Sunteti in categorie: Tu faci diferenta!

Iubitul meu este extrem de gelos, ce ma fac?

iubitul_meu_este_gelos_ce_ma_fac_400
"Sunt cu iubitul meu de patru luni si el este din ce in ce mai gelos. La inceput, gelozia lui mi s-a parut dulce, dar in acest weekend nu i-am raspuns la telefon cateva ore si imediat m-a acuzat ca ma intlanesc si ca vorbesc cu alti barbati! Nu este doar gelos, este bolnav de gelozie. Iti pot spune cu toata sinceritatea ca nu am mai vorbit si nici nu m-am intalnit cu niciun alt barbat. Nici macar nu imi trece prin minte sa fac asa ceva. I-am spus prietenului meu ca sunt interesata doar de el, dar e rece, agresiv si s-a retras acum. Este ca si cum as fi fost pedepsita pentru o crima pe care nu am comis-o.
Este aceasta gelozie normala sau este ceva gresit in toata situatia asta ? Imi puteti spune ce sa fac atunci cand iubitul meu este gelos? Nu stiu ce sa fac! Ajutor!"


Lasand deoparte propriile noastre probleme cu gelozia, nesigurantele si temerile fac parte din propria crestere a relatiilor. Gandul de a fi inselat este un scenariu de cosmar pentru oricine.

Intrebarea este: Cand este adecvata gelozia, cat de mult si cand nu este deloc un semn bun?!
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le primim cand suntem intr-o relatie este faptul ca ne incurajeaza sa crestem in moduri in care poate nu am fi crescut daca am fi fost singuri. Fara niciun fel de presiune.


O parte din propria noastra crestere este sa constientizam (dar sa constientizam  cu adevarat) ca actiunile altcuiva nu au nimic de-a face cu noi si nu ar trebui sa aiba niciun impact asupra capacitatii noastre de a experimenta fericirea, pacea sau implinirea personala.

Ca si in cazul tuturor relatiilor, cele mai dureroase zone sunt cele in care simtim ca actiunile altei persoane inseamna ceva care ne priveste pe noi.

Trebuie sa stii ceva despre oameni si relatii: Oamenii vor face intotdeauna exact ceea ce vor.
Toti trebuie sa crestem din ce suntem si sa transcendem, sa depasim reactiile noastre de gelozie impulsiva. Cu toate acestea, s-ar putea sa nu fim inca pregatiti si s-ar putea ca si partenerul nostru sa nu fie. A fi capabil sa-ti accepti partenerul exact cum este, in punctul unde se afla in propria lui crestere, este o parte uriasa a unei relatii de succes.

In cele mai multe cazuri, daca un barbat isi va arata gelozia, o va arata facand cateva comentarii sarcastice despre un alt barbat sau „glumind” despre presupusa ta legatura cu celalalt barbat. Unii barbati vor avea doar ganduri pline de gelozie pe plan intern si apoi, ca reactie la sentimentele lor de gelozie, devin reci emotional. Este posibil sa observi ca si comportamentul sau, actiunile lui  devin ostile sau chiar poate sa te atace (sihologic) atunci cand el este gelos.

Intrebarea este: cand gelozia lui merge prea departe?
Raspunsul:  Atunci cand incearca sa te controleze!


Barbatii (dar si femeile au aceasta problema) devin obsedati de control atunci cand le este frica ca se va intampla ceva. Un barbat ar putea sa se teama ca il vei insela cu un prieten de-al tau, asa ca iti interzice sa vorbesti cu acel prieten. S-ar putea sa-i fie teama ca alti barbati vorbesc cu tine pe Facebook,  asa ca te obliga sa anunti constant starea relatiei tale pe FB sau o face el, comentand sau dandu-ti mereu likeuri si inimioare la orice postezi pentru a arata lumii ca II APARTII. Exact cum un lup isi marcheaza teritoriul. El se simte amenintat de unul sau de toti prietenii tai, pentru ca ii este teama ca poti fi atrasa de acel sau acei barbati.

Relatiile nu au absolut nimic de-a face cu a-l controla pe celalalt. Momentul in care cineva iti invadeaza viata privata sau te ameninta cu o pedeapsa daca nu faci ceea ce isi doreste, atunci acea persoana nu mai este un partener intr-o relatie cu tine – el practic permite emotiilor lui negative de gelozie sa scape de sub control, devine stapanit de aceste sentimente si, prin extensie, vrea sa te stapaneasca si sa te contoleze si pe tine!

Emotiile unui barbat gelos sunt strict responsabilitatea lui. Nu poate fi altfel.

Daca lasi de la tine si ii indeplinesti cerintele, vei pierde o parte din tine. Un asemenea barbat iti va lua efectiv toate culorile din lumea ta si, in consecinta, culoarea din tine. Te va suge de viata si de bucurie, vei fi stapanita de frica ca orice actiune pe care o vei intreprinde ii va declasa o noua criza de gelozie.

