Sunteti in categorie: Societate

13 semne ca TU esti o prietena TOXICA!

13_semne_ca_tu_esti_o_prietena_toxica_400
Unii prieteni sunt mai buni pentru tine decat altii - le poti spune orice, te simti bine cand esti in preajma lor si ei te sustin in mod neconditionat. Cu toate acestea, alti prieteni nu sunt o influenta tocmai potrivita si iti pot face mai mult rau decat bine. Cu alte cuvinte, ei sunt toxici - sunt barfitori, negativisti si nu isi vad decat propriul lor interes.  Dar ce se intampla cand TU esti prietena toxica?  Chiar daca nu-ti dai seama?

In primul rand, este important sa definim ceea ce inseamna "toxic" in acest context. Chiar daca suntem cu totii dependenti sau codependenti de prietenii nostri pentru a primi sprijin, exista cateva modalitati de a spune daca esti factorul toxic intr-o relatie de prietenie.

De exemplu, poti observa ca prietenii nu se mai grabesc sa comunice sau sa petreaca timp cu tine, asa cum faceau in trecut. Ca s-a creat un gol in jurul tau, ca oamenii te evita. Sau poate vei deveni constienta ca te bazezi doar pe ce altii pot face pentru tine si tii legatura numai cu cei despre care tu crezi ca te pot ajuta intr-un fel sau altul la un moment dat, desi ei nu utilizeaza relatia in acelasi mod cum o faci tu. Sau poate ca au existat oameni care ti-au spus deja ca esti o persoana toxica, folosind cuvinte mai dure sau diferite, cum ar fi "egoista", "increzuta", "profitoare", "egocentrista" , "interesata" ori chiar ti s-a spus ca "Nu ma cauti decat atunci cand ai nevoie ceva", sau "Vorbesti doar despre tine mereu, ai devenit obositoare" sau char pe sleau: "Nu ma mai simt bine in prezenta ta".

Indiferent de situatie, este vital sa explorezi punctul unde te afli in relatiile tale. Prietenii ar trebui sa fie acolo unul pentru celalalt, pentru ca vor sa fie, nu din obligatie, dar daca iti dai seama ca ai nevoie de prietenii tai doar pentru a te asculta, a te valida sau a te sustine versus dorinta de a impartasi experientele tale si nu esti deloc dispusa sa raspunzi cu aceeasi moneda, poate ca este timpul sa te re-evaluezi si sa lucrezi la a crea o atmosfera mai putin "toxica" pentru cei din jurul tau  - pana nu e prea tarziu.
Exista cativa indicatori destul de clari ca esti o pezenta toxica pentru oamenii din jurul tau. Mai jos, ai cateva indicii pentru a te ajuta sa determi daca este cazul tau.

1. Esti mereu la ananghie si te plangi mereu
Toti avem probleme pe care le impartasim cu cei apropiati. Este normal si firesc sa ne sustinem unii pe ceilalti. Desi poate fi dificil de stabilit daca tu esti mereu cea plina de nevoi in prietenie, exista cateva modalitati de a determina acest fapt. De exemplu, iti cauti prietenii doar pentru a-ti satisface nevoile, pentru a-ti arata slabiciunile, pentru a expune si a-ti rezolva problemele? Expertii spun ca exista o intrebare pe care trebuie sa ti-o pui. "Te blochezi si simti o nevoie stringenta in permanenta sa comunici in totalitate prietenilor tai toate problemele tale, ca sa rezolve sau doar sa iti asculte permanent plangerile?" Daca da, esti toxica.

2. Ii critici mereu
Sa faci critici constructive pe un ton calm este un lucru bun, dar daca esti critica fata de prietenii tai si le faci reprosuri aproape tot timpul, este timpul sa te evaluezi si sa intelegi ca esti o prietena toxica. Te trezesti criticandu-le imbracamintea, alegerea prietenilor sau orice fac ei sunt un motiv dea le evidentia defectele? Afla ca ii faci sa se simta prost! Tu nu esti mama prietenilor tai, ci ar trebui sa fiti egali. Incercarea de a-i controla intru totul nu este de niciun ajutor, este un lucru toxic!
In prieteniile sanatoase se ofera si se primesc feedback-uri sincere in ambele sensuri - dar critica perpetua, pe un ton acuzator, este cu siguranta toxica. Statutul de prietena nu iti da dreptul sa le scoti ochii si sa ii critici, ca si cum tu ai fi perfecta. Daca ai ceva de spus, poti sa o faci pe un ton diplomat. Altfel esti toxica!

