Sunteti in categorie: Familie

Semne ca sotul tau abuzeaza de tine

semne ce sotul te abuzeaza,abuz emotional, abuz fizic, abuz sexual, abiz psihologic, abuz verbal, jigniri, familie
Ai sti daca ai fi intr-o relatie abuziva, nu? Ar fi evident. Poate ca nu. Majoritatea femeilor care se confrunta cu abuzul de la un partener de sex masculin petrec luni sau chiar ani gandindu-se ca problema relatiei este altceva decat abuzul. Este o "problema de comunicare" sau "un esec de a stabili limite". Poate ca te-ai gandit ca sotul tau are un temperament urat sau o problema cu managementul furiei. Poate crezi ca faci ceva gresit sau ca e ceva in neregula cu tine. In societatea noastra, nu suntem foarte buni in a vorbi despre abuz, deci femeile sunt de multe ori lasate de izbeliste.

Ce inseamna de fapt "abuz"?

Un mit comun este ca abuzul inseamna numai abuz fizic. Dar, de fapt, exista multe tipuri diferite de abuz, inclusiv abuz emotional, verbal, psihologic, financiar si sexual. Toate sunt la fel de daunatoare ca abuzurile fizice. De exemplu, partenerii abuzivi pot incerca sa te izoleze sau sa te decupleze de sursele tale de sprijin (familie si prieteni), sa utilizeze sarcasmul, injuriile sau amenintari pentru a te impiedica sa faci ceva, isi schimba dispozitiile pentru a te intimida, pentru a-si exprima gelozia si a te distrage din punct de vedere emotional.
De asemenea, un sot abuziv poatee refuza sa iti permita sa iti practici religia, te forteaza sa iti devalorizezi cunostintele sau educatia, iti controleaza finantele sau te ameninta ca va incepe sa te insele, sa aiba aventuri cu alte femei daca nu faci ceea ce iti cere. Acestea si multe alte exemple nu sunt, in general, considerate abuzuri – desi sunt! S-ar putea sa stii ca exista ceva "gresit" in relatia cu sotul tau, dar poate sa nu etichetezi nimic drept abuz, ci "normalitate".
Iata o lista de sapte lucruri pe care sotii abuzivi le fac adesea in relatiile cu sotiile lor. Intreba-te daca sotul tau face oricare dintre urmatoarele lucruri si vezi la ce concluzie ajungi.

1. Iti ia libertatea de a alege ceea ce vrei sau ai nevoie
Sotii abuzivi controleaza si de cele mai multe ori nu le permit sotiilor  sa faca alegeri pentru ele insele. S-ar putea sa te afli in imposibilitatea de a cere ceea ce ai nevoie sau doresti fara ca sotul tau sa devina agresiv, suparat sau violent.

2. Te jigneste
Abuzatorii sunt foarte critici. Totul - ideile tale, credintele tale, trupul tau, chiar sentimentele tale - sunt "proaste" sau "gresite". S-ar putea sa gasiti ca te ingrijorezi pentru orice - ce sa porti, ce sa gatesti pentru o masa, cu cine poti fi prietena - pentru ca iti este frica de reactia sotului.

3. Este imprevizibil si volatil

Choar daca agresorii se pot comporta uneori in moduri acceptabile sau chiar pozitive, reactiile imprevizibile si chiar explozive in comportamentul lor abunda. Acest lucru lasa femeilor sentimentul ca merg pe coji de oua, deoarece nu sunt sigure care va fi reactia sotului in continuare. Daca acest lucru ti se intampla si tie, s-ar putea sa te simti extenuata si confuza in timp ce incerci sa anticipezi urmatorul pas al sotului tau.

4. Te invinovateste pe tine si pe altii pentru comportamentul lui abuziv
Abuzatorii rareori isi asuma responsabilitatea pentru comportamentul lor. Mai degraba e vina oricui altcineva. Seful il provoaca stres. Copiii fac zgomot. Tu il emervezi prin simpla ta prezenta sau prin ceea ce ii spui. Abuzul nu este vina ta, dar el te va face sa te simti ca si cum ai fi vinovata pentru felul oribil in care se comporta cu tine.

5. Nu vorbeste pentru a te pedepsi sau a te speria
Sotiile abuzate descopera ca sunt pedepsite in multe feluri atunci cand fac lucruri pe care sotul lor nu le agreeaza. Ignorarea este doar o astfel de pedeapsa. Cand sotul nu socate un cuvant, sotia este terifiata pentru ca nu stie la ce sa se astepte si ce se va intampla in continuare.

6. Iti limiteaza accesul la bani
Sotii  abuzivi sunt adesea foarte stricti atunci cand vine vorba de bani. Deoarece avem nevoie de bani pentru a face aproape orice, limitarea accesului la ei este o modalitate puternica de a controla pe cineva. Daca sotul tau iti controleaza accesul la bani sau alte resurse necesare, cum ar fi masina, computerul, telefonul sau chiar mancarea, atunci in mod clar esti abuzata.

7. Isi cere scuze pentru comportamentul lui si promite sa se schimbe, dar nu o face niciodata

O parte din modelul comportamentului abuziv include perioadele de comportament care apar in momente pozitive cand sotul este foarte grijuliu ingrijitor si ajuta in casa. In timpul acestor "perioade de luna de miere", el chiar isi cere scuze pentru comportamentul sau si promite sa se schimbe. Dar abuzul este ciclic si, desi el promite ca lucrurile se vor schimba sau chiar par sa se schimbe pentru o vreme, sotul abuzator nu va fi capabil sa aiba un comportament normal pe termen lung. Comportamentul sau se va deteriora din nou, iar el se va intoarce la un comportamentul in care te va controla, va fi infricosator sau va exploda in crize de furie violenta.

Daca ai experimentat unele dintre aceste comportamente de la un partener actual sau trecut, ati avut parte de abuz. Aceasta este o realitate greu de infruntat. Daca iti iubesti inca sotul in ciuda comportamentului lui execrabil, iti va fi greu sa te gandesti la el ca la un abuzivator. Sotul tau ar putea sa nu se potriveasca stereotipului unui abuzator mai mult decat sa te potrivesti tu stereotipului unui "partener abuzat", dar asta nu conteaza. Persoanele care se confrunta cu abuz provin din toate mediile sociale, economice, rasiale, religioase si etnice. Abuzul nu este rezervat doar celor saraci sau slabi - se poate intampla oricui.

 

Sursa: Semne ca sotul tau abuzeaza de tine