Sunteti in categorie: Psihologie

Cum sa devii o persoana optimista

Cum sa devii o persoana optimista, cum sa devii o persoana optimista, cu ce ajuta optimismul, cum sa inveti sa fii optimista, optimismul se invata, invata sa devii optimist
Esti tipul care vede mereu sticla pe jumatate goala? Este pesimismul modul in care vezi viata in general? Acest lucru iti poate afecta deciziile cotidiene, precum si impactul asupra sanatatii tala va fi unul major. Potrivit diferitelor surse, o dispozitie optimista fara efort te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa boli, precum si sa eviti sa le contactezi in primul rand. Cu toate acestea, cum poate cineva deveni un optimist?  Nu e usor, dar sa exploram sase cai care ne pot face sa vedem viata in culori mai frumoase.

Cum sa devii o persoana optimista?
1. Cum sa devii o persoana optimista: Scrie-ti ganduri negative
Conform psihologilor, descrierea gandurilor negative este o modalitate de a le elimina din cap. Se recomanda sa iti scrii gandurile negative intr-o coloana, apoi sa incerci sa le sustii cu argumente logice intr-o coloana de langa ea si in a treia coloana motivle care contin dovezi impotriva acestor ganduri.
Nu suna atat de usor si poate ca nu este. Psihologii sustin ca, probabil, iti va fi mult mai usor sa sustii gandurile negativ la inceput, dar in timp vei putea gasi mai multe modalitati de a respinge gandurile negative cu mai multa usurinta.

2. Cum sa devii o persoana optimista: Inconjoara-te de persoane pozitive

Daca ai prieteni care sustin imediat imaginea ta intunecata despre viata probabil ca niciodata nu vei iesi din ciclul gandurilor negative si nici nu vei scapa de pesimism. In final esti suma gandurilor tale si ale persoanelor cu care iti  petreci timpul.
Fiind iinconjurata de optimisti, oameni care te pot inspira si te pot face mai entuziasmata de posibilitatile pe care ti le ofera viata o sa devii si tu unul dintre ei. Oamenii optimisti tind sa te energizeze, in timp ce pesimistii tind sa iti alimenteze pesimismul si sa te faca sa intri in depresie.

3. Cum sa devii o persoana optimista: Imbratiseaza-ti emotiile
A fi optimist nu inseamna ca trebuie sa fii mereu fericita. Este normal sa stai si sa reflectezi asupra situatiilor neplacute si sa accepti faptul ca vei avea emotii urate in mod ocazional - ele fac parte din viata de zi cu zi. Incercarea de a reprima un anumit tip de emotie poate provoca un blocaj emotional primejdios de sever.
In loc sa ignori emotiile negative, trebuie doar sa fii atenta cand se intampla. Dupa cum am mentionat mai devreme, descrierea experientelor negative si raspunsurile imediate la acestea te pot ajuta sa le examinezi mai tarziu si sa decizi daca acesta este tipul de abordare pe care doresti sa o ai. Intreaba-te singura daca a fost un factor extern care te-a suparat sau aveai deja o stare proasta dinainte?

4. Cum sa devii o persoana optimista: Foloseste sistemul natural de "gradinarit" al creierului

Creierul tau este ca o gradina - daca nu folosesti anumite conexiuni ale sinapselor, creierul tau le va distruge. Ceea ce inseamna in realitate ca daca nu ai ganduri pozitive, creierul tau va invata sa nu le aiba. Acest proces de taiere este modul in care creierul tau scapa de conexiuni neutilizate pentru a face loc pentru a invata lucruri noi.
Gandurile pe care le ai in mod regulat devin hranite ca florile, asa ca ar trebui sa fii constienta de ce anume alimentezi. Pentru a profita de sistemul de gradinarit natural al creierului, pur si simplu gandeste-te si bucura-te de lucrurile pe care le ai si care sunt importante pentru tine.

5. Cum sa devii o persoana optimista: Nu privi optimismul ca pe o slabiciune
Daca esti pesimista, ai, probabil, si un tip de gandire critica care pune la indoiala multe aspecte ale vietii – lucru care nu e chiar asa de rau. Dar trebuie sa iti reamintesti ca optimismul adevarat difera de optimismul orb, acesta din urma fiind convingerea ca nu se va intampla nimic rau, niciodata.
Optimismul orb poate fi periculos, deoarece iti poate distrage atentia de la lucruri periculoase sau te poate face sa fii foarte dezamagita daca ceva nu merge cum ai sperat tu.
Optimismul adevarat nu ignora provocarile si nici nu pretinde ca sentimentele si experientele negative nu exista. Recunoaste aceste provocari si apoi te face sa iti spui ca poti sa te descurci.

6. Cum sa devii o persoana optimista: Nu te compara cu ceilalti
Este usor sa te uiti la ceilalti sau sa vezi ce au obtinut si sa simti ca nu reusesti sa ajungi si tu asa. Comparatia iti distruge stima de sine si te poate impiedica sa iti traiesti viata frumos.
Doar pentru ca altcineva pare sa aiba mai mult succes decat tine, nu inseamna ca tu nu meriti sa fii fericita si nici ca nu trebuie sa ai o viziune pozitiva asupra vietii. Chiar miliardarii au zile rele si au multe probleme de rezolvat. Abordeaza sarcinile dificile cu o mentalitate mai pozitiva si nu vor parea la fel de greu de dus la indeplinit.

 

Sursa: Cum sa devii o persoana optimista