Sunteti in categorie: Familie

Violenta domestica si complexul vinovatiei

te, ce sa fac daca ma bate, ce sa faci daca te bate sotul, prienenul meu ma loveste, ce sa fac, cum sa nu ma mai simt umilita, ce sa fac ca sa nu mananc bataie
Pentru multe persoane, vina este un fapt normal in viata. Dar pentru rezolvarea complexului vinovatiei in cazul victimelor abuzurilor si ale violentei domestice, ca si pentru majoritatea problemelor emotionale, este nevoie de o terapie si de rabdare. Elady.ro incearca sa te ajute in ceea ce priveste complexul vinovatiei.

Violenta domestica si complexul vinovatiei: Recunoaste sursa
Pentru multi, sentimentul de vina este atat de puternic si persistent incat pare sa ii domine. Primul pas este sa recunosti ca acest complex al vinovatiei a depasit limitele normale. Experienta pe care ai suferit-o ti-a distrus perspectivele si ai pierdut abilitatea de a trai normal.
In multe cazuri, agresorul ti-a spus numai minciuni. Nu este vina ta ca l-ai crezut, nu aveai de unde sa stii cand minte si cand spune adevarul. Primul pas in controlarea vinei este sa-ti reamintesti constant ca abilitatea ta de a judeca nivelul de vina a fost sabotata.
Deci cand nivelul vinei este prea mare si te demoralizeaza, refuza sa il accepti. Lupta! Chiar si cum ai simti vina, spune-ti continuu: “ –Acesta nu este nivelul de vina corespunzator situatiei!”. Complexul vinovatiei va ataca iar si iar. Repeta si iar repeta – vei micsora sentimentul de vinovatie.

Violenta domestica si complexul vinovatiei: Stabilirea unui nivel optim
Vina este un lucru subiectiv. Stabilirea unei judecati iti va lua timp si cere experieta. Daca esti la fel ca restul persoanelor care sufera de acest complex, probabil gandesti in modul totul sau nimic (ori esti cea mai inocenta persoana de pe planeta, ori cea mai jalnica). Astfel de gandire este incorecta si trebuie sa dispara!
Aloca timp si energie, deoarece este important. Trebuie sa iti dezvolti o scara de valori pentru a o inlocui pe cea existenta – totul sau nimic – pe care o ai fixata in cap. Orice alternativa este mai buna, deci incearca sa stabilesti ce iti poate ajuta gandirea. Ai putea alege o scara numerica de la 1 la 10. Sau o scara muzicala, in care notele inalte vor arata vina adevarata, iar cele joase – inocenta. O alta optiune ar fi volumul: pacea si linistea inseamna inocenta, iar un zgomot enervant, puternic, inseamna vina. Deci, cat de tare “se aude”? Inventeaza o scara de culori sau foloseste personaje din desenele animate. Exista cazuri in care persoanele au stabilit o scara bazata pe miros: o prajitura abia scoasa din cuptor insemna inocenta, iar un miros de gunoi insemna vina. Deci, ce iti indica nasul?
Lucrul important pe care trebuie sa il retii este ca scara ta de valori trebuie sa reprezinte ceva mai mult decat “totul” si “nimic”. Acest lucru este din cauza faptului ca putine lucruri din viata sunt 100% pozitive sau 100% negative. Invata sa gandesti in alte culori decat alb si negru – alege griul – si vei simti diferenta!

Violenta domestica si complexul vinovatiei: Detalii, detalii, detalii!
Inarmata cu noile standarde, esti gata sa iti ataci complexul vinovatiei. Vina ta este vaga, insa universala. Sa incepem cu detaliile. Cand anume te simti vinovata? (vei putea sa numesti un incident). Bun, cu ce anume te simti vinovata? (enumera doua-trei lucruri). Aha! Deci poti enumera cateva detalii care te fac sa te simti vinovata. Asta inseamna ca partile celelalte ale incidentului nu merita sentimentele de vina. Deci deja ai scazut pe “scara sentimentului de vina” de la 100%.

violenta domestica, femei batute, ce sa fac daca ma bate, ce sa faci daca te bate sotul, prienenul meu ma loveste, ce sa fac, cum sa nu ma mai simt umilita, ce sa fac ca sa nu mananc bataieViolenta domestica si complexul vinovatiei: Continua sa ataci!

