Sunteti in categorie: Retete de slabire

Retete Montignac/pentru diabet: Papucii slabanoagei

Retete montignac, retete monti, retete pentru diabet, retete low-carb, retete pentru diabetici, retete dukan croaziera, retete pentru dieta montignac
Nu stiu daca sunteti familiarizati cu bucataria turca si greaca, dar va rog sa ma credeti pe cuvant ca sunt pline de savoare. Unul dintre cele mai cunoscute si apreciate feluri de mancare turcesti, Imam Baildi a fost preluat si de greci sub numele de papoutsakia.
Si cum aveam o pofta teribila, mi-am zis ca as putea sa incerc sa fac o varianta de dieta. O varianta fara carbohidrati si cu un continut mult mai mic de grasimi. Iata cum am procedat si am obtinut un fel de mancare pe care o sa il numesc „papucii slabanoagei” - motivul este lesne de inteles – este o reteta Montignac, low-carb, recomandata si celor care sufera de diabet. Pentru ca, daca nu stiati, Dieta Monti a fost creata nu pentru a avea o silueta subtire, ci pentru a stabiliza nivelul de insulina al diabeticilor si ca efect secundar s-a observat scaderea in greutate intr-un mod rapid si sanatos.

Retete Montignac/pentru diabet: Papucii slabanoagei – Ingrediente pentru 4 portii
- 250 grame de carne tocata (porc si vita, cat mai slaba)
- 2 vinete tinere, drepte
- 1 ceapa
- 1 legatura de patrunjel
- 1/2 ardei gras rosu
- 1/4 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita nuscoara
- 1/2 lingura de garam masala (nu e obligatoriu)
- 2 linguri de pasta de rosii fara zahar
- cca 76 grame de cascaval
- 50 ml ulei
- 2 oua intregi
- sare si piper dupa gust

Pentru sosul de iaurt
- 200 grame de iaurt grecesc
- zeama de la o 1/2 de lamaie
- cateva fire de patrunjel tocat

Pentru sosul rosu picant (optional) 
- o ceasca de rosii in suc propriu
- o piscatura de sare
- 1/2 lingurita de oregano (merge foarte bine si cimbrul)
- cativa fulgi de ardei iute, dupa gust

Retete Montignac/pentru diabet: Papucii slabanoagei – Cum se fac
Se spala vinetele, se taie cotorul si apoi se taie in lungime in doua. Se scobesc cu ajutorul unui cutit curbat sau cu lingura, lasand cca 1 cm de pulpa lanaga coaja, pentru a obtine niste gaoace alungite, ca niste papuci.
Se presarta gaoacele cu sare si se lasa. Miezul nu se arunca, se presara si el cu sare si se lasa sa isi lase apa. In contact cu sarea, vanata elimina un lichid maroniu, amarui. Intre timp punem o tigaie wok pe foc cu cca 50 ml de ulei. Cand uleiul s-a infierbantat punem ceapa tocata si carnea si mestecam pana carnea se albeste. Adaugam pulpa de vanata bine stoarsa in mana si apoi tocata marunt. Cojile de vanata cu sare le lasam in continuare sa isi lase apa. Mestecam sa nu se prinda vreo 5 minute. Punem apoi o ceasca de apa fierbinte si lasam sa fiarba incet, la foc mic. Cand lichidul s-a evaporat si ceapa este facuta (nu trebuie sa fie tare, ci moale) punem cuburile de ardei rosu, scortisoasa si nucsoara. Mestecam in contiuare lasand focul la mic. Punem putina sare (cojile au si ele un pic) si piper dupa gust si dam tigaia deoparte, sa se racoreasca. Stergem bine de tot gaoacele de vinete cu un prosoape de bucatarie din hartie. ATENTIE, vinetele nu se spala! Tamponam cu servetelele bine de tot. Apoi luam o tava, u udam si o tapetam cu hartie de copt. Ungem hartia cu putin ulei si asezam gaoacele de vinete in ea. Intre timp compozitia de carne s-a mai racorit, asa ca ne putem ocupa de ea. Punem pasta de rosii, mestecam, taiem patrunjelul si il punem si pe el si mestecam si spargem in sosul de carne 2 oua. Amestecam bine de tot, sa se omogenizeze si cu aceasta compozitie umplem „papucii” din vanata.
Dam tava la cuptor, la foc mediu spre mic (180 C) pentru cca o ora. O sa va dati seama cand papucii slabanoaeo sunt gata pentru ca vanata se strange putin si se vede ca este coapta, la fel si umplutura. Radem cascavalul pe razatoarea mica si il presaram peste „papuci” si mai dam la cuptor pentr inca 10 minute. Apoi le scoatem din cuptor.
Pentru sosul rosu (optional) avem nevoie de o ceasca de rosii in suc propriu, sare, piper, oregano si fulgi de ardei iute. Pur si simplu punem o craticioara la fiert cu toate ingredientele si le dam un clocot scurt.
Sosul de iaurt se face simplu, amestecand toate ingredientele.

Se scoate cate o vanata pe farfurie, se stropeste cu sos picant si alaturi se pune o lingura de iaurt, ornat cu o felie de lamaie (lamaia o strangeti in dinti dupa masa, o sa va lase in gura un gust foarte placut). Sosul rosu picant are rolul de a da putin zvac mancarii, iar iaurtul rece cu patrunjel si lamaie combinat cu vanata parfumata de mirodenii este racoritor si aromele se pun in valoare una pe alta.
In plus, vitamina C continuta atat de patrunjelul verde, cat si de lamaie este foarte buna pentru sanatate si ajuta la digestie.
Pofta buna!

 

Sursa: Retete Montignac/pentru diabet: Papucii slabanoagei