Sunteti in categorie: Gastronomie

Painea maimutei

painea maimutei,painea maimutei, painea maimutelor, monkey bread, monkeys bread, African coffee cake, Golden Crown, Pinch-me Cake, Bubbleloaf reteta de painea maimutei, reteta de painea maimutelor, reteta de monkey bread, reteta de  monkeys bread, reteta de African coffee cake, reteta de Golden Crown, reteta de Pinch-me Cake, reteta de Bubbleloaf
Ai mancat painea maimutei pana acum? Sunt doua posibilitati: ai mancat si ti-a placut la nebunie sau nu ai mancat si habar nu ai despre ce vorbesc!
Painea maimutei / painea maimutelor este un desert foarte popular in SUA dar si in Marea Britanie (Monkey Bread mai poarta numele de African coffee cake, Golden Crown, Pinch-me Cake sau Bubbleloaf).
Daca faci parte din categoria celor care nu au mancat niciodata painea maimutei, lasa-ma sa iti explic ce reteta scandalos de buna este painea maimutei! Painea maimutei este un desert un produs de patiserie lipicios, facut din bile de aluat glazurate cu zahar caramelizat si scortisoara care sunt coapte impreuna intr-o forma de giguluf. Poti sa mamanci painea maimultei ca desert, ca gustare, ca cina, ca desert, ca deser, ca desert, ca desert... In fine, ai prins ideea - cand ai sa vezi ce gust are, o sa gasesti tu un motiv sa o mananci pe post de ce vrei tu!
Painea maimutei este un rulou gigant cu scortisoara! Un munte de rulouri cu scortisoara, daca vrei. Ca sa o mananci, doar desfa bila cu bila painea - adica exact asa cum o maimutica mananca painea, rupand-o in bucatele mici!
Toate acele imbucaturi invelite in caramel si scortisoara sunt atat de lipicioase si dulci! O sa te trezesti ca iti linmgi degetele si ca mai intinzi mana dupa inca o bila de bunaciune parfumata si pufoasa!
Ca sa intelegi despre ce vorbesc, imagineaza-ti cele mai bune rulouri cu scortisoara pe care le-ai mancat si inchipuieste-ti ca painea maimutei este de un milion de ori mai buna! O stiva de Rai!
Daca ai mancat painea maimutei, trebuie sa incerci aceasta reteta de prajitura de casa! Iar daca nu ai mancat niciodata, tot trebuie sa o incerci pentru ca painea maimutei va deveni una dintre favoritele familiei, crede-ma pe cuvant!
Mai jos ai cateva imagini - pas cu pas despre cum ar trebui sa arate procesul de facere a retetei de painea mainutei.

painea maimutei, painea maimutelor, monkey bread, monkeys bread, African coffee cake, Golden Crown, Pinch-me Cake, Bubbleloaf reteta de painea maimutei, reteta de painea maimutelor, reteta de monkey bread, reteta de  monkeys bread, reteta de African coffee cake, reteta de Golden Crown, reteta de Pinch-me Cake, reteta de Bubbleloaf, painea maimutei pas cu pas
Painea maimutei: Ingrediente pentru 24 de portii - o poti pune si in doua tavi!
Painea maimutei: Aluat

-  60 grame de unt, divizat, 30 grame înmuiat, 30 grame topit
-  200 ml lapte cald
-  50 ml apa calda
-  50 grame de zahar
-  1 pachetel de drojdie uscata
-  500 grame faina, plus extra
-  2 oua mari
-  2 lingurite de sare
-  vanilie

Painea maimutei: Glazura de zahar si scortisoara

-  215 grame zahar brun
-  3 linguri de scortisoara macinata
-  200 grame de unt, topit

Painea maimutei: Glazura alba finala
-  125 grame de zahar pudra
-  2 linguri de lapte

painea maimutei, painea maimutelor, monkey bread, monkeys bread, African coffee cake, Golden Crown, Pinch-me Cake, Bubbleloaf reteta de painea maimutei, reteta de painea maimutelor, reteta de monkey bread, reteta de  monkeys bread, reteta de African coffee cake, reteta de Golden Crown, reteta de Pinch-me Cake, reteta de Bubbleloaf, painea maimutei reteta in imagini
Painea maimutei: Cum se face

