Sunteti in categorie: Sanatate

Semne ca ai un ficat bolnav

10 semne ca ai un ficat bolnav, simptome de ficat bolnav, semne de ascita, semne de ciroza, cum stii ca ai un ficat bolnav
Afectiunea hepatică poate fi provocata de diversi factori, de la ereditate (adică moștenită de la un membru al familiei), toxicitate (de exemplu din cauza substanțelor chimice sau virusuri) la o boală pe termen lung (ex: ciroza), care pot afecta ficatul pentru tot restul vieții tale. Ficatul are un rol foarte important, pentru ca absoarbe nutrientii si elimina substanțele toxice. Fara acest organ din abdomen nici un om nu ar putea să trăiască.
Mai jos sunt cele mai frecvente zece semne care iti spun ca ai un ficat bolnav!

1. Semne ca ai un ficat bolnav - Abdomen umflat
Ciroza, grava progresie a bolii hepatice, determină acumularea de fluid în abdomen (o afecțiune denumită ascită), pentru ca nivelurile de albumina si proteine ​​din sânge și lichide sunt crescute. Acest lucru o poate face pe pacienta să pară gravidă. In timp ce ascita poate fi cauzata de numeroase afecțiuni medicale, ciroza hepatica este cea mai comună. Uneori, umflarea poate avea loc, de asemenea, la novelul gleznelor, pentru ca fluidul acumulat este tras în jos în corp de către forțele de gravitație.
In timp ce ascita poate aparea in debutul brusc al unei boli hepatice acute, ea se regaseste mult mai frecvent in cazurile de boli hepatice cronice. Ascita poate fi tratata cu diuretice și o dietă cu conținut redus de sodiu, iar în cazuri severe, lichidul poate fi drenat printr-un ac introdus în stomac. Cu toate acestea, ascita poate sa nu raspunda la tratamentele comune, si atunci se iau măsuri mai drastice, precum introducerea unui șunt sau chiar poate fi necesar un transplant de ficat.

2. Semne ca ai un ficat bolnav - Icter
Piele decolorata și ochii al caror alb (sclerotica) incepe sa aiba o nuanță gălbuie este un semn clasic de afectare a ficatului. Această îngălbenire a pielii și a albului ochilor sunt date de nivelurile anormale ale bilirubinei (un pigment biliar) pe care ficatul nu mai este în măsură să le elimine din organism. In icter  de asemenea, urina este de culoare închisă și scaunele deschise la culoare, iar nivelul ridicat de bilirubina care le provoaca poate declanșa, de asemenea, prurit (mancarime) pe întregul corp. In cazuri extrem de grave, icter poate duce, de asemenea, la o pierdere a funcției cerebrale. La pacienții mai în vârstă, acest lucru este adesea diagnosticat greșit ca o tulburare legată de demență.

3. Semne ca ai un ficat bolnav - Sensibilitate abdominală, dureri de stomac
Durerile abdominale, în special în colțul din dreapta sus a abdomenului (sau in partea din dreapta jos a cutiei toracice), este un semn grăitor de afectare a ficatului. Această durere poate sau nu sa fie însoțită de umflarea abdomenului (ascita). Pacientii de obicei, îl caracterizează ca pulsatila persistentă sau junghi, care poate fi eliberat doar temporar de medicamente. De fapt, utilizarea improprie a medicamentelor poate fi o parte din motivul pentru care se confrunta cu simptome dureri abdominale.
Este important să ne amintim că boala hepatica poate fi cauzata si de utilizarea excesiva pe termen lung a anumitor medicamente care se vand la liber, dar s cele eliberate doar pe baza de prescriptie medicala, inclusiv acetaminofen (paracetamol) si combinatii ale acestuia. Aceste medicamente pot provoca tulburări gastrice ca un efect secundar general, și atributele lor nocive pot fi amplificate dacă se consuma băuturi alcoolice în timp ce se utilizeaza aceste medicamente. Ca reacții adverse pot aparea probleme la stomac, dureri, dar si leziuni hepatice. În cele din urmă, aceeste dureri pot deveni destul de severe pentru pacienții să ajunga sa solicite asistență medicală.