Vei pierde o parte din tine (foarte probabil exact partea care l-a atras in primul rand) si ca o ironie finala, va ajunge sa se simta mai putin atras de tine. In plus, vei avea resentimente fata de el pentru ca te controleaza, te limiteaza si iti ia ceva sau pe cineva din viata ta care obisnuia sa te bucure. Resentimentul va otravi relatia intr-o mare masura. Cu cat iti va impune cu succes mai mult control si limitare, cu atat mai mult vei avea resentimente mai mari. Asta daca nu te vei rupe tu definitiv de el pentru ca nu mai poti suporta presiunea si sentimentul ca esti mereu urmarita, hartuita si strivita.

Deci, intr-adevar, a permite unui om gelos sa te controleze este clar o idee extrem de proasta!

O relatie este doar o relatie atunci cand ambele persoane isi dau seama ca ei insisi sunt responsabili pentru propriile emotii si ca niciun fel de control asupra altei persoane nu ar putea stinge flacarile emotiilor brute, arzatoare si inconstiente pe care le au ei insisi. Singura solutie pentru a scoate focul este sa lase sa straluceasca linia constiintei si a ratiunii asupra propriei nelinisti si insecuritati emotionale si sa faca pace cu ea.

Relatiile necesita ca ambele persoane sa fie cu adevarat pregatite sa aiba o relatie sanatoasa. Nu este usor, dar refuzul de a fi controlat este de fapt cel mai bun lucru posibil pentru acea relatie.

Un copil poate sa planga si sa roage ca parintele sa ii dea bomboane tot timpul, dar asta nu inseamna ca este cel mai bun lucru pentru copil. Uneori, refuzul de a oferi ceea ce doreste cealalta persoana de la tine este ceea ce este cel mai bun fapt pentru relatie. Cu toate acestea, cu siguranta nu este nici pe departe cea mai usoara alegere.

Cea mai buna alegere este sa continui sa fii asa cum esti. Cel mai bine este sa fii deschisa pentru partenerul tau de relatie atat cat poti fi tu, dar in cazurile in care el va dori sa te controleze sau sa te schimbe, cea mai buna optiune este sa o vezi ca o oportunitate de a invata cum sa te iubesti si sa te accepte asa cum esti tu insati.

Daca nu vrea sa te piarda, va creste. Daca nu ii pasa daca te pierde si prefera sa se agate de reactiile / temerile / nesigurantele / grijile lui emotionale, ei bine, atunci vei fi identificata ca o persoana care nu e potrivita pentru o relatie cu el.

Sigur, s-ar putea sa va faceti complimente, sa sarbatoriti aniversari impreuna si sa va cumparati reciproc cadouri de ziua de nastere, dar acestea sunt doar "hartie de ambalaj", la nivel superficial. Relatiile adevarate necesita ca ambii oameni sa fie pregatiti si sa aiba capacitatea de a se ajuta unii pe altii sa creasca. Nu sa fie mereu gata sa raspunda cerintelor date de fricile avsurde ale unuia dintre ei.

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca nu poti permite sa accepti controlul lui, sa iti schimbi comportamentul, inclusiv in relatiile cu ceilalti. pentru ca asa iti ordona /cere /milogeste omul cu care ai o relatie. Sau, daca o faci, asta va duce foarte repede relatia la dezastru.

Indiferent daca suntem barbati gelosi sau femei geloase, in cele din urma ne dam seama ca in niciun fel de gelozie nu va fi vreodata de ajutor intr-o situatie. Indiferent daca suntem doar un pic gelosi sau cele mai geloase persoane din lume, mai devreme sau mai tarziu vom intelege ca gelozia este doar o energie negative, distructiva.
Gelozia nu serveste nimanui si provoaca doar probleme! Uneori insurmontabile!

Trebuie sa ne dam seama ca NU putem controla pe altcineva, ca acest "control" pe care vrem sa il detinem asupra altuia este o iluzie.
Nu putem monitoriza o alta persoana 24/24,  7/7. 365/365.
Daca cineva face asta inseamna ca ori sufera de o boala mintala, ori pare sa aiba prea mult timp liber la dispozitie si o tona de energie de cosumat. O relatie bazata pe controlarea celuluilalt nu va dura. Mai devreme sau mai tarziu, persoana geloasa care vrea sa te controleze va ramane fara energie sau tu vei fugi unde vezi cu ochii mai inainte.

In relatii, tot ceea ce avem cu adevarat sunt sentimentele noastre de zi cu zi fata de cealalta persoana. Daca alegem sa ne concentram pe lucrurile bune, pozitive si distractive, relatia noastra va prelua acea energie. Daca alegem sa ne concentram pe a fi judecatori, sa fim agresivi, ostili sau sa fim gardienii partenerilor nostri, relatia noastra va prelua rapid o vibratie foarte proasta.

Singura putere pe care o avem intr-adevar intr-o relatie este sa ne dorim ca lucrurile sa mearga cat mai bine: sa fim fericiti cand situatia este buna si intelegatori cand situatia este rea.

Sper ca ce ti-am scris te va ajuta!
Diana (ma puteti urmari si pe facebook)

 

Sursa: Iubitul meu este extrem de gelos, ce ma fac?