Sunteti in categorie: Sanatate

Tratamentul migrenei cu triptani

Tratamentul migrenei cu triptani
Continuare de la - Migrena: Tipuri de durere si tratamente moderne
Câteva cuvinte despre triptani

Mai întâi tiptanii nu tratează migrena ci sunt aşa zişi „abortive medication” adică întrerup cursul migrenei odată ce aceasta s-a declanşat. Nu pot fi folosiţi profilactic (s-a încercat fără prea mare succes). Mecanismul de acţiune este simplu: prin legarea de receptorul B şi D al serotoninei acţionează vasoconstrictor. De asemenea prin acelaşi mecanism inhibă iritaţia nervoasă a terminaţiilor trigemenice din dura mater, ducând la întreruperea procesului neuro-inflamator tipic în migrenă. De aceea triptanii nu au efect în alte tipuri de dureri, însă au efect în afecţiuni neurologice similare migrenei cum ar fi durerea „cluster”.

Cum se iau triptanii?
Este bine să fie luaţi imediat după declanşarea durerii, dar vor avea efect luaţi oricând în cursul migrenei. Triptanii vor rezolva şi celelalte simptome însoţitoare ale migrenei: greaţa sau fotofobia. Unii medici recomandă mai întâi un analgezic apoi dacă acesta nu funcţionează să recurgem la triptan. Dacă ştim că la noi analgezicele nu funcţionează, mai ales dacă intensitatea durerii e mare  atunci trebuie să luăm direct triptanul. De ce? Ca să nu ne mai chinuim. Astfel de sfaturi provin mai degrabă din faptul că triptanii sunt medicamente scumpe şi se dau pe bază de reţetă. În anumite ţări medicamente din clasa triptanilor se găsesc în farmacii şi fără prescripţie.
Dacă prima doză nu funcţionează atunci se mai poate lua o doză, aceea va funcţiona în majoritatea cazurilor. Nu se vor lua mai mult de două doze în 24 de ore din cauza riscului de a provoca un exces de serotonină care este periculos. Este şi motivul pentru care numărul de tablete pe care le are un bolnav la îndemnă este drastic de mic. Efecte nedorite există desigur. Vasoconstricția este dorită în dura mater unde sălăşluieşte durerea dar nu şi în alte părţi ale corpului, de exemplu în muşchiul inimii sau în vasele din creier. Nici pentru urechea internă (auz, echilibru) nu sunt absolut siguri, unii toxicologi pun triptanii pe lista preparatelor ototoxice. Triptanii provoacă un aşa zis „chest symptom”: sentimentul de strângere sau presiune în gât şi în piept. Sunt bănuiţi că provoacă oboseală dar eu nu mi-aş face griji cu aceea, căci este de la sine înţeleasă. O migrenă întreruptă de un triptan rămâne în cele din urmă tot o migrenă. După ea rămâne desigur oboseală şi o stare de slăbiciune, egal dacă a fost întreruptă sau nu. Triptanii fac doar să se scurteze faza dureroasă la câteva ore. Ceea ce vreau să avertizez însă este că provoacă ei înşişi îndesirea migrenelor dacă sunt luaţi prea des. Astfel migrena poate evolua într-o migrenă cronică provocată de abuz de medicamente. Limita maximă la care se pot lua triptani este de 10 bucăţi pe lună, nu se vor lua mai mult de 2 zile la rând.

Dacă cineva dintre dumneavoastră se află în situaţia de a lua triptani zilnic sau extrem de des, având impresia că nu mai poate supravieţui decât dacă înghite acest medicament, nu trebuie să disperaţi. Ciclul migrenos poate fi întrerupt. Lucrurile pot fi întoarse într-o stare iniţială în care pacientul nu avea migrene atât de dese şi nici nu avea nevoie să ia un triptan zilnic. O abstinenţă de două săptămâni s-a demonstrat suficientă pentru a dezobişnui corpul de migrena cronică provocată de abuzul de triptani. Desigur abstinenţa de la triptani trebuie susţinută şi ajutată de medic, căci practic pacientul va suferi continuu de dureri mai mult sau mai puţin suportabile care-i vor pune la mare încercare voinţa şi rezistenţa. Pentru ajutor se prescrie un alt analgezic puternic, de exemplu naproxen, care se ia în doză mare zilnic sau mai bine pacientul este internat şi ţinut sub sedare în tot acest timp. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul celorlalte medicamente de tip analgezic care sunt cumpărate fără reţetă din farmacii şi folosite în migrenă. Nici un medicament nu trebuie abuzat. Regula este aceeaşi, nu mai mult de 10 zile pe lună. Este de la sine înţeles că „dezintoxicarea” de triptani sau de alte analgezice nu se poate face decât acasă sau la spital, în deplină linişte şi repaus.