4. Semne ca ai un ficat bolnav -  Modificări ale culorii si aspectului urinei
Urina poate deveni de culoare galben închis sau chiar portocalie si tulbure din cauza nivelurilor crescute ale bilirubinei in fluxul sanguin al organismului, pe care ficatul deteriorat este în imposibilitate de a le elimina prin excretie prin rinichi. Bilirubina este un fluid corporal care este produs prin descompunerea naturală a bilei și este în mod normal eliminată prin bilă și urină. Se crede că bilirubina funcționează ca un antioxidant la nivel celular, dar cantități excesive de bilirubina in corp pot duce la toxicitate, care pot duce la reflexe și mișcări necontrolate ale ochilor, convulsii si deficiente neurologice.
Urina închisă la culoare poate fi aparea din cauza a mai multor  factori diferiți, și nu este obligatoriu un semn care să fie alarmant în cazul în care nu apare în mod continuu. Deshidratarea, calculii biliari, infecții ale canalului biliar si deficientele enzimatice pot  produce schimbările de culoare și de compoziție a urinei. În cazul în care urina este persistent de culoare galben inchis sau maro sau în cazul în care are  un neobișnuit miros de neplăcut și iute, ar trebui sa vizitati medicul de urgenta pentru un diagnostic.

5. Semne ca ai un ficat bolnav - Piele iritata si mancarimi
Mancărimile la nivelul pielii, care nu par sa dispara și se dezvoltă într-o erupție sub formă de solzi sunt un alt semn indicator de leziuni hepatice grave. Iritațiile pielii rezulta din lipsa se circulatie corecta a fluidelor in organism, care se manifestă cel mai frecvent prin aparitia pe suprafața pielii a unor pete cu solzi grosi, prin descuamarea (fulgi) epidermei, senzație de mâncărime. Bolile hepatice pot provoca, de asemenea, alte probleme ale pielii, inclusiv o îngălbenire generalizată a pielii și membranelor mucoase (icter), înroșirea picioarelor sau mâinilor și modificări ale tonusului pielii și culorii ei. Aceste modificări pot duce la pete neobișnuit de întunecate sau neobișnuit de deschise ale pielii în zone delimitate.
În unele cazuri, pacienții observa ca pielea le devine stravezie si venele devin foarte vizibile prin piele. Dacă oricare dintre aceste simptome apar, și în special în cazul în care acestea sunt însoțite de mâncărime, trebuie să discuți cu medicul tau. Medicul poate verifica daca semnele sunt legate de probleme hepatice prin efectuarea câteva teste simple, nedureroase.

6. Semne ca ai un ficat bolnav - Scaun modificat
Afectiunile hepatice provoacă frecvent o serie de modificări ale tranzitului intestinal. De obicei, aceste simptome sunt prezente într-unul din cele trei moduri: poti experimenta constipatie, simptome ale sindromului de colon iritabil sau modificări ale culorii și consistentei fecalelor. Oricare (sau toate aceste simptome!) pot să apară la pacienții care suferă de cazuri nedetectate si netratate de boli hepatice sau de ciroză.
In timp ce constipatia este ceva care se întâmplă din când în când, în cazul în care devine cronică, aceasta ar putea semnala o problemă. Simptomele sindromului de colon iritabil (SCI) includ crize alternative de constipație și diaree, dureri abdominale și o nevoie frecventă, bruscă și imperioasă de a merge la toaleta. În cele din urmă, persoanele cu boli hepatice pot prezenta modificări ale scaunului, inclusiv de culoare
(neobișnuit de pal), o consistență groasă, ca de gudron sau chiar prezența sângelui.

7. Semne ca ai un ficat bolnav - Greturi si varsaturi

Problemele digestive, inclusiv indigestia și refluxul acid pot să conducă la atacuri de vărsături si pot indica leziuni hepatice. De fapt, accesele de voma inexplicabile și persistente sunt considerate a fi indicii clare ca un pacient poate fi suferind de probleme hepatice. Producerea de vărsături fără prezența unei afectiuni ale stomacului si fara sa existe probleme ale tractului intestinal este considerată o problemă medicală gravă și cauza acesteia ar trebui să fie investigata în profunzime.
La pacienții cu leziuni hepatice, senzatiile persistente de greață apar din capacitatea diminuată organismului de a procesa și de a elimina toxinele, precum și de schimbări în metabolism și digestie. Mulți oameni nu cunosc cauzele starilor de greață sau ignora cu totul acest simptom care, de obicei, nu este considerat a fi o problemă medicală gravă. O regulă bună de urmat este aceasta: dacă observi orice modificări persistente ale stării de sănătate, indiferent cât de mici ar putea părea, consulta-ți medicul pentru a afla exact despre ce problema este vorba.