3. In mod repetat, intorci subiectul conversatiilor asupra ta si a problemelor tale,  nu ii lasi sa vorbeasca, chiar atunci cand te intreaba lucruri care te privesc, in incercarea lor de a te intelege mai bine si de a te ajuta
Cand prietenii tai iti povestesc ceva, intorci rapid conversatia catre un subiect care te priveste doar pe tine? Adesea, relatiile toxice pot fi mascate de un entuziasm prefacut sau de un "Stiu ce vrei sa spui, pentru ca ...", care duce rapid la "Oh, Doamne, dar asta NU este nimic in comparatie cu ceea ce mi s-a intamplat MIE!". Aceasta ambuscada emotionala in care iti prinzi prietenii ii face sa simta ca nu te intereseaza si nu asculti ce iti spun, ca sentimentele tale sunt intotdeauna mai importante decat ale lor.
Ar trebui sa examinezi cat de echilibrata sau nu este aceasta prietenie. Exista un dezechilibru in ea? Un semn al acestui lucru este daca majoritatea conversatiilor se concentreaza doar asupra ta, in loc sa faci efortul sa afli mai multe despre ceea ce se intampla in viata prietenilor tai. Daca faci asta, esti toxica!

4. Oferi sfaturi si solutii cand nu ti se cer, pe un ton superior si acuzator
Desi este frumos ca prietenii sa-si dea sfaturi, cum dai sfaturile si ce tip de sfaturi dai prietenilor? Esti in masura sa le oferi? Daca dai sfaturi nesolicitate si le spui ce crezi ca ar trebui sa faca pe un ton superior, daca ii iei de sus, acest lucru este toxic. In acest fel obitii un singur lucru: iti indepartezi singura prietenii!
Feedback-ul este cel mai util cand cineva il cere - pentru ca inseamna ca persoana respectiva este pregatita sa reflecteze si incearca sa schimbe niste lucruri in viata ei. Feedback-ul pozitiv vine sub forma unei preocupari sincere, dezinteresate, insotit de o multime de incurajari si de sprijin moral.
Cu toate acestea, sfaturile date pe un ton critic, mai ales atunci cand nu sunt cerute, reflecta adesea ca in interiorul tau nu dai doi bani pe judecata prietenului pe care tu crezi ca il ajuti in acest mod.

5. Vrei sa le controlezi vietile, programul si relatiile
Poate nu intentionezi sa faci asta in mod constient, dar daca iti dai seama ca totusi o faci, inseamna ca ai o alta trasatura a unui prieten toxic. Vrei sa ii controlezi si simti ca prietenii tai sunt un bun personal, care trebuie sa iti stea tie tot timpul la dispozitie. Asadar nu e loc pentru altii in vietile lor. Nu pentru ca vrei sa-ti petreci timpul cu prietenul in cauza, ci pentru ca vrei sa stii ca acea persoana este disponibila oricand pentru tine, deci vrei sa stii in linii mari ce fac ei atunci cand nu sunt cu tine.
Prieteniile devin dezechilibrate si toxice, atunci cand incerci sa ii distantezi in mod constant pe prietenii tai de alte persoane, de alte grupuri de prieteni, de familie sau de alte persoane care le sunt dragi, pentru ca tu nu consideri acele persoane potrivite pentru prietenii tai.
Prieteniile sanatoase isi ofera reciproc spatiu pentru a-si dezvolta si extinde si alte relatii.
Un steag rosu ar trebui sa iti se ridice in fata ochilor daca iti invinuiesti prietenii ca ar avea relatii mai stranse cu altii decat cu tine sau ca tin legatura si sunt politicoase cu persoane pe care tu nu le placi sau le consideri inferioare. Aceasta falsa protectivitate poate parea draguta la inceput, dar poate indica si semne de posesivitate, invidie si nesiguranta, care duc la o dinamica toxica a relatiei.

6. Nu esti punctuala si ii desconsideri pe ceilalti
Esti tipul de prietena care ii lasa balta pe altii cand apare o oportunitate mai interesanta sau nu mai ai chef deodata? Daca da, este un alt indicator ca esti toxica. Daca ti-ai facut un obicei din a intarzia des foarte mult, sa suni si trimiti mesaje de amanare sau de renuntare la planurile pe care le-ati facut impreuna venind cu motive minore, esti o prietena toxica. Prietenii tai se bazeaza pe tine si isi fac planuri in functie de programul stabilit impreuna. Nu vorbim aici despre situatii neprevazute si lucruri serioase, ci de renuntari pentru ca, de fapt, nu iti pasa - pentru ca nevoile prietenilor tai nu sunt deloc importante pentru tine. Faptul ca trimiti repetat mesaje de amanare si scuze ca sa lungesti si tergiversezi programul ii arata prietenului ca nu este o persoana foarte importanta pentru tine si ca nu ii pretuiesti nici timpul. Si prin urmare, nu il pretuiesti nici ca om.

7. Esti negativa
Fa un calcul. Daca esti in majortatea timpului mai mult negativa decat pozitiva este un alt indicator ca esti o prietena toxica. Vezi lumea printr-o lentila neagra: ai indoieli in legatura cu tine, cu relatia pe care o ai cu iubitul/sotul tau, cu viitorul si cu toata lumea. In esenta, cauti urmatoarea problema de nerezolvat, urmatoarea justificare pentru urmatorul lucru care nu va merge bine in viata ta.
Daca te plangi in mod constant sau daca te concentrezi numai pe aspectele negative din viata ta, extinzi aceasta negativitate si asupra celor din jur si iti epuizezi emotional prietenii. Toata lumea are probleme si e normal sa le impartasim celor apropiati, dar sa joci mereu rolul victimei ajunge sa fie un lucru insuportabil chiar si pentru persoanele care te iubesc din inima.

