Sunteti in categorie: Animale de companie

Gestatia la caini

catele gravide, gestatia la catea, catei mici, fatarePerioada gestatiei difera de la un caine la altul in functie de rasa. In ultimele doua saptamani de gestatie s-ar putea sa vedeti ca "viitoarea mama" lasa in urma ei un miros ciudat. Acesta este semnul ca nu mai este mult pana la „marele eveniment”. In aceste doua saptamani mancarea pe care o dati catelusei dumneavoastra trebuie sa fie bogata in proteine si in calorii deoarece, ca si in cazul oamenilor, ea isi hraneste si puisorii chiar daca nu a nascut inca.

Daca mirosul este prea neplacut cel mai bine ar fi sa va duceti cainele la un control medical deoarece s-ar putea sa aiba o infectie uterina. Nu este indicat sa ii oferiti cainelui dumneavoastra o dieta plina de fibre si cu foarte putine calorii si proteine. Cel mai bine ar fi sa renuntati la fibre si sa cresteti nivelul proteinelor si caloriilor.

Ce trebuie sa manance o catelusa gestanta
In dieta unei catele gestante valoarea proteinelor trebuie sa creasca cu 20%.
In saptamana a cincea sau a sasea de gestatie ea va fi lipsita de enrgie, insa numai daca nu este hranita asa cum trebuie.
Mancarea ar trebui sa fie foarte usor de digerat.
Dieta unei catele va fi schimbata in momentul in care aceasta intra in calduri si inainte sa ramana gestanta. In felul acesta se va obisnui din timp cu mancarea ce ii va fi administrata pe durata sarcinii.

Valoarea calorica a mancarii ar trebui ridicata abia in saptamana a cincea sau a sasea de gestatie. In ultimele trei saptamani mesele ar trebui sa fie mici si foarte dese deoarece vor fi mult mai usor de asimilat.
Cantitatea de mancare trebuie marita gradat in perioada sarcinii intre 25% si 50%.
Sa nu ramaneti surprinse daca veti vedea ca in aceasta perioada greutatea cainelui dumneavoastra va creste cu 15%-25%.
Imediat dupa ce va naste greutatea ei nu va trebui sa fie decat cu maxim 10% mai mare decat cea normala, cea pe care o avea inainte de a ramane gestanta.

Un caine nu are nevoie de suplimente de calciu in timpul sarcinii, dar s-ar putea sa ii fie necesare cele de vitamine daca nu este hranit asa cum trebuie.
Daca aveti o catea supraponderala s-ar putea sa aiba probleme la fatare. Acelasi lucru se poate spune si despre cele slabe.
De asemenea, daca nu este hranita adecvat in perioada gestatiei, cateii ei vor avea probleme.

Cum stim ca se apropie fatarea
Daca va iubiti cateaua si vreti sa aiba parte de o fatare cat mai usoara ar trebui sa va informati despre etapele gestatiei rasei de caine pe care o aveti. Un lucru pe care ar trebui sa il faceti indiferent de rasa de caine pe care o aveti este sa ii masurati zilnic temperatura corpului. Cand va ajunge in jurul valorii de 37 de grade Celsius este un semn ca fatarea ar trebui sa inceapa in cel mult 24 de ore.

Comportamentul nelinistit, contractiile la distanta de un minut, papitatiile, lipsa de odihna si lipsa poftei de mancare reprezinta primul nivel dinaintea fatarii.
Acesta dureaza cel putin 24 de ore. Nivelul al doilea este reprezentat de contractii puternice si nu ar trebui sa dureze mai mult de o ora dupa care ar trebui sa aiba loc fatarea.
Venirea fiecarui catel pe lume este insotita de contractii.
Nivelul al treilea este perioada de timp in care se nasc puii. Aceasta nu ar trebui sa dureze mai mult de patru ore.
La o scurta perioada dupa fatare, alte membrane fetale vor fi expulzate de catre "mamica".

 

Sursa: Gestatia la caini