Sunteti in categorie: Societate

Cum sa raspunzi complimentelor care ascund o insulta

cum_sa_raspunzi_complimentelor_care_ascund_o_insulta_400.
"Vai, draga mea, felicitari pentru nunta! A fost frumos! Poate ca daca nu te zgarceai la rochia de mireasa ai fi aratat si tu mai bine. Si oamenii s-ar fi simtit mai bine daca alegeai un restaurant mai sofisticat, nu gaura aceea. Dar a fost foarte frumos! "


Nu exista om care sa nu fi primit un compliment aparent bine intentionat - aparent fiind termenul operativ deoarece persoana care il face pur si simplu acopera cu miere o lovitura sub centura. Afla cum sa faci fata complimentelor care ascund o insulta, raspunzand in mod corespunzator, gestionand viitoarele interactiuni cu persoana respectiva si distingand mizeriile si injuriile ascunse sub masca unui compliment.

Spune simplu „multumesc" si ignora magaria
. Daca esti tentata sa raspunzi impulsiv unei remarci, acest fapt s-ar putea intoarce impotriva ta. De aceea este in interesul tau sa raspunzi pur si simplu ca si cum persoana ar fi fost sincera si injuria nu ar fi fost disimulata intr-un compliment . Spune-i persoanei "multumesc", chiar daca esti sigura ca acel compliment nu a fost complet autentic.
Pe scurt, multumeste-i persoanei pentru partea pozitiva a complimentului si ignora restul.
De exemplu, daca o cunostinta spune "Vai, ai slabit mult! Arati bine! La un moment dat erai cea mai grasa femeie dintre cunostintele mele!"
Ai putea sa raspunzi cu "Multumesc, ma bucur ca eforturile mele au inceput sa se vada ".

Este probabil foarte greu sa nu raspunzi la comentariile urate si meschine amestecate in "compliment". Dar acest tip de abordare este cel mai bun pentru situatiile in care nu este recomandabil sa raspunzi cu aceeasi moneda. De exemplu, unui superior la locul de munca sau unei rude la o adunare de familie.

Zambeste si vezi-ti de treaba
. Cu alte cuvinte, ignora insultele mascate si continua ceea ce faceai. Nu este nevoie sa permiti persoanei sa-ti ajunga la inima. Ignorarea cuvintelor lor cu un zambet politicos ii va trimite mesajul ca nu dai atentie rautatii gratuite, ca acele vorbe urate nu au efectul dorit asupra ta (sa te deranjeze, sa te umileasca, sa te manipuleze).
In plus, in cazul in care complimentul a fost de fapt sincer si doar exprimarea cel putin ciudata, nu intri in razboi cu o persoana pe care nu o duce mintea prea mult.

Cere-i persoanei sa explice ce a vrut de fapt sa spuna.
Daca ai cunostinte care-ti ofera in mod regulat „complimente” nesimtite, poti alege sa le confrunti si sa le ceri sa explice ce au vrut cu adevarat sa spuna prin afirmatiile lor. Aceasta va forta individul sa se confrunte cu propriile sale cuvinte pe care este obligat sa le justifice. O asemenea abordare va face adesea o persoana incomoda sa isi regandeasca modul de a se exprima.

Persoanele deosebit de manipulative ar putea sa incerce sa se eschiveze raspunsului. Chiar si asa, merita sa incerci, deoarece ii va indica faptul ca esti constienta de comportamentul si intentiile lor urate.

Cere-i sa se opreasca.
Uneori, sa le ceri indivizior sa isi explice afirmatiile tendentioase este suficient, insa cerandu-le sa se opreasca este o declaratie si mai puternica. Fa acest lucru sub pretextul modestiei si persoana in cauza va intelege ca e timpul sa nu se mai dea desteapta.

Spune, de exemplu, ceva de genul: "Te rog, opreste-te cu complimentele. Eu imi fac doar datoria".
Sau ai putea schimba lauda redirctionand-o catre altii, spunand:" Nu am fost singurul care a lucrat la acest proiect. Lauda si restul echipei - nu doar pe mine."

 

Sursa: Cum sa raspunzi complimentelor care ascund o insulta