Poate sunteti si voi ca mine, pe alte meleaguri trebuie sa gust macar mancarurile si produsele specifice tarii/regiunii respective.
Poate venim cu noi retete sau ne ajutam reciproc sa gasim o anume reteta a unei mancari care ne-a placut atat de mult in concediu.
Ultimul meu concediu l-am petrecut in Croatia. Mancarea croata se aseamana celei romanesti in mare. Ce-mi place mult la ei sunt cavapcici (un soi de mititei), pe care-i servesc cu rondele de ceapa si ajvar (un fel de zacusca, a carei ingredient principal sunt ardeii).
acum imi vine in minte "meringue" o bezea imensa, specialitate nelipsita din patiseriile franceze. preferata mea era pe rue de la gaite, strada renumita si pentru restaurantele asiatice extrem de numeroase.
"Meringue" e bezea pe franceza
Eu in Franta mananc eclere, daca e posibil unul la doua-trei ore Si branzeturi.
mie nu-mi plac branza din franta.. uf.
....si gaufres si crepes....jur ca sunt prea pofticioasa ca sa plec iar in vacanta.
Ma innbunesc dupa bucataria italiana.Pastele cu scoici sunt preferatele mele!
In Grecia trebuie gustate neaparat: baclavalele, adevarata brinza "Feta" intr-o salata traditionala "horiatiki", "pita giro", musai cu tzatziki... si ma mai gindesc...
Precizez ca toate sint "bombe calorice" care dau dietele peste cap... dar sint astit de buneee...
Am fost in Romania, in Ardeal si mi-am facut plinul cu prajituri (Dobos, indiene, savarine), am mancat mititei, papricas, multa carne la gratar, cartofi pai cu niste cascaval ras pe deasupra si o salata de varza buna-buna, de n-am mai pomenit asa una.
Maine plec in Cipru, imi ploua in gura numai cand ma gandesc la telemeaua lor, la branza halloumi, la masline, la iaurtul ala gras si atat de gustos. In localitatea unde vom sta este o brutarie/cofetarie deschisa 24 de ore, pe langa painea aia buna mai au baclavale de toate soiurile si in toate formele.
Spania: dulciuri bune. Si tapas (daca stii sau ai noroc sa nimeresti un restaurant bun).
In rest jale: rosii necomestibile, in general sortiment nu prea mare de legume, bucataria spaniola lasa de dorit.
Stau si ma intreb cum doua tari (Italia si Spania) asemanatoare ca asezamant geografic pot avea gastronomii atat de diferite.
Cumva din cauza faptului ca Spania a primit din plin influenta maurilor?
Chiar nu e grozava bucataria spaniola?
Diana, la mauri m-am gandit si eu, dar stii cum e normal la o bucatarie: in primul rand conteaza ce-ti creste in gradina. Si daca pui doua piete fata-n fata, una italiana si una spaniola (na, eu vorbesc acum de cea catalana), sa vezi acolo diferenta. Numai standurile cu peste erau frumoase si aratoase si nu mirosea deloc a peste pe-acolo, asa erau de proaspeti (prima data cand fiica-mea nu a inceput sa strambe din nas si sa traga de noi sa mergem de-acolo, ba chiar mai mult, a studiat fiecare peste, crevete, crab, etc. cu mare atentie).
Eu n-am mai fost decat o singura data in Andaluzia, intr-o excursie de-o zi (am dat o fuga acolo din Portugalia) si am mancat atunci tot felul de tapas intr-o circiuma care avea numai produse dintr-un soi de porc renumit, alea au fost ok fara sa ma fi dat pe spate.
Da-n rest... Eu nu ma omor nici dupa paella lor, cat o fi de buna ea la gust, dar cand incepi sa scotocesti cu degetele prin orez ca sa desfaci bucatile de crabi, sa mesteci cu mare grija (de fapt e foarte sanatos sa mesteci mult ) ca nu cumva sa se fi pierdut vreun coltisor de scoica (invelis al scoicii!) pe-acolo...
