Sunteti in categorie: Animale de companie

Glandele perianale: probleme si vidarea lor

glandele_perianale, glande perianale, vidare glande perianale, golire saci perianali, infectii anale la catei, abcese perianale la caini
Catelul tau se freaca cu funduletul de covor? Ii miroase urat poponeata chiar la o zi sau doua dupa ce a facut baie? Plange cand isi face nevoile? Are ceva ca o umflatura langa anus? Atunci inseamna ca are o problema cu glandele perianale. Citeste mai jos si afla ce ai de facut!

Ce sunt glandele perianale
Glandele perianale sunt glande mici care se gasesc in apropierea anusului la multe mamifere, inclusiv la caini si pisici. Sunt sacuri pereche, ca niste boabe de fasole, situate in dreapta si in stanga anusului.
Glandele perianale prea pline pot fi golite prin manual prin stoarcerea lichidului pe care il contin. Acesta este un proces foarte urat mirositor. Majoritatea oamenilor ai caror catei au nevoie de  golirea manuala a glandelor perianale  in mod periodic prefera sa plateasca specialistul pentru aceasta operatiune.
Glandele perianale sunt doua depozite mici de material mirositor si din punct de vedere tehnic sunt mici pungi captusite cu celule a caror sarcina este de a produce continuu o substanta semi-lichida uleioasa stocata in sac.
Sacurile perianale ale cainilor produc un material destul de gros, semi-solid, care, de multe ori nu pot fi golite in mod natural la defecatie datorita incapacitatii de a trece acest material semisolid prin conductul ingust dinspre exterior. In multe dintre aceste cazuri glandele perianale se vor infecta, vor provoca dureri si inflamatii si chiar se pot rupe pana la suprafata pielii.
Un abces la unul sau ambele glande perianale poate necesita interventii chirurgicale pentru a asigura drenajul si chiuretajul sacului deteriorat si infectat si a tesutului inconjurator. Antibioticele sunt indicate in  abcesele perianale, la indicatia medicului veterinar.

unde sunt situate glandele perianale la caini
Infectarea si abcesele la nivelul glandelor perianale

Un studiu a indicat ca problemele cu glandele perianale afecteaza aproximativ 25 % dintre catei. Nu exista antecedente previzibile pentru tulburarile dureroase ale glandelor perianale. Infectiile, obstructia si supraincarcarea ulterioara si ruptura cu drenaj prin pielea perianala sunt cele mai frecvente  simptome clinice. 
Unii caini se pot naste cu canale de evacuare foarte inguste, impiedicand astfel evacutarea materialului sacului perianal. Leziunile dobandite pe canal pot aparea atunci cand exista infectii perianale, traume, alergii si inflamatii care comprima sau obstructioneaza canalul. 

Rasele mici de caini sunt predispuse la aparitia de infectii la nivelul glandelor perianale
Nu exista nici o predispozitie de varsta sau sex la aparitia de patologii ale glandelor perianale. Totusi, aceste probleme sunt mai putin frecvente la rasele mari, Infectiile si abcesele gladelor perianale sunt insa foarte des intalnite la rasele mici, cum ar fi caniche miniatura sau pitic, bichon, spaniel tibetan, pekinez, chihuahua lhasa apso, cocker spaniel, basset, beagle, rase care ocupa primele locuri pe lista celor afectate de dificultati.
In general, daca ai un catel de talie mica, este indicat sa ii verifici periodic glandele perianale la medicul veterinar.

ce rase de caini sunt predispuse la infectii ale glandelor perianale
Glandele perianale si dieta cainelui
Exista persoane care sunt de parere ca o dieta bogata in fibre care ajuta la golirea sacilor. Presiunea scaunului ferm impotriva peretelui colonului langa anus poate contribui la eliberarea continutului glandelor perianale. Cainii care au o problema existenta, cum ar fi infectia glandelor perianale sau canalele obstructionate, probabil ca nu vor raspunde la modificarile in ideta. Modificarea regimului alimentar dau mai mult sau mai putin randament si nu au beneficii dovedite.

Cum se recunoaste o problema la glandele perianale
Daca ai un catel de rasa medie sau mare, probabil nu va avea niciodata probleme cu glandele perianale. Cu toate acestea, in cazul in care catelul tau se freaca cu fundul de podea, prezinta o umflatura langa anus, se intoarce frecvent sa se linga sau sa muste la baza cozii sau in regiunea anala ori prezinta disconfort atunci cand defecheaza (unii chiar plang de durere) este recomandabil sa faci o vizita la medicul veterinar cat mai repede.
Daca sunt lasate negolite, glandele perianale produc adesea infectii si abcese foarte dureroase pentru catel, asa ca trebuie sa mergi la veterinar daca patrupedul prezinta vreun disconfort de acest gen.

abcese la glandele perianale la caini
Ce trebuie sa faci daca ai un catel de rasa mica cu probleme la glandele perianale
Golirea manuala a gladelor perianale se poate face acasa odata ce medicul veterinar te-a instruit. (Atentie insa, miroase ingrozitor!). Unele cazuri de infectii raspund la perfuzarea sacilor cu antibiotice pe langa medicamentele pe cale orala. In cazurile de infectii cronice ale glandelor perianale la caini, indepartarea chirurgicala a sacilor poate fi recomandata. Asigura-te ca discuti despre avantajele si dezavantajele interventiilor chirurgicale asurpa glandelor perianale cu medicul veterinar daca problemele cronice iti conduc catelul in aceasta directie.

 

Sursa: Glandele perianale: probleme si vidarea lor