Sunteti in categorie: Casa si Gradina

10 legume si fructe pe care le poti creste in balcon

10 legume și fructe pe care le poți crește în balcon
Deși creșterea plantelor în mediul lor natural poate fi un vis pentru oricare dintre noi, nu toți suntem atât de norocoși încât să ne permitem să locuim la o casă care are și curte. Însă aceasta nu este neapărat o veste proastă, pentru că întreținerea unei grădini poate fi consumatoare de timp și energie, pe care nu le mai regăsim, după opt ore petrecute într-un birou. Compromisul la care putem ajunge, pentru a ne putea bucura de rodul plantelor, cu o cheltuială minimă de resurse, este unul la îndemâna tuturor.  

Despre cum îți amenajezi o grădină în balcon, în câțiva metri pătrați, dar și despre modul în care putem organiza totul, astfel încât să mai rămână suficient spațiu și pentru o măsuță de cafea, îți vom explica în rândurile ce urmează.

Ce plante poți crește cu minim efort?
În general, ierburile care joacă rol de condimente pe care le folosim pentru a da arome speciale mâncărurilor noastre preferate sunt cel mai ușor de crescut. Busuiocul, oregano, coriandrul sau rozmarinul sunt câteva dintre ele. Mergând mai departe, poți amenaja o mică grădină în ghivece. Depozitează-le pe etajere pe toate și păstrează spațiul cât mai aerisit, cât să ajungă lumina soarelui la toate plantele. Iată ce ai putea planta în balcon:
• Roșii                   • Castraveți
• Ardei kapia         • Dovlecei
• Broccoli              • Țelină
• Spanac               • Salată
• Kale                    • Ridichi
E bine să știi că plantele aromatice au nevoie de cel puțin patru ore de soare pe zi pentru a se dezvolta în ritm normal, așa că ai face bine să poziționezi ghivecele în cea mai luminoasă parte a balconului. Dacă nu-ți rămâne suficient loc pentru toate plantele pe care ți-ai propus să le crești, poți pune glastrele cu plante aromatice și în interiorul bucătăriei, lăsând suficient loc pentru alte ghivece de dimensiuni mai mari pentru balcon.
PONT: Înainte să plantezi efectiv semințele pentru legumele sau fructele pe care te pregătești să le crești în balcon, lasă-le pentru o perioadă în interiorul casei, în ghivece mici, speciale pentru însămânțare, ca mai apoi să le transferi în glastre de mărimi obișnuite. Șansele ca plantele să se „prindă” sunt mult mai mari astfel.
 
Măsoară câtă lumină ajunge pe balcon
Dacă ai balconul orientat către est, e bine să știi că plantele pe care le crești acolo se vor putea bucura de soare doar în prima parte a zilei, deci locul este unul ideal pentru a crește fructe și legume. Dacă, însă, orientarea sa este spre vest, plantele vor avea acces la raze doar după-amiază, deci ar fi mai indicat să optezi pentru cele care preferă mai degrabă locurile cu semiumbră. Poți măsura, propriu-zis, suprafața pe care soarele ajunge nestingherit, pentru a vedea care este locul perfect pentru așezarea ghivecelor.
 
Decide cât timp poți dedica acestei activități
Grădinăritul, chiar și atunci când îl faci în balcon, îți va ocupa destul timp, pentru că plantele au nevoie nu doar de însămânțare, ci și de apă și fertilizatori speciali, în funcție de specia din care fac parte. De pildă, dacă balconul tău este orientat către sud, înseamnă că soarele va ajunge pe tot parcursul zilei la plantele tale, ba chiar căldura ar fi în exces, ceea ce înseamnă că va trebui să uzi unele plante chiar și de două ori pe zi. Ești dispus să faci asta?
PONT
: Începe cu mai puține plante, de la care îți poți extinde, ușor-ușor, grădina din balcon, în funcție de disponibilitatea ta de a o îngriji.
 
Și nu uita că și plantele au nevoie de iubire ca să poată crește cât mai mari și mai frumoase!

 

Sursa: 10 legume si fructe pe care le poti creste in balcon