Em am dat o fuga pe coasta Atlanticului, fantastic de frumos, poate atasez niste poze daca mai gasesc subiectul ala si-ntr-un satuc de pescari mancai o supa de fructe de mare excelenta, sea-food chowder pe numele ei englezar.
am fost anul asta si anul trecut in Cuba.
mi-au placut mult cocktailurile lor . se pune??? si au o cafea expresso... nu ma dezlipeam de la bar, noroc ca era swim-up bar
mancarea... vorba kaluai, spanioli.
bine, la saracia lor, nici nu prea ai ce astepta. mancarea lor imi aduce aminte de mancarurile de la noi, din vremea raposatului. mai ales inghetata!
anul viitor va spun impresiile despre mancarea .... din Romania.
Iar am fost in Spania, stiu acum de ce mancarea lor n-are nici un Dumnezeu: nu folosesc condimente, nici plante inafara de patrunjel. Chiar si cu sarea sunt cam zgarciti.
Dar dulciurile (furate de la vecinii din est - frantujii) - o nebunie!
cum eu stau exact unde povesteste Kalua,adica in Catalunia,pot sa va spun ca nu au nici un pic de simt al gustului ,toate mancarurile lor sunt fade si se prepara la minut,femeile lor cica sunt"emancipate"si nu au kef sa stea prea mult in bucatarie.
eu am gasca mea de babete cu care ma intalnesc in fiecare seara cand iesim cu cateii si stau la taclale cu ele,deci povestim ce am mai gatit in ziua aceea.la inceput eu stateam si ascultam...apoi am inceput si eu sa le spun cu e pe la noi,cum se prepara aia,ailalta...faceau ochii mari..."cum ,asa mancati voi?"
deunazi vorbeam de varza...ei o fac numai salata sau eventual o trec un pic prin apa fiarta si apoi o fac tot salata.asa ca m-am enervat si am facut o varza calita ca la mama acasa,de-aia perpelita mult la foc mic,am pus carnaciori,un pic de sunca afumata ,aveam din Ro...si le-am dus si lor sa nu se mai mire atat...concluzie...acu' ma bat la cap sa le scriu reteta,cu doua din ele am "ora "saptamana asta sa vada cum fac papanasi
exista o regiune,adica nordul...galicia unde se mananca foarte bine,,,
ce au ei bun,sunt mezelurile,asa -zisele "embutidos"...cand am ajuns aici faceam nazuri ca eu nu mananc d-alea...dar sunt asa bune...mai fac acel "jamon"...eu ii zic "picior de mort"...adica picior intreg de porc afumat ...e foarte scump...in functie de ce a mancat porcul respectiv...daca are unghiile negre inseamna ca a fost hranit cu ghinda si ajunge sa coste pana la 200 euro un picior de 5-6 kg.adevarul e ca foarte bun.mananca acest picior...de exemplu cu ananas sau cu pepene verde.iar m-am strambat...dar stiti ce bun e?
la capitolul prajituri nu ai sa vezi vreuna facand asa ceva in casa!!si nici sunt complicate...fac pan de espagne...care ei de fapt nu stiu ca se keama asa...si ii pun deasupra mere sau pere sau fructe seci...au multe sortimente de fursecuri...la capitolul prajituri cu crema...nexam...aici e crema catalana sau flan...care e o budinca cu zahar ars pe deasupra.kalua zice ca i-au placut
dar daca te duci sa mananci intr-un bar ,tre sa ai grija ce bar alegi...ca e un jeg in majoritatea,de iti trece pofta de mancare...am fost asta vara la madrid si cum am ajuns dimineata,m-am dus sa manc ceva...vreau sa va spun ca doar am baut cafeaua,sandvisul sau"bikini"cum ii zic ei...nu l-am putut manca...era o mizerie acolo de nedescris...
