Sunteti in categorie: Gastronomie

Salata de ciuperci in stil Olivier

salata de ciuperci, salata olivier cu ciuperci, salata de ciuperci cu maioneza
O reteta pe care o facea mama in copilaria mea. Imi placea la nebunie, pentru ca sunt un mare fan ciuperci. Cred ca o inventase ea, iar eu am preluat-o si cand mi se face dor de acele timpuri, mi-o fac acum singura. Salata de ciuperci in stil Olivier este un apertiv excelent pentru o masa de sarbatoare, relativ ieftin si foarte gustos. Este o reteta potrivita  si pentru mesa duminicale in familie sau cu prietenii.
Uite cum se prepara salata de ciuperci in stil Olivier.

Salata de ciuperci in stil Olivier: Ingrediente
- 300 grame ciuperci champignon proaspete, taiate mic
- 2 borcane de 400 grame de ciuperci champignon murate
- 2 cartofi mari, fierti
- 3 morcovi mari, fierti
- 2 oua fierte
- 2 oua crude
- 250 ml ulei de floarea-soarelui
- 1/4 lingurita de mustar
- sare
- piper alb
- zeama de lamaie

Salata de ciuperci in stil Olivier: Cum se face
Se curata cartofii si morcovii si se pun la fiert intregi, in apa cu  putina sare
Cand sunt gata se scot din apa, s epun pe o farfurie si se lasa sa se raceasca in voie. Cand s-au racit, se taie cubulete mici, cu latura de 0,5-0,75 cm.
Ciupercile proaspete se curata cu un servetel (ciupercile nu se spala niciodata, ci doar se curata cu o periuta de dinti daca au pamant si apoi se sterg cu un servetel) si se taie marunt. Se infierbanta o tigaie non-aderenta si se pun ciupercile in tigaie cu putina sare  FARA nici un fel de ulei. Ciupercile vor incepe sa lase apa . Cand apa este evaporata de tot si ciupercile sunt usor rumenite, se inchide focul si se lasa ciupercile sa se raceasca. Se face o maioneza de casa din  2 galbenusuri si 250 ml ulei de floarea-soarelui, sare, 1/4 lingurita de mustar (cca 250 grame). Ciupercile murate se storc in pumn foarte, foarte bine, cat de bine poti si apoi se taie si ele mic. Albusurile se pun intr-un bol pe o cratita cu apa care fierbe (bain-marie) si se lasa se coaguleze. Cand s-au coagulat, se scoate albusul si se toaca marunt.
Ouale intregi se foerb separat, tari. Se pun in apa rece, apoi se curata si se taie marunt. NU se fierb ouale laolalta cu cartofii si morcovii! In timpul fierberii coaja de ou elimina o substanta toxica care trece in alimentele cu care fierb, de aceea ouale se fierb intotdeauna SEPARAT!
Ce ia un bol mare si se pun inauntru cartofii si morcovii taiati, cele doua feluri de ciuperci, ouale fierte si albusul si se amesteca. Se pune maioneza si se omogenizeaza. Se gusta, se potriveste de sare si se pune zeama de lamaie dupa gust. Se pastreaza in frigider pana la 5 zile.  Se consuma cu garnitura de castraveti murati. Pofta buna!


 

Sursa: Salata de ciuperci in stil Olivier