Sunteti in categorie: Animale de companie

De ce salvarea unui caine inseamna salvarea sanatatii tale

1de_ce_salvarea_unui_caine_inseamna_salvarea_sanatatii_tale_400.
De la creara unei legaturi de neinchipuit cu prietenul tau blanos la crearea unui program zilnic sanatos, exista atat de multe motive pentru care salvarea unui catelus inseamna, de fapt, salvarea sanatatii tale. Am colaborat cu librarie.net si am extras din mai multe carti de psihologie sapte moduri in care cainii pot stimula sanatatea si fericirea oamenilor.

1. De ce sa adopti un catel: iti ofera dragoste neconditionata
Exista ceva mai bun decat fericirea si entuziasmul pur pe care ti-l arata catelul tau de fiecare data cand te intorci acasa de la lucru? E ceva atat de reconfortant sa te intorci la prietenul tau blanos dupa o zi obositoare la serviciu. Intreaba orice proprietar de caine si toti vor fi bucurosi sa iti povesteasca despre acest sentiment de iubire neconditionata.
Mai mult, se pare ca sentimentul de iubire neconditionata a fost confirmat de un studiu publicat in revista Science. Takefumi Kikusui a condus o echipa de cercetare la Universitatea Azabu din Japonia pentru a studia legatura dintre oameni si cainii lor si a constatat ca este vorba despre... privire. Studiul a masurat nivelele de oxitocina la oamenii care si-au petrecut timpul avand contact vizual cu cateii lor, rezultatele sugerand ca interactiunile om-caine provoaca acelasi tip de bucla de oxitocina cu feedback pozitiv care leaga mamele de sugari. Nu e de mirare ca oamenii se gandesc la cateii lor ca la proprii copii!

2de_ce_salvarea_unui_caine_inseamna_salvarea_sanatatii_tale_400.
2. De ce sa adopti un catel: iti stimuleaza sanatatea inimii

Timpul petrecut cu noul tau prieten iti va incalzi, fara indoiala, inima, dar ti-o face si mai sanatoasa. Un articol stiintific publicat de American Heart Association spune ca detinerea unui caine reduce riscul de boli cardiovasculare. Declaratia American Heart Association se refera la mutiple studii stiintifice care demonstreaza legatura dintre proprietatea asupra animalelor de companie si reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului si a obezitatii. American Heart Association arata, de asemenea, legatura dintre detinerea unui caine si cresterea nivelului de activitate fizica. De fiecare data cand iti iei cainele la o plimbare sau la joaca in aer liber, iti intaresti si inima si reduci riscul bolilor cardiovasculare!

3. De ce sa adopti un catel: Iti asigura exercitiu fizic regulat
Toate plimbarile zilnice sunt la fel de bune pentru tine ca si pentru cainele tau. Fie ca esti in cautarea unei modalitati de a fi iar in forma, fie ca duci deja un stil de viata activ, adaugarea de doua plimbari pe zi ale cainelui la rutina zilnica este o modalitate excelenta de a te asigura ca acorzi prioritate sanatatii in mod constant. Un studiu efectuat de Universitatea de Stat din Michigan a constatat ca proprietarii cainilor au cu 34% mai multe sanse de a atinge recomandarea de a face cele minim 150 de minute de exercitii pe saptamana recomandate de catre American Heart Association decat cei care nu au caini. Si nu exista nici un motiv mai  bun sa iesi si pe ploaie, si pe vreme buna, decat catelul tau care te face sa te tii de noile tale rezolutii de fitness!

3de_ce_salvarea_unui_caine_inseamna_salvarea_sanatatii_tale_400.
4. De ce sa adopti un catel: Iti faci obiceiuri sanatoase

Toate plimbarile zilnice ajuta la crearea unei rutine obisnuite, construita in jurul unor obiceiuri sanatoase. De la hranire pana la mers, cainii solicita rutina in jurul unui program zilnic prestabilit, care ii ajuta si pe proprietari sa isi formeze obiceiuri de stimulare a sanatatii. Un studiu realizat de British Journal of General Practice evidentiaza legatura dintre actiunile repetate care sunt declansate de indicii contextuale - sau obiceiuri - si starea de sanatate generala. Formarea unor obiceiuri cum ar fi consumul unui mic dejun sanatos inainte de a scoate cainele la plimbare contribuie la modificarea dietei noastre generale, facandu-ne sa avem automatisme comportamentale sanatoase. Si vorbind despre crearea de rutine sanatoase, proprietarii cainilor vor incorpora in mod firesc mai mult exercitiu fizic prin programul zilnic de mers pe jos alaturi de prietenul lor patruped.

5. De ce sa adopti un catel: Gestionezi stresul
In viata moderna simti ca traiesti intr-o stare constanta de lupta si presiune, dar cainii au un efect calmant pozitiv asupra persoanelor stresate. Cateva studii au constatat ca jocul cu patrupedele blanoase creste nivelul de oxitocina din creier, stimuland hormonul care da senzatia de bine, reducand in acelasi timp cortizolul hormonal, producator de stres. Si daca ai lucrat vreodata intr-un birou in care ai voie sa aduci catelul la serviciu, stii deja cat de multa productivitate suplimentara si lipsita de stres poate aduce o zi de lucru daca faci pauze de doar doua minute ca sa ii freci burtica catelului sau sa ii arunci mingea.

4de_ce_salvarea_unui_caine_inseamna_salvarea_sanatatii_tale_400.
6. De ce sa adopti un catel: Devii o persoana mai sociabila

O parte din plimbarea cainelui tau in fiecare zi inseamna sa intalnesti aceleasi cunostinte, atat caini cat si oameni, de-a lungul traseului tau. Mersul pe jos este un mod minunat de a intalni oamenii din cartier si de a cimenta noi prietenii. Si e mult mai probabil sa ai o dispozitie buna sub influenta hormonilor care te scapa de stresul pe care cainii ii ajuta sa se produca!

7. De ce sa adopti un catel: Reduci riscul de alergii si de astm

Sistemul nostru imunitar este dotat, pentru a evita substantele potential daunatoare, cu anticorpi iar reactiile alergice sunt declansate atunci cand substantele normale, cum ar fi praful, sunt identificate gresit drept amenintari. Insa prietenul tau blanos iti stimuleaza sistemul imunitar. Riscul copiilor de a dezvoltare alergii si astm este mai scazut la cei care au crescut alaturi de un caine din copilarie, iar un studiu condus de cercetatori de la UC San Francisco si Universitatea din Michigan explica de ce. Conform rezultatelor studiului, trairea intr-o casa cu un caine schimba  microbii intestinului, facandu-ne mai putin reactivi la alergeni comuni. Iar expunerea la praful din casele cu caini protejeaza caile respiratorii si plamanii, ceea ce reduce sansa de a face astm. Asa ca multumeste-i catelului pentru  un sistem imunitar mai sanatos!
Multele imbunatatiri dovedite ale sanatatii unui proprietar de caine fac ca legatura dintre tine si catel sa fie si mai speciala. La DogMag.ro credem ca toti cainii scot ce e mai bun din noi - si ca mancarea sanatoasa si nutritiva le aduce si lor, si tie, cele mai multe beneficii. Ham-ham!

 

Sursa: De ce salvarea unui caine inseamna salvarea sanatatii tale