Arancini siciliani - niste gogoloate cam de marimea unei portocale din orez, prajite si cu diferite umpluturi: carne tocata cu mazare (asta-i originalul), sunca fiarta, mozarella, etc. Fiica-mea-i moarta dupa ele, voi face de Paste prima data si daca-mi ies cum trebuie pun reteta.
rata pekin - as fi mancat in fiecare zi cat am stat in Beijing.
Branza camembert Hermelin in Cehia, e taiata in doua si marinata. Se serveste de obicei cu salata.
kalamari, scoici si caracatita am papat in Grecia yamii
http://www.elady.ro/articole/Gastronomie/Arancini.htmlo avem pe site. A ta e diferita? Daca da, da-ne-o sa o punem si pe a ta.
Mai Diana, unde-ti cumperi tu trufele de zi cu zi?
Reteta mea e http://www.elady.ro/forums/index.php?showtopic=2177 si-i de-aia fara fasoane.
Mancare indiana in Londra:
paine naan, creveti in numaistiucare sos, carne de miel in sos Masala parca, raita, paneer intr-un sos, cartofi fierti apoi prajiti scurt cu diferite condimente indiene, chana dal (linte in sos), niste chutney, un sos verde, un pic de salata si doua chiftelute din naut.
oooff, n-ai mancat tu fish&chips??
Kalua, arata senzational! Buna alegere!
Am mancat si fish and chips, chiar buni. Dar nu le-am facut poza.
Eu oricum sunt fana a mancarii indiene
Sri Lanka.
Bucataria lor este foarte asemanatoare cu cea indiana. Am mancat pe rupte, am si avut noroc de-un restaurant excelent in hotel. Din pacate tot uitam sa iau camera cu mine, ar fi meritat sa fac mult mai multe poze. A predominat pestele proaspat in alimentatia mea de-acolo.
Mancarea e in general iute, dar e o iuteala foarte placuta, se simt toate aromele in gura si apoi incepe sa arda.
Curry de ton proaspat cu tot felul de maglavaisuri (asta cand mancam a la carte)
Acelasi curry numai ca se vede si farfuria cu orez si chutney
Strudel de ananas cu inghetata de vanilie
Cratitele cu curry-uri cand era bufet
Si cateva din fructiere si ornamente (toate facute din legume si fructe), poate mai luam si noi cate-o idee:
Buchet de crizanteme:
Floare din pepene verde:
Buchet din sfecla rosie:
Buchet din morcovi in coaja de dovleac:
Pesti:
Papagali:
uaaaaa ce aranjamente...no! acolo sunt total depasita
anul trecut am fost in estul Canadei in provincia New Brunswick pe malul Atlanticului, de fapt bay of Fundy ...tare mi-a placut ...intr-un sat de pescari am mancat intr-un restaurant, cu meniu 99% peste si fructe de mare, o supa, clam chowder o numesc ei ...grozava la gust mmmmmm .... cam asa ar arata
Mai am doua fructiere:
La cafeneaua satului in care am locuit in Cipru:
Am mancat eu o gramada de bunatati, dar n-am avut timp sa le fac poza.
Singurele poze sunt de Cupa (asa mi s-a zis ca se cheama, am cautat de-am behait si am gasit reteta turceasca de kibbeh sau kouby ). Astea din poza erau umplute cu ciuperci si se simtea o aroma fina de tot de scortisoara, o nebunie, un vis, un poem.
Berlinul n-are mancare traditionala buna, specific pentru ei sunt piftelele (Bouletten), dar carnoase tare si un carnat taiat cu un sos rosu. N-am facut poza, am mancat de vreo trei ori asa ceva acum, dar n-am nimerit niciodata un sos bun.
