Sunteti in categorie: Sanatate

8 beneficii impresionante ale dovleacului pentru sanatate

8 beneficii impresionante ale dovleacului pentru sanatate
Paine cu dovleac, ravioli cu dovleac, dovleac copt, placinta de dovleac, dovleac risotto, supa de dovleac - optiunile sunt nelimitate si la nesfarsit apetisante. Dovleacul este in plin sezon, iar motivele sunt multe pentru a-l sarbatori cum se cuvine. De ce? Pai sa vedem impreuna...
Nu numai ca este toamna si dovleacul este suficient de bun pentru a se potrivi in toate retetele de mai sus si chiar mai multe, de asemenea, insa bostanii au unele avantaje puternice in ceea ce priveste sanatatea - cum ar fi pastrarea sanatatii inimii, vederii si tinerea greutatii sub control, atata timp cat nu exagerati cu placinta.
Mai jos, am facut o lista cu unele dintre beneficiile pe care dovleacul le are pentru sanatate.

1. Dovlecii ne pastreaza ochii sanatosi si ageri

O ceasca de dovleac piure contine mai mult de 200 la suta din aportul zilnic recomandat de vitamina A, care ajuta vederea, mai ales in lumina slaba, in conformitate cu Institutul National de Sanatate din SUA.
Dovlecii sunt, de asemenea, bogati in carotenoide, compusii care le dau culoarea portocalie stralucitoare, inclusiv beta-caroten, pe care organismul il transforma intr-o forma de vitamina A pentru o protectie suplimentara.

2. Dovleacul ajuta la slabire
Dovleac este o sursa adesea trecuta cu vederea de fibre, dar cu trei grame de fibre intr-o singura portie de marimea unui pumn si doar 49 de calorii, te poate face te simti plin mai mult timp cu mai putine calorii.
O dieta bogata in fibre ajuta oamenii sa manance mai putin, si, prin urmare, sa slabeasca. Un studiu din 2009 a constatat ca persoanele care au mancat un mar intreg inainte de pranz (fibra este in coaja) au consumat mai putine calorii pe tot parcursul mesei decat persoanele care au consumat  fructul sub forma de suc de mere.

3 Seminte de dovleac ajuta sanatatea inimii
Fructele cu coaja si seminte, inclusiv cele de dovleci, sunt in mod natural bogate in anumite substante chimice de baza de plante numite fitosteroli, care s-au dovedit benefice in studii pentru ca reducnivelul de colesterol "rau".

4. Consumul de dovleac ajuta la reducerea riscului de cancer
La fel ca tovarasii lor portocalii precum cartoful dulce si morcovul, si dovleac se poate lauda ca este plin de antioxidantul beta-caroten, care poate juca un rol important in prevenirea cancerului, potrivit Institutului National al Cancerului din SUA.
Sursele alimentare de beta-caroten par pentru a ajuta mai mult decat suplimentele luate din farmacii, iata si mai multe motive pentru a manca niste dovleac azi. Mai mult, si sterolii din semintele de dovleac au fost, de asemenea, legati strans de lupta impotriva anumitor tipuri de cancer.

5. Consumul de dovleci protejeaza pielea
Aceiasi puteri radicali liberi de neutralizare a carotenoidelor din dovleac care pot pastra celulele canceroase la distanta de tine te pot ajuta si sa iti pastrezi pielea intinsa ca a unui bebelus si tine ridurile departe de tine.

6. Seminte de dovleac iti stimuleaza starea de spirit
Semintele de dovleac sunt bogate in triptofan, aminoacidul care joaca un important in producerea de serotonina, unul dintre cei mai importanti factori atunci cand vine vorba de starea noastra de spirit. O mana de seminte de dovleac prajite te tine departe de starile depresive.

7. Daca mananci dovleac te refaci mai repede dupa boala, efort prelungit sau un antrenament dur

Ai auzit de banane considerat ca fiind batoanele de energie naturale? Se pare ca o ceasca de dovleac fiert are mai multi nutrienti si potasiu care te realimenteaza - cu 564 de miligrame fata de banana care are doar 422.
Un pic de potasiu suplimentar ajuta la restabilirea echilibrului de electroliti in organism dupa un antrenament greu sau boala si mentine muschii in parametrii care ii fac sa functioneze la cele mai bune standarde ale lor.

8. Consumul de dovleac poate stimula sistemul imunitar
Da, chiar poate. Bogati in vitamina C, care te tine departe de raceli, dovlecii sunt o sursa solida de nutrienti esentiali. O cana de dovleac fiert sau copt contine mai mult de 11 miligrame, sau aproape 20 la suta din cele 60 de miligrame de vitamina C pe care Organzatia Mondiala a Sanatatii o recomanda femeilor, pentru ca au nevoie de ea in viata de zi cu zi. (Barbatii ar trebui sa vizeze in jur de 75 de miligrame.)

 

Sursa: 8 beneficii impresionante ale dovleacului pentru sanatate