraceptie si nu protejeaza de infectiile cu transmitere sexuala.
Mai exista si alte metode pentru determinarea perioadei ovulatiei. Pentru mai multe informatii, poti apela la serviciile de planificare familiala.

 

Sursa: Cum se calculeaza perioada sterila si cea fertila intr-un ciclu menstrual?