Sunteti in categorie: Familie

11 fraze care pot distruge chiar si cea mai fericita casatorie

familie, cuplu, cearta, ce sa nu spui, cum sa ai o familie fericita, cum sa nu iti subminezi relatiaCuvintele pe care le spunem celor dragi cand ne ia valul sau din cauza oboselii pot fi periculoase, facand viata extrem de tensionata sau insuportabila. Uneori pur si simplu duc la despartire.
Mai jos ai 11 fraze extrase din carti despre psihologia cuplului pe care trebuie sa eviti sa le folosesti, deoarece sunt dezastruoase pentru o relatie. Mai bine sa-ti musti limba decat sa-ti regreti cuvintele!

1. Fraze care devalorizeaza sentimentele partenerului
Cand spunem expresii precum "Ce prostii spui!" Sau "Nu fi asa de suparat pentru serviciu!" Sau "Serios, cat mai ai de gand sa te plangi?" nu consolam sau linistim sentimentele partenerului.
Pe viitor este putin probabil ca partenerii nostri de viata sa ni se  mai deschida daca le respingem sentimentele sau ii consideram ridicoli. Ei vor simti singuratate si resentimente, iar acest lucru va submina relatia. In schimb, incercati sa intelegeti ce cauzeaza sentimentele sotului/sotiei.

2. Fraze care arata indiferenta
Daca unul sau ambii parteneri si-au pierdut interesul pentru modul in care se comporta celalalt, inseamna ca familia este pe cale de a se rupe. Nu aruncati in jur cuvinte care exprima indiferenta. Ascultati-va unul pe celalalt si discutati despre modul in care va simtiti cu partenerul de viata.

3. Fraze de "comparatie"
Nu va comparati partenerul/partenera de viata cu sotii sau sotiile altor persoane in cazul in care comparatia nu este in favoarea lor. In loc sa dati pe cineva ca exemplu, trebuie sa va concentrati pe binele pe care partenerul il aduce in viata de familie.

4. Fraze cu generalizari
Incercati sa evitati expresii care contin generalizari precum "intotdeauna", "niciodata" si "in mod constant". Folosind aceste cuvinte, va invinovatiti partenerul pentru problemele de ieri, astazi si de maine.
Este mult mai eficient sa ne concentram asupra prezentului si sa cautam o solutie impreuna si, de asemenea, sa abandonam pozitia acuzatoare. Vorbiti calm despre sentimentele voastre. Acest lucru il ajuta pe partenerul sa va auda si sa va si inteleaga.

5. Cuvintele care distrug stima de sine a partenerului
Toti oamenii, fara exceptie, au nevoie de o stima de sine stabila, iar cuvintele care o degradeaza sunt traumatizante pentru toata lumea.
Daca aruncati in jurul cuvintelor cum ar fi "Tu te poti numi barbat?" Sau "Cine te va vrea?" Sau "Nimeni are nevoie de tine", mai devreme sau mai tarziu partenerul tau va cauta pe altcineva care sa il iubeasca si sa il aprecieze, pe cineva care il admira. Este acesta obiectivul pe care il urmariti?

6. Fraze cu amenintari de despartire
"Vreau sa divortez." "Vreau sa scap de tine" "Ma intorc la mama." Daca nu aveti intentia ferma de a divorta sau de a te rupe din relatie, nu spuneti niciodata aceste cuvinte. In general, nu va grabiti sa aruncati cu orice fraze care nu sunt aliniate cu sentimentele si dorintele voastre adevarate.
In primul rand, este o metoda urata de manipulare care are ca scop obtinerea de ceva de la partener. In al doilea rand, va poate conduce familia in situatii cu consecinte pentru care nu sunteti pregatiti.

7. Fraze care exprima regretul ca v-ati intalnit sau casatorit
Cateva cuvinte vor egala puterea distructiva a expresiei "Ar fi fost mai bine daca nu am fi intalnit niciodata!" Semnificatia acestor fraze este ca partenerul tau este vinovat de toate lucrurile rele care s-au intamplat dupa ce v-ati cunoscut. Iar lucrurile rele le depasesc cu mult pe cele bune.
Nu lasati astfel de cuvinte ofensatoare sa va iasa pe gura. Este mai bine sa va intrebati care este partea dumneavoastra de responsabilitate pentru ceea ce se intampla in relatie. Care este contributia dumneavoastra personala la faptul ca nu exista bucurie si armonie in relatie?

8. Fraze care impovareaza partenerul cu un sentiment de vinovatie
"Totul e vina ta." "Din cauza voastra ne certam in mod constant." "Daca nu ar ai fost tu, nu am fi intarziat". Spre deosebire de criticile constructive menite sa imbunatateasca situatia si relatia, aceste declaratii conduc intr-un sens: vina. Scopul lor principal nu este de a rezolva problema, ci de a manipula un partener.

9. Fraze care devalorizeaza importanta partenerului dumneavoastra
"Mai sunt cu tine doar de mila si de dragul copiilor!" Sau pur si simplu "Ma voi descurca fara tine". Aceste fraze nu ar trebui sa fie rostite, oricat de urata ar fi cearta . Amintiti-va ca relatiile si dragostea sunt de o mare valoare. Iar conflictele trec.

10. Fraze de genul "Nu e treaba ta!"
Daca spuneti partenerului dumneavoastra "Nu este treaba ta", "Vezi-ti de treburile tale" sau "Nu trebuie sa iti dau tie raportul", ii spuneti ca nu il respectati si nu considerati-i necesar sa fiti cinstiti cu ei. Astfel, zdruncinati fundamentul cuplului.

11. Cuvinte (sau actiuni) care indica o lipsa de dorinta de a comunica
Cand un partener il opreste de celalalt cu un zid de tacere, este o sitiatie mai periculoasa decat orice cuvant spus. De fapt, aceasta este o "pauza de comunicare" intr-o familie. In consecinta, partenerii nu se inteleg si nu gasesc modalitati de a rezolva problemele care au aparut.
Singura cale de iesire este sa decideti sa ... vorbiti. Oricat de dureroasa sau de neplacuta ar putea fi aceasta conversatie, este mult mai buna decat tacerea. La urma urmei, ne ofera sansa de a ne asculta unii pe altii.

Aveti grija de familia voastra! Iar iubirea sa dureze pentru totdeauna!

 

Sursa: 11 fraze care pot distruge chiar si cea mai fericita casatorie