  Unge cu unt o forma mare de guguluf cu ajutorul unei pensule, ca sa te asiguri ca este unsa bine peste tot. Las-o deoparte.  Pune in masina de paine faina si apoi laptele, untul topit, zaharul, drojdia si lasa masina sa lucreze programul complet de framantare. Adauga apoi ouale batute si mai lasa masina sa lucreze doua ture, pana aluatul este facut si omogenizat. Daca ti se pare ca este prea moale, mai poti pune 2 linguri de faina.
Cand aluatul pentru painea maimutei este facut, unge un bol sau un castron mare cu ulei transfera aluatul in bol, acopera-l cu folie sau cu un servet curat de bucatarie si lasa-l sa dospeasca pana isi dubleaza volumul (cel putin). De obicei aluatul pentru painea maimutei creste intr-o ora, doua.
In timp ce aluatul pentru painea maimutei creste, ia un bol larg la gura si amesteca bine zaharul brun si scortisoara. Tine aproape celelalte 30 de grame de unt topit.
Ca sa formezi painea maimutei scoate incetisor aluatul din bol si pe o hartie de copt unsa cu putin ulei preseaza-l ca sa obtii un patrat perfect. Taie-l apoi in alte 4 patrate si apo inca in 4 fecare patrat, in asa fel incat sa obtii 64 de bucati.
Invarteste fiecare bucata in miini, ca sa obtii o bila - nu trebuie sa fie perfecta, evident, dar sa aiba forma cat de cat sferica pana le termini pe toate. Apoi ia fiecare sferam trece-o prin unt topit si apoi prin amestecul de zahar si scortisoara si aseaza-o in forma de guguluf. Repeta procedura asezand sferele in straturi in forma de guguluf pana le termini. Daca ti-a mai ramas unt, amesteca-l in zaharul cu scortisoara si toarna-l peste bilute.
Unge o alta bucata de folie cu putin ulei si acopera forma de guguluf. Lasa painea maimutei cu folia unsa si lasa-o sa creasca la loc cald pentru inca 1-2 ore sau pana cand da sa iasa din forma de 3-4 cm.
Incalzeste cuptorul la 180 C (sau la temperatura in care faci chec in mod obisnuit, adica foc mediu spre vesel). Scoate incetisor folia de plastic de pe forma si da painea maimutei la cuptor pentru 30-35 de minute - atunci caramelul ar trebui sa faca bule pe marginile formei si painea maimutei ar trebui sa fie rumenita frumos.
Scoate forma din cuptor si las-o sa se raceasca pentru 5 minute - nu o lasa mai mult, pentru ca se va intari caramelul si nu vei mai putea scoate painea maimutei intreaga din forma! Dupa cele 5 minute pune  forma rotunda de copt cu fata in jos peste painea maimutei si cu o miscare scurta intoarce invers forma de guguluf. Painea maimutei ar trebui sa iasa usor si frumos pe platoul de tort. Lasa painea maimutei sa se raceasca pentru 10 minute.

Pentru glazura, in timp ce painea maimutei se raceste, amesteca zaharul pudra si laptele intr-un bol mic, pana cand amestecul este neted. Cu ajutorul unei pensule de silicon, pune glazura peste painea maimutei care este inca calda. Painea maimutei se mananca calda, dar este la fel de buna si rece, cu o cafea sau un pahar de lapte cald!

Atentie! Daca nu ai forma de guguluf (cu gaura la mijloc) poti face painea maimutei si intr-o tava de tort obisnuita. Multa atentie insa sa nu apuce sa se caramelizeze zaharul prea tare pentru ca nu vei putea scoate prajitra intreaga, ci pe portii!

Nota:
Painea maimutei se poate face si fara masina de paine: Se amesteca faina, zaharul si drojdia intr-un castron mare. Se face o gaura in mijloc, in faina, apoi se pun in gaura formata ingredientele lichide si sarea. Cu ajutorul unei linguri de lemn, se amesteca din mjloc, pana cand este amestecata toata faina si aluatul devine dificil de mestecat cu lingura. Se rastoarna apoi aluatul pe o suprafata de lucru presarata cu faina si se framanta. Framanta aluatul pana cand este neted si satinat, aproximativ 10 minute. Formeaza din el o minge si apoi procedeaza ca la aluatul de painea maimutei facut in masina de paine.

 

Sursa: Painea maimutei