Sunteti in categorie: Societate

Care sunt serviciile pentru care oamenii apeleaza cel mai des la ajutorul unui notar?

Care sunt serviciile pentru care oamenii apeleaza cel mai des la ajutorul unui notar?
Unul dintre cei mai importanti specialisti in domeniul juridic ai societatii, notarul, este cunoscut pentru activitatea sa de redactare si de autentificare de acte, fiind un consilier indispensabil in toate evenimentele care au loc in viata unei persoane sau a unei familii - de la casatorie sau divort, pana la cumpararea unei case, vanzarea unei masini sau dezbaterea mostenirii.

Notarul este un consilier care are rolul de a-si ajuta clientii sa previna si sa evite litigiile ulterioare, care ar presupune costuri mai mari decat costurile serviciilor notariale. Cel mai adesea, oamenii apeleaza la un cabinet notarial in Bucuresti pentru a-si rezolva unele probleme care tin de competentele notarului.

Principalele categorii de servicii oferite in cadrul unui cabinet notarial
Unul dintre cele mai des intalnite motive pentru care oamenii se prezinta la notar este acela al incheierii unui contract de vanzare, de donatie, de schimb, de imprumut sau de ipoteca imobiliara, dar si in vederea incheierii unui contract de inchiriere, de comodat, avand ca obiect un autoturism, iar lista poate continua.

Notarul va da o lista completa de acte cu care clientii trebuie sa vina in cazul fiecarui serviciu in parte, iar, prin prezentarea acestora si prin acordul scris, contractul va fi incheiat in foarte scurt timp.

Un alt motiv pentru care oamenii vin la notar este acela al obtinerii de declaratii si procuri. Cu alte cuvinte, notarul va oferi servicii precum redactarea si autentificarea declaratiilor, in functie de specificul acestora. In plus, la notar se pot incheia si conventii matrimoniale care privesc dobandirea, administrarea si dispozitia veniturilor sau bunurilor sotilor, precum si a datoriilor asumate de acestia.

In urma unui deces in familie, membrii familiei direct implicati vin pentru succesiune. Notarul are competenta necesara pentru dezbaterea succesiunii. Pentru Bucuresti, orice notar public detine aceasta competenta, indiferent de sectorul in care a locuit persoana defuncta. Prin prezentarea actelor necesare cerute de notar, dupa completarea cererii pentru a deschide procedura succesorala si prin audierea a doi martori, se va elibera certificatul de mostenitor.

Foarte multe cupluri in care partenerii nu se mai inteleg ajung la divort pe cale amiabila la notar. Acesta dureaza mult mai putin decat divortul la tribunal si este si mult mai putin costisitor. Procedura este relativ simpla, ambii soti se prezinta in fata notarului pentru a formula cererea de divort cu toate actele necesare la ei, apoi se stabileste locuinta minorului, daca acesta exista, precum si exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, modalitatea de pastrare a legaturii dintre sotul separat si copilul minor, precum si contributia parintilor la cheltuielile de educare, crestere si pregatire profesionala a copilului sau a copiilor.

Pentru pronuntarea divortului se va da un termen de 30 de zile, termen la finalul caruia sotii se prezinta din nou la notar pentru eliberarea certificatului de divort.

Nu in ultimul rand, clientii se prezinta la notar si pentru alte proceduri, precum legalizarea specimenelor de semnatura si semnatura traducatorilor, legalizarea copiilor de pe inscrisuri, certificarea unor fapte, precum si consultatii juridice sau darea de data certa.

 

Sursa: Care sunt serviciile pentru care oamenii apeleaza cel mai des la ajutorul unui notar?