Sunteti in categorie: Sarcina

Poti purta lentile de contact daca esti insarcinata?

purtarea lentilor de contact in sarcina
Dacă ai aflat de curând că porți o nouă viață în pântec, dar trebuie să îți corectezi vedere cu ajutorul lentilelor de contact, cel mai probabil te întrebi cât de sigure sunt atât pentru tine, dar mai ales pentru bebeluș. În perioada sarcinii trebuie să fii foarte atentă la produsele cosmetice, medicamentele și soluțiile pe care le folosești și care pot afecta fătul, deci e normal să te preocupe și capitolul lentilelor. Ce e recomandat și ce nu este atunci când ești gravidă și porți lentile de contact?

Nu schimba dioptriile în timpul sarcinii
Nu este obligatoriu să treci prin asta, dar e foarte posibil să te confrunți cu tulburări de vedere pe timpul cât ești însărcinată. Din cauza modificărilor care au loc la nivel hormonal în corpul tău, a retenției mai mari de apă în organism și a creșterii tensiunii mai mult decât în altă perioadă, e normal să ai mici diferențe în ceea ce privește claritatea vederii. Nu trebuie să te sperii de aceste aspecte și nici nu trebuie să te întorci îngrijorată la oftalmologul tău. În primul rând pentru că aceste reacții sunt perfect normale, iar în al doilea rând pentru că examenele medicale nu vor fi precise cât timp porți un copil. Imediat după naștere, poți schimba dioptriile lentilelor de contact, dar nu în timpul sarcinii.

Nu folosi picături de ochi „după ureche”
E posibil ca pe tipul sarcinii să te confrunți cu sindromul ochiului uscat. Această afecțiune poate fi extrem de neplăcută, însă nu înseamnă că dacă ochii tăi nu vor mai fi la fel de lubrifiați natural cu ajutorul glandei lacrimale cât timp ești însărcinată ai acest diagnostic. Este perfect normal ca întregul organism să își schimbe reacțiile în această perioadă, deci nu trebuie să te neliniștești. Cel mai indicat ar fi, dacă simți un disconfort din cauza uscării globului ocular, să schimbi mai des perechea de lentile de contact. Vei controla mult mai bine umiditatea ochilor și te vei simți mai bine. O alternativă la fel de bună este aceea de a reveni până după naștere la purtarea ochelarilor de vedere.
Nu este deloc recomandat să începi să folosești picături de ochi fără a avea acordul ginecologului care urmărește sarcina, pentru că e posibil ca vreo substanță din compoziția soluției să afecteze fătul.

Igiena ochilor, mai importantă ca niciodată
Nu uita niciodată de igiena ochilor și a lentilelor de contact pe timpul sarcinii. Corpul tău este deja asaltat de schimbări hormonale, stări diferite și greutatea în continuă creștere, sigur nu vrei să te confrunți și cu o infecție oculară. Nici antibioticele nu sunt recomandate atunci când porți un copil, deci ferește-te cât poți să ai nevoie de ele. Pune lentilele la curățat în soluțiile speciale la finalul fiecărei zile și ai grijă să le aplici sau să le scoți numai după ce te-ai spălat bine pe mâini.

Perioada sarcinii este una delicată pentru corpul tău, deci ai grijă să te protejezi suplimentar. Lentilele îți vor fi în continuare de ajutor pentru corecția vederii, poartă-le cu încredere.

 

Sursa: Poti purta lentile de contact daca esti insarcinata?