Dar putem să luăm medicamente / triptani dacă sunt atât de periculoşi?
În general se aplică şi la triptani principiul de bază pentru care luăm un medicament. Înainte de a înghiţi un triptan facem o mică analiză:
- este durerea insuportabilă?
- sunt efectele secundare periculoase, inacceptabile, ne temem personal foarte tare de ele?
- există şansa ca migrena să treacă şi cu un medicament mai puţin „periculos”  - vrem să încercăm aspirina mai întâi?
- este deja a treia zi de migrenă?

Decizia nu o poate lua nimeni altcineva decât cel care suferă. Medicii nu se pronunţă exact la aceste decizii, doar ne pot da sfaturi. Pacienţii sunt preveniţi de toate avantajele şi dezavantajele pe care administrarea de triptani le prezintă şi sunt lăsaţi să decidă singuri. În general durerea slăbeşte organismul şi nu se recomandă să fie „suportată”.
Există un anumit balans care poate fi făcut de fiecare dintre noi bazat pe cunoaşterea organismului propriu şi al felului în care reacţionăm. Foarte multe criterii intră în ecuaţie şi nu există o soluţie standard pentru fiecare. Deşi medicamente aproape miraculoase, triptanii nu reprezintă soluţia finală în migrene. Desigur viaţa celor ce suferă de migrene a devenit cu mult mai bună datorită lor, dar aceste medicamente îşi au limitele lor.
Câteva cuvinte despre modul în care sunt huliţi: deşi cu acţiune vasoconstrictoare nu există studii care să arate vreo legătură între administrarea de triptani şi infarct miocardic, nici accidente vasculare cerebrale. Există o literatură bogată privind studii de cazuri de migrene cronice în care triptanul a fost singura soluţie, administrat zilnic fără vreo problemă serioasă de sănătate, în afară de ciclul migrenos cronic de care vorbeam mai sus şi care este susţinut de medicament.

Triptani cunoscuţi şi folosiţi astăzi:

Sumatriptan (Imitrex) – primul din serie. Avantaje: rata bună de succes. Dezavantaje: nu e recomandat ca tabletă datorită degradării în stomac. Tableta acţionează cam în 60 minute. Efectul nedorit de întoarcere a migrenei după 24 de ore a fost pentru prima dată observat la acest triptan.
Zomiltriptan (Zomig) –Termină orice migrenă! Cea mai bună rată de succes din clasa lui. Este folosit pentru cei care nu răspund la alţi triptani.
Rizatriptan  (Maxalt) – cel mai rapid! Daca e să acţioneze, atunci chiar şi în 20-30 min. Dezavantaj: nu  ţine mult, după 4-5 ore migrena se poate întoarce.
Eletriptan (Relpax) – multipotent! Buna rată de succes, durata până acţionează o oră. Dar migrena se poate întoarce după 24 de ore.
Naratriptan – cel vesnic! Succes într-o oră cu cele mai puţine efecte secundare. Din această cauză a fost aprobat şi pentru a fi dat în farmacii fără reţetă de exemplu în Germania. Este singurul triptan care a fost considerat apt pentru a fi folosit 3 zile la rând în migrenele lungi de 72 de ore.
Almotriptan – similar cu naratriptan, în anumite  ţări fără rețetă în farmacie
Frovatriptan (Allegro) – cel delicat! Durată până acţionează lungă, 2 ore ține însă mult, aproape 48 de ore. Se foloseşte la migrene lungi cu tendinţă de cronicizare.
La aproape douăzeci de ani de la apariția sumatriptanului nu s-a înregistrat din păcate nici o alternativa la triptani pentru migrena. Exista însa nenumărate medicamente cu efect preventiv dintre care enumăr beta blocantele (propanolol), flunarizin (Sibelium) anticonvulsive cum ar fi acid valproic (Depakote) sau topiramat (Topamax), botox sau antidepresive (amitriptilina-Elavil). Cazurilor critice cu migrene foarte frecvente nu le mai rămâne decât să încerce una din aceste metode de prevenție şi în același timp să se abţină de la analgezice şi să folosească exclusiv triptani extrem de prudent (rar). Experienţa personală cu flunarizin care este tolerabil, administrat nu mai mult de 6 luni o pot recomanda mai departe. Important este ca atunci când migrenele devin cronice cel afectat să-şi ia o pauză de măcar două săptămâni în care să se ocupe de reducerea frecventei lor.
Text: Carmela Boila-Göckel, Doctor in Stiintele Naturii (ma puteti urmari pe si pe facebook)
Citeste si Cauzele si managementul migrenei

 

Sursa: Tratamentul migrenei cu triptani