Sunteti in categorie: Gastronomie

Reteta de Fanouropita

reteta greceasca traditionala de fanouropita_400
Ai pierdut ceva sau pe cineva? Fa aceasta prajitura si imparte-o pe 27 august si Sfantul Fanurie te va ajuta sa regasesti ce ai pierdut!
Prajitura pufoasa "fanouropita" se face usor si rapid, cu putine ingrediente. Fanouropita este o reteta traditionala din insulele Marii Egee, de care va puteti bucura in post, dar si o prajitura sanatoasa, care poate fi facuta pe tot parcursul anului.

Traditia inpune sa se coaca de ziua Sfantului Fanurie o prajitura, care poarta numele sfantului: „Fanouropita”.

Fanouropita este "turta" care se imparte oamenilor necajiti care ne va ajuta sa gasim pe oricine sau orice s-a pierdut.
Fanouropita se face in onoarea acordata Sfantului Fanurie pentru a-i cinsti amintirea in fiecare an, pe 27 august.

Sfantul Fanourios este un sfant martir si un facator de minuni in religia ortodoxa.  Desi nu se cunoaste data exacta a nasterii sale in insula greaca Rodos, se cunoaste data mortii sale.
Sfantul Fanourios este unul dintre Sfintii rugati sa ajute sa gaseasca oameni sau lucruri pierdute. Numele lui provine de la cuvantul grecesc „fanerono",  care inseamna „a dezvalui, a arata”.
Secret: Fanouropita se taie intotdeauna rece. Lasati-o sa ajunga la temperatura camerei, apoi bagati-o in frigider pentru cateva ore si de-abia apoi puteti sa o taiati!

Ingrediente pentru prajitura greceasca de post Fanouropita
 •  375 g ulei vegetal
 •  375 g suc de portocale, proaspat stors
 •  120 g nuci, tocate grosier
 •  500 g faina
 •  75 g stafide
 •  300 g zahar tos
 •  un varf de cutit de sare
 •  un plic de praf de copt
 •  1 lingurita  bicarbonat de sodiu
 •  1 lingurita scortisoara macinata
 •  1/4 lingurita nuscoara macinata
 •   1/4 lingurita cuisoare macinate
 •   zahar pudra, pentru servire
 •   frunze de menta, pentru servire

Cum se face prajitura Fanouropita
 •  Preincalziti cuptorul la ventilatorul de 170 °C.
 •  Folositi un tel de mana pentru a bate zaharul, uleiul vegetal si 250 g suc de portocale proaspat stors intr-un bol mare, pana cand se topeste zaharul.
 •   Intr-un bol separat, combinati restul de 125 g de suc de portocale cu bicarbonatul, praful de copt, scortisoara, nucsoara si cuisoarele. Se amesteca cu o furculita pana cand spuma dispare.
 •   Adaugati amestecul in bolul cu ​​zaharul si bateti bine.
 •  Adaugati faina, nucile, sarea si stafidele. Amesteca pana cand toate ingredientele sunt complet combinate.
 •   Puneti aluatul intr-o tava de copt 35x30 cm si coaceti pentru 50-60 minute sau pana cand scobitoarea introdusa in prajitura iese uscata.
 •   Se serveste cu zahar pudra si frunze de menta.

 

Sursa: Reteta de Fanouropita