8. Ii barfesti si pe la spate, si in fata
Gandeste-te cat de des vorbesti pe la spate un prieten in fata altora, chiar si a iubitului tau. Daca iti barfesti prietenii, ii critici si impartasesti altora lucruri care trebuiau pastrate in secret, esti o prietena toxica. Mai rau e cand ii dai drept exemplu negativ chiar daca ei sunt de fata. Poate asta te face sa te simti populara cu altii pentru a barfi impreuna, dar e un lucru foarte toxic si pentru tine, si pentru toti ceilalti. Daca nu poti spune ceva frumos, nu spune nimic. Taci!

9. Te superi si devii certareata atunci cand lucrurile nu ies cum vrei tu si ceilalti nu se conformeaza imediat dorintelor tale
Fiecare relatie inseamna compromisuri, fie ca este o relatie de natura romantica sau doar o prietenie. Daca te superi cand lucrurile nu ies cum vrei tu si ceilalti nu se conformeaza imediat dorintelor tale, inseamna ca esti o prietena toxica. Daca prietenii tai nu pot lasa totul balta cand vrei tu, au alte planuri sau lucruri de rezolvat cand tu te plictisesti si ai chef de vorba, daca refuza sa faca ce vrei tu, te bosumfli sau le raspunzi in mod pasiv-agresiv? Devii certareata? Incerci sa ii manipulezi si sa se simta vinovati ca sa face ce iti doresti tu? Daca da, esti toxica!

10. Iti aduci aminte de ei doar cand ai o problema
Iti contactezi prietenii doar atunci cand ai o problema? Cand nu ai cui te plange sau te plictisesti si cauti o supapa de refulare? Toti avem oameni in viata carora le-am spus ca sunt bineveniti sa ne caute in momente de nevoie. Dar exista si altii care ne folosesc doar pentru cunostinte, conexiunile sociale sau pentru simplul fapt ca stiu ca vom raspunde la orice ora la telefonul lor. Aceasta este dragoste conditionata versus neconditionata, desigur. Daca iti suni prietenii doar cand ai nevoie si intrebarea "Ce mai faci?" este doar un preambul pentru necesitatile tale (de orice fel!), atunci esti o prietena toxica!

11. Te simti nedreptatita si invidioasa cand altora le merge mai bine
Desi gelozia si invidia sunt doua sentimente comune, sa te simti nedreptatita ca altora le merge mai bine si sa nu te bucuri pentru succesele prietenilor tai este un alt semn de comportament toxic. Exemple de acest lucru includ dificultatea de a te bucura daca prietenii au o relatie fericita, se angajeaza, asteapta un copil, primesc promovarea pe care au asteptat-o de multa vreme in timp ce tu nu ai nimic cu care sa te lauzi. Simti ca soarta e nedreapta cu tine atunci cand altora le e bine? Atunci esti toxica.

12. Ai mereu nevoie de validare
Daca simti ca ai nevoie de prietenii tai pentru aprimi confirmari pentru actiunile si cuvintele tale, daca ai nevoie de aprobarea lor, sa stii ca de fapt tu iti cauti validare de la ei. Nu cauti o relatie care sa fie cinstita; mai degraba cauti una in care sa fii ascultata, aprobata si aplaudata tot timpul. Ai nevoie de cineva care sa iti spuna ca esti buna, frumoasa, ca ai actionat inteligent, ca ai facut ceea ce trebuie, ca nu ai avut de ales cand ai facut o alegere proasta si asa mai departe.
Iar acesta este un alt semn ca esti o prietena toxica!

13. Le ataci identitatea si iti bati joc de ei
Daca te distrezi pe seama prietenilor tai - mai ales sub forma atacului asupra identitatii lor – inseamna ca ai o alta trasatura toxica de personalitate. De multe ori, cand oamenii se angajeaza in comportamente toxice, o fac dintr-un sentiment de nesiguranta sau pierdere de sine pentru ca incearca sa se afirme strivindu-i pe altii. Dar acesta este doar un atac asupra identitatii prietenilor tai. De exemplu, acest comportament include sa razi de cum se comporta, de cum merg, de credintele si ideile lor, de cum vorbesc, sa faci comentarii deplasate atunci cand pronunta gresit un cuvant sau chiar sa le judeci gusturile. Daca tot simti nevoia sa ii faci sa se simta ca niste nimicuri inferioare tie, atunci de ce iti mai petreci timpul cu ei?!

Dupa cum poti vedea, exista mai multe semne ca tu esti o prietena toxica. Daca te recunosti in unele sau ai toate aceste comportamente, este mai bine sa vorbesti cu un terapeut profesionist. Ai nevoie sa devii mai sigura pe tine si sa iti construiesti prietenii pe care sa le intretii intr-un mod sanatos! Si intreaba-te daca tie ti-ar placea sa fii tratata asa!
Traducere si adaptare text: Diana (ma puteti urmari si pe facebook)

 

Sursa: 13 semne ca TU esti o prietena TOXICA!