Sunteti in categorie: Bebelusi si Copii

Grupurile de joaca pentru copii

Grupurile de joaca pentru copii
Grupul de joaca, jocuri pentru copilul tau, importanta povestilor pentru copii, joc, desen pentru copii, socializarea copilului mic, cele mai bune gradinite, locuri de joaca, jocul in apa, jocul cu plastilinaViata este un circ care cere o miscare alerta; avem nevoie de miscare continua. Acasa, la serviciu, timp petrecut cu copiii si putin timp pentru tine – ai avea nevoie de mai mult de 24 de ore, asa este? Iata de ce un grup de joaca ti se va parea un dar divin, nu numai pentru ca va avea grija de puiul tau, dar si pentru ca iti va forma copilul pentru viitor. Fiecare parinte are un vis pentru copilasul lui si ar vrea ca micutul sa inceapa dansul cu viata cat mai bine.  Daca, de exemplu, copilului tau ii place sa cante, il poti inscrie la o scoala unde sa ia lectii de canto impreuna cu alti copii si tu sa fii linistita.

Grupurile de joaca se adreseaza in general prescolarilor. Ele sunt o reuniune relaxanta in care parintii care au grija de copii se intalnesc intr-o colectivitate linistita, placuta. Grupurile de joaca ofera atat parintilor cat si copiiilor sansa de a petrece timp de calitate impreuna. Un grup de joaca este mediul in care copilul interactioneaza cu ceilalti si incepe sa puna temelia abilitatilor.

Grupurile de joaca cu activitati speciale
Familiile si prietenii se aduna uneori pentru a forma un grup care sa le intampine nevoile si dorintele. Deseori ei formeaza grupuri cu anumite interese cum ar fi: muzica, pictura, dansuri pentru a-i ajuta pe copii. Grupurile speciale care au activitatea fizica drept scop principal sunt si ele din ce in ce mai populare.

Grupurile de joaca conduse de parinti
In cadrul acestor grupuri de joaca parintii petrec timpul cu copiii pe rand si supravegheaza clasele. Avantajul este ca parintele isi poate petrece timp cu copilul si poate sa fie si liber. Un grup condus de parinti isi face un plan in functie de posibilitati. El nu este format pentru a aduce profit.

Liderul de grup platit
Grupurile de joaca angajeaza o persoana pe care o platesc si care ia mare parte din grija parintilor asupra ei. Cheltuiala pentru angajat este asigurata de asociatiile de grupuri de joaca. Persoana aceasta se ocupa de programarea si desfasurarea activitatilor grupurilor. Ea trebuie sa fie responsabila pentru tot ceea ce face.

Activitatile grupurilor de joaca
Copiii sunt intodeauna ocupati cu explorarea si observarea lucrurilor noi. Da-le sansa de a explora orice si oriunde! Iti prezentam cateva activitati de care copiii sunt incantati si care fac parte din orice orar al unui grup de joaca. Jucariile interactive ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii. Grupurile de joaca organizeaza si iesiri pentru ca micutii sa intre in contact cu lumea reala. Copiii se invata sa fie departe de parinti in compania altor adulti. Muzica, arta, miscare, dans, exercitii – iata activitati esentiale pentru copii. Alte abilitati ar fi coordonarea motorie, dezvoltarea limbajului, recunoasterea formelor si culorilor.

Desenul
Acest grup de joaca permite copiilor sa lucreze cu ochii mintii si sa isi puna la treaba imaginatia. Imbunatateste sincronizarea si incurajeaza comunicarea gandurilor. Asa se explica de ce locurile in care se deseneaza sunt intotdeauna ocupate si in dezordine. Celor mici li se ofera posibilitatea de a-si dezvolta noi abilitati.

Puzzleurile
Copiii iubesc puzzleurile si se pricep la ele. Grupurile de joaca incep cu asemenea activitati si incurajeaza copiii sa identifice forme si culori si sa “asambleze” eroii preferati din desenele animate. Asa isi dezvolta gandirea independenta.

Muzica si sansa de a canta
In general iti vei auzi copilul cantand intodeauna – fie in baie, fie in curte. Grupurile de joaca incurajeaza copiii sa cante, sa isi creeze propria muzica si sa descifreze sunetele.

Povestile
Copiii viseaza ca se afla intr-un tinut fermecat si se regasesc drept printii si printesele fiecarei povesti. Grupurile de joaca ajuta copiii sa isi construiasca sentimentele si sa isi dezvolte capacitatea de a asculta.

Joaca in apa si nisip
Baia este preferata micutului tau. De ce nu ar fi joaca in apa si in nisip si in grupul lui de joaca? Masurarea si cantarirea este ideea de baza in aceasta activitate. De asemenea, ea ajuta la dezvoltarea organelor senzoriale si la organizarea activitatii.

Taiat si lipit
Formele si culorile diferite duc copilul intr-o lume imaginara. Activitatea aceasta va ajuta imaginatia si va imbunatati vizualizarea copilului. De asemenea, ea incurajeaza dezvoltarea motorie fina.

Jucarii de modelat
Da-i copilului ceva moale in maini si el va incerca sa il modeleze. Copiii adora sa suceasca, sa lungeasca, sa lateasca anumite lucruri cu mainile. Plstilina este o alegere extraordinara.

Teme zilnice
O tema intr-un grup de joaca va fi modalitatea cea mai buna de a face eroul ascuns din el sau din ea sa iasa la iveala. Poate ca fiul tau ar vrea sa fie Harry Potter sau Spiderman, iar fetita ta Barbie sau Cenusareasa. Grupurile creeaza jocuri care sa ii permita sa isi imagineze diferite scene. Astfel le vor fi stimulate invatarea si creativitatea.

Beneficiile grupurilor de joaca pentru copil
- Invata sa se joace in grupuri mici si asta ii ofera un inceput bun pentru clasele primare;
- Invata sa asculte, sa vorbeasca (limbaj verbal si non verbal), sa persevereze;
- Invata sa lucreze impreuna si sa se ajute intre ei;
- Isi dezvolta coordonarea mana-ochi si echilibrul atunci cand se joaca. Activitatea motorie este imbunatatita prin diferite activitati;
- Copiii invata sa imparta jucariile si alte jocuri cu colegii (conceptul de impartire);
- Un grup de joaca este o experienta minunata in care copilul afla ce este disciplina de grup.

Beneficiile grupurilor de joaca pentru parinti
- Interactiunea cu alti parinti ii ajuta in cresterea copilului;
- Nu toti isi pot permite o bona. De aceea, grupurile de joaca sunt cea mai buna alternativa;
- Pot discuta cu alti parinti probleme care ii framanta;
- Reteaua de prieteni atat pentru parinti cat si pentru copii, se mareste.

Alegerea unui grup de joaca
- Asigura-te ca grupul de joaca este aproape de casa sau de locul tau de munca;
- Grupul de joaca nu ar trebui sa numere mai mult de 26 de copii;
- Trebuie sa existe un adult la fiecare 8 copii;
- Adultii trebuie sa stie sa se poarte cu copiii;
- Verifica personal igiena;
- Implica-te in activitatile copiilor si afla cat de prietenosi sunt cei care au grija de ei;
- Verifica siguranta inainte de a-ti inscrie puiul intr-un grup de joaca;
- Grupul de joaca trebuie sa fie localizat in preajma casei tale. Si tu si copilul trebuie sa fiti multumiti!

 

Sursa: Grupurile de joaca pentru copii