Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Cum se scot petele de cerneala de pe mobilierul din lemn

Cum se scot petele de cerneala de pe mobilierul din lemn
Petele de cerneala sunt printre cele mai dificile pete de indepartat, mai ales daca li se permite sa se impregneze in mobila. Daca copiii au varsat cerneala pe mobila de bucatarie la comanda, toata lumea se necajeste. Desi este un fapt care se intampla des comun, este dublu frustrant. Daca luati in considerare pretul mobilierului frumos din lemn, in special al antichitatilor, o pata mare de cerneala va produce dureri de cap si palpitatii. Respirati adanc. Desi greu de indepartat, petele de cerneala nu sunt imposibil de a fi scoase de pe mobila din lemn, daca stiti ce este de facut in aceste situatii.

A. Faceti o solutie de curatare folosind apa si sapun. Aceasta metoda este cea mai eficienta pentru petele de cerneala proaspete. Lichidul de spalat vase functioneaza datorita proprietatilor sale de lubrifiere.

1.Stergeti rapid pata pentru a impiedica cerneala sa patrunda prea adanc in lemn. Solutia se face asa: se amesteca o jumatate lingurita de sapun lichid de spalat vase, cu o treime de ceasca de apa fierbinte intr-un castron mic. Se amesteca solutia pentru a face o multime de spuma de sapun.

2. Testati finisajul. Inainte de a folosi orice substanta de curatat pe lemn, trebuie sa testati cum reactioneaza finisajul. Luati un bat si inveliti-l in vata (bumbac), scufundati-l in solutia de sapun cu spuma si frecati o mica parte din mobilier. Incearca sa gasesti un loc cat mai putin vizibil. Daca sapunul dauneaza finisajului, opriti-va. Daca nu se deterioreaza finisajul, continuati cu pasul urmator.

3. Inmuiati o carpa moale in spuma facuta de sapun. Asigurati-va ca bagati carpa doar in spuma, nu in solutie. Apoi, stergeti usor pata de cerneala cu spuma. Folositi apoi o carpa curata si umeda pentru a clati, apoi uscati zona cu un prosop curat.

B. Faceti o pasta din bicarbonat de sodiu (praf de copt). Praful de copt (cunoscut si sub denumirea de bicarbonat de sodiu), este excelent pentru curatare deoarece devine un material usor abraziv atunci cand este combinat cu apa. Este sigur sa il folositi pe lemn deoarece chiar daca e usor, e si foarte eficient. Pentru a face pasta, adaugati praful de coptin putina apa. Puneti cantitati mici de bicarbonat de sodiu, pana cand amestecul se ingroasa intr-o pasta.
Puneti pasta peste pata de cerneala. Asezati-o cu degetele, asigurandu-va ca acoperiti complet pata. Nu trebuie sa-l frecati: lasati praful de copt sa isi faca treaba. Daca frecati prea mult, riscati sa deterioreze suprafata lemnoasa. Asteptati 10-15 minute.
Apoi strergeti. Utilizati o carpa moale umezita cu apa pentru a indeparta pasta. Repetati procesul pana cand cerneala este complet eliminata. Pentru pete mai mari, poate fi necesar sa repetati acest proces de mai multe ori. Odata ce suneti multumiti de rezultatele obtinute, terminati cu stergerea suprafetei uscate cu o alta carpa moale si uscata.

 

Sursa: Cum se scot petele de cerneala de pe mobilierul din lemn