Sunteti in categorie: Casa si Gradina

Anul 2020 va aduce o criza imobiliara?

Anul 2020 va aduce o criza imobiliara?
Dupa ce perioada 2008-2013 a fost una dezavantajoasa pentru romani in ceea ce priveste afacerile cu imobiliare, pentru 2020 se anunta, din nou, vremuri tulburate. Totusi, parerile sunt impartite. Anul trecut au fost trecute in revista scaderi la diferite nivele: viteza de dezvoltare a pietei imobiliarelor, numarul de afaceri si preturile spatiilor de locuit. In prezent, aceasta dispozitie continua. Este de luat in calcul faptul ca in luna februarie a acestui an, procentul privind suma medie ceruta la nivel national pentru achizitionarea unei locuinte, a crescut cu doar 3% spre deosebire de aceeasi luna a anului 2019.

Majoritatea oamenilor cumpara  locuinta o singura data in viata si acest fapt este un pas important si responsabil pentru fiecare. Flatfy regular petrece sondaje si cercetari, pentru a intelege mai bine dorintele si grijile cumparatorilor inainte de a cumpara locuinte proprii si cum productul - IT poate sa fie de folos in acest caz.

„Criza” sau „corectie”?

Din iunie 2014 pana in prezent, lucurile pe piata imobiliarelor au mers foarte bine, iar, date fiind imrejurarile in care ne aflam, multi oameni au tendinta sa se astepte la o noua decadere. Aceasta tema s-a aflat si pe masa celor de la Editia Nationala a Clubului Profesionistilor in Imobiliare, cu marca 10 ani de la infiintarea acestui club. Majoritatea participantilor la acest eveniment au avut o parere buna despre situatia actuala a pietei, dar, desigur, au existat si pareri negative. Daca doretti sa te convingi de unul singur, astfel incit sa-ti poti forma un punct de vedere si a-l sustine, de invitam sa analizezi preturile si imobiliarele de pe site-ul Flatfy.
Pentru a vedea ofertele de pe piata imobiliara din Romania, acceseaza Flatfy.ro, motorul de cautare care cuprinde majoritatea anunturilor cu apartamente si case de vanzare si inchiriere din tara.

Motorul de cautare Flatfy este un site obiectiv, inovativ si confortabil, unde totul este organizat simplu si clar, astfel economisind clientilor timpul de cautare, acesta fiind orientat spre necesitatea consumatorului. Inca un plus este faptul ca motorul de cautare a imobiliarelor din Romania poate fi accesat atat pe computer, cat si de pe tableta si de pe telefonul mobil. De exemplu, puteti gasi apartamente de vanzare in Cluj-Napoca direct de pe telefonul dumneavoastra.
David Grigorescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR) afirma ca: „Astazi se discuta foarte mult despre o eventuala criza, eu i-as spune mai degraba corectie – oricum ar fi, este firesc ca piata sa fie vie, iar cum in ultimii ani am avut cresteri constante, sa vina si momente in care piata stagneaza, in care poate chiar sa scada.”

Stocul de locuinte noi, la 10% din necesar 

Factorul cerere – privita atat ca necesar locativ (la stadiul oraselor mari, dar nu numai), cat si ca cerere solvabila - este argumentul principal contra unei noi si inevitabile recesiuni. Tot David Grigorescu ne spune : „Personal, sunt optimist in ceea ce priveste piata imobiliara, pentru ca cerere exista, nevoia de locuinte noi (si mai vechi) este foarte mare”. Marius Schiopota, reprezentantul agentiei locale Hitch&Mosher, a facut un studiu in Timisoara care estimeaza un numar de 100.000 de noi spatii de locuit, in mode proportional cu multe altre orase ale Europei. In prezent, Timisoara ofera 10.000 de astfel de spatii, incluzand dezvoltatori au in derulare proiecte ce se preconizeaza ca vor intra in procesul de vanzare-cumparare.
„Pentru mine, lucrurile ori cresc, ori scad. Daca am +3% sau +1,5% in Bucuresti, inseamna ca este o crestere. Piata, cifrele arata ca este loc in continuare de foarte mare crestere. Daca ma uit la faptul ca fata de momentul de varf din 2008 suntem la 31% crestere, inseamna ca este in continuare loc sa facem treaba”-  Daniel Tudor, fondator The Concept.

Locuintele noi se vand off-plan
Cererea solvabila se afla la un nivel foarte ridicat. Acest lucru este dedus din viteza mare cu care se vand rezidentele, contracatrea acestora inca dinainte de finalizarea lor, sau poate chiar proiectare. Razvan Calita, de la agentia Coldwell Banker Alpin, marturiseste ca „In momentul de fata, pe zona centrala si semicentrala (din Brasov, n.red.), nu avem ce livra. 90% din proiectele care se fac in Brasov se vand off-plan sau in stadii intermediare”, iar completarea facut de Andreea Parti, RE/MAX Choice Timisoara este urmatoarea: „Tot ce inseamna proiect nou in cea mai mare parte se vinde off-plan. Este foarte clar ca suntem intr-o zona a pietei in care lucrurile nu vor descreste. Daca stam sa calculam cati oameni se casatoresc in fiecare an sau cati oameni divorteaza in fiecare an, intotdeauna va fi nevoie de spatiu locativ nou.”

Pretul locuintelor noi depinde de costul de constructie 

Piata imobiliarelor simte efectul incetinirii majorarii preturilor. Ciprian Iovu, reprezentantul agentiei Inter Imobiliare din Iasi, confirma acest lucru. In acelasi timp, Ciprian nu credec ca preturile vor descreste prea curand. El ne-a explicat faptul ca „Atat timp cat apar multe proiecte, iar pretul pe metru patrat nu prea are cum sa scada foarte mult, pentru ca mai este si un cost de construire, nu prea vad cum ar putea fi o criza asa de mare (…) ca lumea sa astepte sa mai scada pretul ca sa faca o achizitie ulterioara. Mai ales ca, cel putin in Iasi, un apartament, daca apare la un raport calitate-pret foarte bun, se vinde imediat, adica si cu, si fara criza”.

O piata totusi sensibila

Desi participantii in afacerile de pe piata domeniului rezidentialului autohton sunt increzatori, apar cateva indoieli cu privire la inevitabila criza imobiliar. David Grigorescu, presedintele APAIR, este de parere ca piata din Romania poate fi foarte usor afectata de elemente ca de exemplu micsorarea nivelului de indatorare, cresterea ROBOR sau euro. Intrucat cumparatorii doresc sa afle ceea ce se petrece in acest moment cu moneda euro, cati bani pot imprumuta de la banca si asteapta o perioada pentru a putea analiza schimbarile care se petrec, mai exact daca scad sau nu preturile, ei nu sunt foarte activi la momentul actual. Aceasta sensibilitate determina, de altfel, scaderea numarului de tranzactii in anumite perioade.
Vrei sa stii ultimele noutati despre imobiliarele din tara? Korter.ro este un motor de cautare a imobiliarelor noi, o alegere confortabila de gasire a complexelor rezidentiale din Romania.

 

Sursa: Anul 2020 va aduce o criza imobiliara?