Sunteti in categorie: Sanatate

Infertilitatea masculina: cauze frecvente si tratament

infertilitate masculina, infertilitatea la barbati, astenospermie, oligospermie, tratament infertilitate masculina, Azoospermia, teratospermie Infertilitatea este denumita de catre experti drept incapacitatea partenerilor de a concepe un copil dupa 12 luni in care au avut raporturi sexuale regulate si neprotejate. Infertilitatea masculina este responsabila in 30 – 40% dintre cazuri, astfel ca este indicat ca ambii parteneri sa isi faca teste.

Subiectul infertilitatii masculine nu este des dezbatut pentru ca femeile sunt primele suspecate in cazul infertilitatii cuplului, onsiderandu-se ca barbatii ca nu sufera de aceasta afectiune. Multi reprezentanti ai sexului opus isi neglijeaza astfel sanatatea si apeleaza prea tarziu la un tratament pentru infertilitate.


Factori de risc pentru infertilitatea masculina
Cei mai intalniti factori de risc pentru infertilitatea masculina sunt urmatorii:
- Obezitatea;
- Deficientele alimentare (de exemplu: zinc, vitamina C, acid folic);
- Stresul;
- Drogurile;
- Alcoolul;
- Exercitiile fizice in exces (ciclismul este considerat unul dintre vinovati);
- Temperatura scrotala crescuta (boli febrile, sauna, bai fierbinti, haine stramte);
- Expuneri la insecticide, pesticide si solventi organici;
- Anumite boli cronice (renale, tiroidiene, consumptive, diabet, neuropatii);
- Interventii chirurgicale in zona tractului genital;
- Varicocel (o boala genitala masculina care afecteaza testiculele – dilatatia venelor spermatice).

Infertilitatea masculine: cauze frecvente
Specialistii in domeniu nu au putut sa identifice o cauza exacta ce ar putea conduce cu timpul la infertilitate masculina. Aceasta afectiune poate fi provocata de stilul de viata, de factorul genetic ori de alte cauze neindentificate inca de specialisti.

Printre cele mai intalnite cauze ale infertilitatii masculine se numara anomaliile spermei. Acestea se impart in mai multe tipuri, dupa cum urmeaza:
- Astenospermia: spermatozoizii nu se misca suficient de repede cat sa patrunda in mucusul cervixului sau sa penetreze ovulul.
- Oligospermia: sperma are o cantitatea mica.
- Teratospermia: forma anormala a spermatozoizilor face imposibila fecundarea unui ovul.
- Azoospermia: lipsa spermatozoizilor in sperma analizata.
- Insuficienta testiculara: o alta cauza a infertilitatii la barbati. Aceasta apare in cazul in care testiculele nu produc spermatozoizi maturi. Factorii vinovati pot fi considerati urmatorii: traumatismele, operatiile, vascularizatia redusa, oreionul la varsta adulta, defecte genetice.
- BTS-uri. Printre cele mai comune cauze ale infertilitatii masculine se numara si infectiile cu transmitere sexuala. Daca nu sunt tratate, aceste afectiuni pot duce la blocarea canalelor deferente, astfel ca impiedica spermatozoizii sa ajunga in lichidul seminal, si la reducerea motilitatii spermatozoizilor.
- Problemele de ejaculare sunt alti factori pe care specialistii i-au gasi vinovati in acest caz. Se poate intampla ca un barbat sa ejaculeze prea repede ori retrograd, adica substanta sa refuleze si sa ajunga in vezica urinara.

Tratament pentru infertilitatea masculina
Desi specialistilor le este greu sa identifice o cauza sigura a infertilitatii masculine, motiv pentru care este mai greu de vindecat afectiunea, totusi exista tratament care are rezultate bune daca este administrat din timp. Rezultatele studiilor in domeniu au demonstrat ca PROfertil pentru barbati imbunatateste semnificativ calitatea spermei pana la normalizarea completa a spermogramei.
Secretul acestui tratament pentru infertilitate masculina sta in mixul de ingrediente din compozitie.
L-carnitina: este produsa in mod natural de organism si constituie substratul energetic al spermatozoidului. Aceasta substanta poate determina cresterea motilitatii si a cantitatii spermatozoizilor.

L-arginina: Este un aminoacid necesar organismului in cantitati mari si care, conform studiilor, imbunatateste cantitatea si motilitatea spermatozoizilor.

Zincul: In plus, fata de calitatile sale de antioxidant si de aportul la numeroase procese biochimice din organism, oligoelementul Zinc are efecte benefice asupra densitatii de spermatozoizi, determina cresterea numarului de spermatozoizi cu grad ridicat de motilitate precum si nivelul de testosteron, esentiale pentru procesul de spermatogeneza.

Vitamina E: Imbunatateste motilitatea spermatozoizilor si capacitatea acestora de a fecunda ovulul.

Glutationul si seleniul: Ambele substante au rol antioxidant, astfel ca neutralizeaza eficient radicalii liberi. In plus, ambele elemente nutritive au avut drept rezultat, in cadrul a numeroase studii efectuate, o imbunatatire semnificativa a motilitatii spermatozoizilor.

Coenzima Q 10: Creste rata de fertilizare si cantitatea de spermatozoizi produsa, precum si motilitatea spermatozoizilor.

Acidul folic: Este esential pentru dezvoltarea si pentru divizarea celulei (producerea celulelor sangvine) precum si pentru metabolismul nervos, avand un rol important si in sistemul cardiovascular.

Alte schimbari care ar trebui facute in stilul de viata:
- Reducerea stresului;
- Evitarea obiceiurilor nocive (fumat, alcool, droguri, expunerea la caldura in zona genitala);
- Administrarea anumitor substante nutritive: vitamine, acid folic, zinc, L-carnitina.

Infertilitatea masculina poate fi invinsa daca este recunoscuta problema de sanatate si daca este administrat cu determinare tratamentul potrivit. Poate ca lupta pare greu de castigat la inceput, dar reusita nu este imposibil de atins.

 

Sursa: Infertilitatea masculina: cauze frecvente si tratament