Sunteti in categorie: Gastronomie

Tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun

Tort special cu fructe uscate si nuci pentru CraciunCautati un tort cu un gust unic pentru Craciun? Incercati aceasta reteta pentru a crea un tort traditional englezesc de Craciun, care contine fructe uscate, migdale si brandy. Puteti coace acest tort cu 3-4 zile inainte de seara de Craciun. Este o reteta de tort de Craciun cu totul speciala, care se face repede si nu necesita cunostinte aprofundate de bucatarie – adica e o reteta usoara de tort pentru Craciun!

Reteta de tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun: Ingrediente pentru blat
- 100 de grame migdale sau nuci sau amestec de nuci
- 250 grame coacaze
- 250 grame stafide aurii
- 250 grame stafide brune
- 50 grame cirese glasate, taiate sau cirese  Maraschino
- 50 de grame de amestec confiat de coaja de citrice
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
- 3 linguri de brandy sau cognac
- 1 cana de faina 000
- ½ lingurita de sare
- ½ lingurita de scortisoara
- 1 lingurita de nucsoara
- 1 cana de zahar brun
- 1 lingura de miere
- 1 cana de unt, moale
- 4 oua, la temperatura camerei
- 1 plic de praf de copt
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu

Reteta de tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun: Ingrediente pentru pentru topping:
- 300 ml frisca
- cateva linguri de gem cald de caise
- zahar pudra, cernut, dupa gust (circa 100 de grame)

Reteta de tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun: Ingrediente pentru pentru sirop
- 150 ml apa
- 75 de grame de zahar
- esenta de rom dupa gust.

Reteta de tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun
Tocati migdalele intr-un procesor de timp de aproximativ 10 secunde.
Se toarna amestecul de nuci tocate tocate intr-un castron. Adaugati fructele uscate si coaja de lamaie rasa si portocala. Se toarna brandy peste amestec. Acoperiti vasul cu o carpa curata si lasati amestecul sa se inmoaie peste noapte, amestecand la fiecare cateva ore, daca este posibil.
Preincalziti cuptorul la 160 grade C.
Cerneti faina, sarea si condimentele intr-un castron mare de amestecare.
Bateti untul inmuiat cu zahar brun pana se topeste zaharul si adaugati mirodeniile si ouale cate unul amestecand dupa fiecare adaugare.
Combinati ingredientele umede si uscate si amestecati pana cand formeaza un aluat.
Scurgeti sucurile din amestecul de fructe si migdale imbibate. Raciti lichidul; il puteti folosi pentru a insiropa tortul mai tarziu.
Combinati fructele cu amestecul de tort. Se amesteca pana cand fructele sunt incorporate.
Ungeti o tava rotunda, de 20 cm, cu ulei de gatit. Taiati o foaie de hartie pergament pentru a se potrivi in partea inferioara a tavii, daca doriti.
Se toarna amestecul de tort in tava pregatita. Imprastiati aluatul cu spatele unei linguri pana cand suprafata superioara este uniforma.
Coaceti tortul timp de 2 ore si apoi coborati temperatura pana la 150 C. Coaceti pentru inca 60 de minute pana la 2 ore sau pana cand o scobitoare bagata in centru iese curata.
Scoateti tortul din cuptor si lasati-l sa se raceasca timp de 5 minute. Slabiti tortul de pe partile laterale ale tavii si rasturnati-l pe un racitor de sarma.
Scoateti hartia de pergament daca ati folosit-o si faceti cateva gauri in partea superioara a prajiturii cu o scobitoare. Se toarna coniacul pastrat si sucurile de fructe uscate peste tort.
Infasurati tortul in hartie dubla rezistenta. Pastrati-l intr-o cutie inchisa etans pana cand vreti sa-l decorati. Puteti sa deschideti hartia ocazional si sa mai turnati alt brandy deasupra tortului, daca doriti. Cu cel putin 12 ore inainte de a-l decora, insiropati-l cu 150 ml de sirop facut din apa, 75 de grame de zahar si rom dupa gust.

Decorati tortul
Bateti frisca cu zahar pudra dupa gust.
Ungeti tortul racit bine inainte cu gemul de caise incalzit. Asteptati circa 15 minute. Acoperiti apoi tortul cu frisca si lasati-l sa stea cel putin o zi intr-un loc racoros.
Decorati tortul cu ornamente de Craciun sau cu fructe uscate si nuci.
Pofta buna!  Craciun fericit!

 

Sursa: Tort special cu fructe uscate si nuci pentru Craciun