Trebuie sa inveti sa iti folosesti ratiunea pentru a riposta sentimentelor de vinovatie (sau oricarui alt sentiment care te fac sa ai o parere proasta despre tine). Nu “te baza pe sentimente”. Am stabilit ca nu poti avea incredere in ele. Trebuie sa iti folosesti ratiunea pentru a le aduce cat mai aproape de realitate. Deci, ataca gandurile irationale cu calm!
Sa privim cu atentie…
Acest lucru de care te simti vinovata - l-ai facut intentionat sau a fost o greseala? Daca e vorba de o greseala, coboara pe scara valorilor! In cazul in care a fost intentionata, gandeste-te ca totusi ai depus un efort pozitiv.
Violenta domestica si complexul vinovatiei: Extinderea raului
Orice ar fi – poti repara problema? Daca da, plateste pretul decat sa suferi si sa experimentezi vina. Daca este si un inconvenient implicat, vezi cum descurci situatia.
Nivelul pericolului
Daca nu a fost facut nici un rau, poate ca a rezultat un pericol din incident. In aceste cazuri, cel mai indicat pentru tine si pentru ceilalti este sa constientizati pericolul, sa acceptati responsabilitatea si sa va explicati pasii viitori pentru a evita repetarea situatiei.
Procesul te va ajuta sa intelegi vina in timp ce experimentezi noi situatii. Complexul vinovatiei va scadea.
Violenta domestica si complexul vinovatiei: Cine este nervos?
Uite-te in jurul tau. Cati oameni sunt nervosi? Uneori, oamenii sunt criticii lor cei mai inversunati. Priveste reactiile celorlalte persoane implicate. Poti sa iti dai seama pana unde ar trebui sa mearga si sentimentul tau de vinovatie. Daca restul sunt mai intelegatori, incearca sa accepti asta. Daca o persoana ESTE suparata, depinde pe cine. Esti tu cea care a facut ca sentimentul ei sa apara? Daca nu, refuza sa auzi insultele ei! Te poate face sa te simti vinovata chiar si fara sa ai cea mai mica implicare! Persoana ar trebui sa se simta vinovata, nu tu. Cei care induc complexul vinovatiei stiu ca arma lor cea mai puternica este puterea de te a face sa te simti vinovata. Stai departe de ei si incearca sa cunosti persoane de incredere.

Violenta domestica si complexul vinovatiei: Sinceritate
In incercarea ta de a-ti reduce vina, aminteste-ti ca nimeni nu stie ce este in sufletul tau. Daca te vei face vinovata de un accident ai putea sa jignesti pe cineva, iar el/ea va reactiona agresiv si va incerca sa te faca sa te simti si mai vinovata. Fii sincera atunci cand este cazul. Fii constienta de raul facut si cere-ti scuze daca este nevoie. Dar daca vorbesti politicos, corect cu ceilalti oameni, aminteste-ti ca gura si expresia fetei nu se potrivesc intru totul; deci nu esti nevoita sa te cobori la cele mai joase nivele doar pentru ca ii spui cuiva ca iti pare rau. Gandeste-te la o nuanta de gri care ar putea exprima exact ceea ce simti.
Violenta domestica si complexul vinovatiei: Actiunile tale, TU
Iata un concept de baza – si vei fi uimita sa vezi cate persoane uita de el. Exista o diferenta intre actiunile tale si valoarea ta ca fiinta umana. Daca ai facut un lucru prostesc, nu inseamna ca esti o persoana rea. Multi au o parere proasta despre sine, si simt ca daca ar putea fi perfecti totul s-ar rezolva. Din pacate, nimeni nu este perfect, deci nu vei reusi nimic sperand la asta. Vei face mai multe greseli, o vei da in bara. Si iti impartasim un secret: Si altii gresesc! Fa greseli fara a te mai invinui atat – stim ca poti!
Violenta domestica si complexul vinovatiei: Complexul vinovatiei in viata de zi cu zi
Uneori, cineva o sa te invinuiasca intotdeauna. Daca esti o infractoare, ar fi de asteptatl. Dar problema e ca aceste persoane care au intotdeauna ceva de reprosata nu tin cont de ce ai facut. Asa ca incearca sa treci peste asta! Persoana cicalitoare oricum nu va inceta. Si alti oameni au probleme. Si asa ajungem la ultimul punct al problemei…

Violenta domestica si complexul vinovatiei:
Aminteste-ti: acest articol nu este si nu va fi un inlocuitor al unui curs adevarat sau a unei terapii sustinute de un specialist. Poti sa iti faci viata mai frumoasa daca accepti lucrurile asa cum sunt. In lupta impotriva complexului vinovatiei terapeutul iti va fi aproape. Vina ta poate fi complet nefondata. Sau poate exista un adevar in ea, insa este ceva care poate fi usor remediat. Sau ar putea fi ceva chiar serios. In orice situatie, o persoana specializata este cea mai indicata. Oricat ai vrea sa te descurci singura, s-ar putea sa fii depasita. Cand este vorba despre probleme emotionale, nu trebuie sa te joci!

 

Sursa: Violenta domestica si complexul vinovatiei