8. Semne ca ai un ficat bolnav - Pierderea poftei de mancare (apetitului)

Atunci când leziunea hepatica este lasata netratata, aceasta va progresa in boli hepatice. Daca ramane nediagnosticata si negestionată pentru o perioadă mai lungă de timp, rezulta  simptome din ce în ce mai grave. Modificărea semnificativa a apetitului, care duce la pierderea dramatica, rapida in greutate este un astfel de simptom. Acest lucru este considerat a fi un semn de boală de ficat destul de avansata, ceea ce pune în pericol viața în sine, ca să nu mai vorbim de mai multe potențiale probleme de sănătate care pot fi cauzate de malnutriție.
Pacienții care au ajuns până la punctul de pierdere rapidă si severă în greutate nu se simt suficient de bine pentru a mânca, sau le este rău încât să nu poată păstra produsele alimentare în stomac. În astfel de cazuri, medicii vor administra intravenos substante nutritive pentru a aduce încet pacientul înapoi la normal. Cu toate acestea, leziunile hepatice, care au atins acest punct au de obicei un prognostic mai sumbru -  ca organul va fi imposibil de vindecat și ca  un transplant de ficat poate fi singura speranță de recuperare a pacientului.

9. Semne ca ai un ficat bolnav - Retentia de fluide
Leziuni hepatice grave pot duce de asemenea la retenția de lichide în picioare, glezne și incheieturi. Acest lucru are loc deoarece afectarea funcției hepatice inhiba capacitatea organismului de a produce și de a circula proteinele, care, la rândul lor, determină probleme circulatorii care sunt localizate la nivelul picioarelor, incheieturilor și gleznelor deoarece gravitația atrage în mod natural fluidele în jos, in partea inferioara a corpului. Una dintre caracteristicile retenției de lichide cauzate de boală hepatica este faptul că amprenta degetelor tale vor rămâne timp de câteva secunde pe piele, dacă apesi pe o zona afectata.
Această retenție de fluide poate fi, de asemenea, cauzata sau agravata de funcția renală scăzuta, care însoțește adesea leziunile hepatice severe. În plus față de picioare, incheieturi și glezne, retenția de lichide poate apărea si în abdomen. În cazurile mai putin grave, aceste probleme pot fi tratate cu diuretice, care produc urinarea si eliminarea fluidelor corporale in exces. Mai multe tratamente agresive, cum ar fi drenajul chirurgical al fluidelor  pot fi necesare în cazul în care diureticele nu reușesc sa aiba efectul dorit.

10. Semne ca ai un ficat bolnav - Epuizarea
Oboseala cronica, slabiciunea mentala si musculara, pierderile de memorie, confuzia (chiar si coma in cele din urma) sunt frecvente atunci când un ficat deteriorat se indreapta spre insuficienta hepatica. Cercetătorii au observat că epuizarea si oboseala sunt simptomele cele mai frecvente in cazuri de leziuni hepatice. Aceste semne au de obicei un impact semnificativ și dăunător asupra calității vieții pacientului. Din păcate, cauzele specifice ale oboselii si epuizarii legate de bolile de ficat nu sunt pe deplin înțelese.
Cercetatorii speculeaza ca principala cauza  a oboselii cronice hepatice si bolilor asociate poate fi cauzata de schimbari in chimia creierului si ale nivelurilor de hormoni care rezultă din funcția hepatică defectuoasa. În special nivelurile alterate de corticotropina, serotonina și noradrenalina pot fi la originea nivelurilor de energie scazute care duc la starea de epuizare. Cercetatorii sunt de parere că simptomele legate de oboseala sunt probabil agravate de o creștere generală de produse secundare toxice in sânge, pe care ficatul deteriorat nu le poate elimina în mod corespunzător.

 

Sursa: Semne ca ai un ficat bolnav