Sunteti in categorie: Gastronomie

Sarmale de post in foi de varza murata

sarmale_de_post_in_foi_de_varza_murata_400
Sarmale... "Miroase a sarmale peste muntii Carpati, miroase a sarmale de-ti vine sa mori..." Nimic nu descrie mai bine mirosul sarmalelor decat cuvintele regretatului Radu Anton Roman  (n. 19 august 1948, Fagaras - d. 29 august 2005, Bucuresti), fie-i tarana usoara si amintirea vesnica!

Ori de cate ori o oala de sarmale fierbe incetisor pe foc sau in cuptor, in vas de lut sau intr-o oala simpla, ca-s cu varza sau in foi de fita, ori chiar in frunze de fasole, casele se umplu de un miros imbietor, cu iz de sarbatoare, care ne aduce aminte mereu de zilele copilariei fara de griji!
Pentru ca nimic nu e mai bun pe lume decat o sarma cinstita, ca-i de post sau de-i plina de carneturi!
Cu origini in Orient, sarmaua noastra are radacini care se intind dincolo de Imperiul Otoman, cum vedem in orice carti de retete culinare pe care le gasim in librarii. Desi e considerata o mancare tipic romaneasca, sarmaua vine din timpuri stravechi si ajunge pana in Marea Mediterana, Balcani, Caucaz, Asia Centrala si Orientul Mijlociu, ca sa bunatate nu se putea s anu calatoreasca peste mari si peste tari!
Mai jos aveti o varianta de sarmale de post in foi de varza murata. Si zicem "varianta" pentru ca sarmalele se fac in zeci de feluri si de chipuri, unul mai gustos si mai ochios decat celalalt...

Sarmale de post in foi de varza murata: Ingrediente

Pentru reteta de sarmale de post in foi de varza murata aveti nevoie de:
 •  1/2 kg orez
 •  2 cepe marisoare
 •  2 morcovi
 •  1 radacina de pastarnac
 •  unteledelemn (ulei)
 •  sare
 •  piper
 •  4 linguri de pasta de tomate
 •  marar
 •  patrunjel
 •  o lingurita de cimbru uscat
 •  tulpini uscate de marar
 •  foi de varza murata

Sarmale de post in foi de varza murata: Cum se fac
Daca va intrebati ce cauta pastarnacul (cunoscut in unele zone si ca albitura), apai trebuie sa stiti ca sarmalele de post fara pastarnac ar fi ca nunta fara lautari. Asa ca dati-l pe razatoarea mica , dimpreuna cu morcovii. Taiati domniile voastre cepele mititel-mititelut si puneti o cratita adanca pe fic cu cateva gaturi bune de untdelemn in ea. Cand uleiul incepe a se incalzi binisor, dar fara a se incinge, puneti in el ceapa, morcovul, pastrarnacul si orezul pe care l-ati spalat bine in vreo doua ape.
Trageti morcovul, pastarnacul, ceapa si orezul usurel in untdelemn, tinand flacara la mic si amestecand mereu, sa nu se lipeasca si nici sa nu se arda compozitia pentru sarmalele de post in foi de varza murata.  Dupa vreo 5 minute adaugati o ceasca mica de apa clocotita si mai lasati pe foc, tot amestecand, pana apa e absorbita de ulei. Trageti cratita deoparte.  Adaugati in compozitie o mana buna de marar si una de patrunjel taiate fin, vreo doua linguri de pasta groasa de rosii, piper negru proaspat rasnit din belsug si doar, putintica sare, ca de obicei are varza murata destula.
Si apucati-va si invartiti sarmalele cu spor, dupa cum va e inima si cheful, mai mari sau mai mititele si dupa cum va lasa foile de varza murata.

Si cat le infasurati, dati drumul la cuptor, sa se infierbante bine si luati o cratita mai mare sau un vas de lut pe care l-ati tinut in apa rece vreo doua ore inainte, daca vreti niste sarmale mai traditionale, asa.
Luati foile mici de varza si taiati-le fideluta si stoarceti varza in pumni, sa iasa saratura din ea. Asezati varza taiata la fundul cratitei in care vor fierbe sarmalele ca sa inmebuneasca mahalaua cu mirosul lor ametitor.
Asezati cateva bete de marat uscat si mai puneti doua foi de varza drept asternut, apoi sarmalele invelite frumos, inca trei foi de varza intre straturi si iar niste foi si un pumn de varza tocata, sa le tina de cald. Desfaceti in apa 3 linguri zdravene de pasta de rosii si puneti-o peste sarmale si o lingurita de cimbru uscat., Mai adaugati apa pana sarmalele sunt total acoperite si cateva gaturi de ulei din sticla si apoi jap! Puneti o farfurie groasa pe invers peste ele, ca sa nu se ridice la fierbere si sa vi se desfaca,
Si apoii vaaaaj cu oala cu sarmale de post in foi de varza murata in cuptorul infierbantat. Dati focul insa la mic si lasati-le acolo, sa fiarba si sa boloborasasca c aun descantec pagan imnul sarmalelor iubite de catre toata lumea. Din cand in cand mai aruncati un ochi peste ele, sa nu ramana fara lichid. La nevoie, completati cu o cana de apa clolotita. Sa va fereasca Sfantul sa puneti apa rece, ca intoarceti samalele din drum si le incruziti si va trebui sa mai fierbeti la ele vreo ora in plus daca faceti asa pacat!

Cam dupa doua ore de cand au inceput sa fiarba, scoateti oala si gustati cateva fasiute de varza tocata, sa vedeti daca e facuta sau ba. Daca e moale si matasoasa, sarmalele sunt gata. Daca nu, inseamna ca vor sa mai danseze putin cu focul sub ele si mai lasati-le sa isi faca damblaua. Tot asa, la nevoie, mai adaugati putina apa, sa nu ramana bietele de ele pe uscat.
Apoi inchideti caldura cuptorului si lasati-le sa se raceasca dupa cum le-o fi voia.
Aceasta este povestea gatirii sarmalelor de post in foi de varza. Poate vreti sa o spuneti si familiei voastre cand va apuca pofta

 

Sursa: Sarmale de post in foi de varza murata