Sunteti in categorie: Societate

Cum ne va schimba inteligenta artificiala viata: 10 de predictii pentru 2030

inteligenta artificiala predictii pentru anul 2030Inteligența artificială a fost inventată tot de noi oamenii, dar cumva acești roboți și acele programe vor deveni mai eficiente și mai productive decât un om. Și mult mai inteligente. Probabil asta e teama cea mai mare pentru toți.

Sau poate că am văzut și multe filme Science Fiction până acum, în care roboții încercau să stăpânească lumea. Cine știe, poate peste 100 de ani te vei plimba pe stradă și nu vei mai știi care e robot și care e om. Sau poate vei avea un dispozitiv special implantat și vei avea posibilitatea să îi distingi, printr-o simplă privire.

Imaginația noastră nu are limite, astfel că predicțiile pentru anul 2030 poate sunt doar imaginate, sau poate nu. Să nu uităm de Sophie, oficial e un robot cu acte în regulă, primul robot-cetățean.

Inteligența artificială nu este nimic altceva decât un sistem digital inteligent. Însă acest sistem e programat să învețe singur, să își dezvolte singur rețele neuronale artificiale, chiar își poate scrie singur propriile programe și ce este foarte important, are putere de decizie. Această putere de decizie este dată de cunoștințele pe care le deține, deoarece poate să prevadă rezultatele finale în multiple situații și să facă conexiuni mult mai rapid. Astfel că nu depinde de un om care să îl controleze.

10 predicții pentru 2030:

1. Peste 80% din vizitele la medic vor fi înlocuite cu examene automate realizate de roboți. Se presupune că dezvoltarea unor astfel de sisteme, pe bază de inteligență artificială, vor fi capabile să pună un diagnostic mult mai rapid și mai eficient decât un medic. Sau cine știe, poate vei avea o aplicație pe smartphone, vei introduce simptomele pe care le ai și vei primi un diagnostic de ”bronșită acută” ca urmare a simptomelor tale.

2.Peste 90% din restaurante vor folosi o imprimantă 3D pentru prepararea mâncărurilor. Dacă te trezești brusc în anul 2030 și mergi la restaurant să mănânci o prăjitură, cel mai probabil acea prăjitură savuroasă a fost “printată” de o imprimantă 3D. În prezent, aceste imprimante nu pot funcționa cu orice ingrediente.

3. Va crește numărul de autostrăzi construite special pentru vehicule fără șofer. Cum ar fi camioanele de transport mărfuri.
Știm că aceste camioane există deja, dar până în anul 2030, vor exista și autostrăzi cu benzi speciale pe care să circule.

4. Peste 20% din toate construcțiile noi vor fi clădiri "printate". Ne imaginăm o imprimantă care “toarnă beton”. Chiar așa și este. O imprimantă gigant de aproximativ 6 metri.
Au fost realizate câteva clădiri în lume cu ajutorul acestor imprimante. Arhitecții vor putea da frâu liber imaginației. Vor putea renunța la liniile drepte și vor putea ridica construcții mai naturale și cu un design mai futurist.

5. Peste 65% din copiii care sunt acum în primii ani de școală, vor avea job-uri care nu au fost inventate încă. Se va întâmpla asta deoarece aproximativ 2 miliarde de job-uri nu vor mai exista, odată cu avansarea noilor tehnologii. Însă piața va fi nevoită să creeze alte noi job-uri. Cele mai multe locuri de muncă înlocuite de roboți, vor fi cele de muncă necalificată în ideea de a îmbunătății forța de muncă.

6. În 2030 vom vedea primul oraș care va recolta 100% proviziile de apă din atmosferă.

7. Incendiile forestiere vor fi reduse cu 5% față de numărul de astăzi, prin utilizarea sistemelor de monitorizare cu infraroșu.

8. Până în 2030, se preconizează că la nivel mondial, peste jumătate din mașinile aflate în circulație vor fi 100% electrice. Se vor dezvolta tot mai multe stații de încărcare electrice, precum sunt acum stațiile de alimentare. În prezent există business-uri care dezvoltă și instalează astfel de stații de încărcare, fie pentru uz domestic, fie pentru companii.

9. Programarea de bază a computerelor
va fi o abilitate de bază și necesară în peste 20% din locurile de muncă.

 

Sursa: Cum ne va schimba inteligenta artificiala viata: 10 de predictii pentru 2030