In schimb am fost la un restaurant turcesc misto. In Berlin este comunitatea cea mai mare de turci din strainatate, de-asta. Si in München e plin de turci, dar asa un restaurant frumos n-am vazut pe aici. Si mancarea a fost o nebunie, totul facut pe jar.
Ce bine arata
pe jar mancarea nici nu se compara la gust cu cea la foc este multtttttttttt mai buna
maaaama, imi ploua'n gura..
n-am mancat nik azi.. n-aveti mila deloc!
Pun si eu cateva poze de la restaurantul chinezesc(nu stiu cum se numeste) din Tg.Mures. Aici am fost invitate,gagicile din firma(2)si cateva prietene, de 8 martie.
Carne de porc cu legume si sos dulce
Salata de ceva legume(de post) cu bambus si ciuperci negre
Salata calda de ciuperci
Vinete pane(aveau carne in interior )cu legume si sos acru-dulce
Porc cu ou si ciuperci negre(acru-iute)
Pui Jiling-spectaculos! Clocotea cand a ridicat capacul!
Sicilia - am mancat pizza si pasta, de data asta nu m-au dat pe spate, cel putin la fel de bune fac si italienii in Germania.
Incantata am fost de faptul ca rosiile si castravetii aveau gust. Am cumparat o gramada de chestii de la piata
Si copil cu purcel in spate
Cu gandul la doftoreasa noastra (cel din stanga parca avea mai multa aroma de cuisoare)
Copilul s-a imbuibat cu arancini cu tot felul de umpluturi.
ce mi-ar place sa ajung intr-o piata unde se revarsa asa branzeturile si mezelurile
am auzit ca-n Munchen e o strada unde pe 500 m sint expusi carnati, salamuri etc etc.
adevarat/fals?
Ha? O fi si n-o stiu eu?
Egipt - Sharm Al Sheikh
Mancarea egipteana cred ca-i facuta pentru turisti, e cam neutrala la gust, n-are nimic specific arabesc.
Intr-o seara am fost la un restaurant libanez (dintre bucatariile arabe asta mi se pare cea mai tare) si am mancat un platou cu diferite salate (delicioase toate): salata de vinete, salata de vinete cu tahina, hummus, salata cu iaurt si castravete, labneh (o branza cremoasa), in mijloc salata asortata.
Creveti (astia au fost numai ok, nimic deosebit)
Si farfuria cu, vorba lui Mr. kalua, boschet de zahar ars si prajiturele care ne astepta in camera la hotel (Conrad), erau baclavale, cataif, fursecuri cu albus de ou si cocos si-nca doua feluri
boschet de zahar ars...mai treci mai rupi o creanga
aratat foarte aptisante salatele mmmm
si mie-mi place bucataria libaneza desi nu pot spune c-am mancat des in restaurante libaneze. Sefa mea e libaneza, mi-a insirat odata ce e bun la ei dar am uitat sa iau notite
Moaaaah, pai numai felurile de baclava pe care le produc sunt fenomenale (fara suparare, baclavalele turcesti si grecesti sunt mici copii pe langa cele libaneze). Daca poti, ia ia tu notite la ce spune sefa ta. Am si eu o amica libaneza, dar s-a maritat de tanara cu un neamt si-a venit incoace, habar n-are sa gateasca ca acasa, ceea ce regreta si ea acum.
Am uitat sa va spun de lipiile infoiate egiptene, aish baladi (poza nu-mi apartine)
Excelent mi s-a parut Om Ali-ul, un desert pe baza de paine dulce. La fiecare restaurant era altfel (cate bordeie, atatea obiceie), dar de fiecare data foarte bun. Aseara am creat si eu varianta mea, yummy si ea.
boschetele arata f bine , is curioasa cum l au facut sa arate asa
Se face caramel (zahar ars), se toarna in picaturi, se lasa sa se raceasca, iar se toarna. Si tot asa.
Am mancat si eu baclava libaneza e superbuna mi-e nu-mi place baclavaua asta care se gaseste la noi, da' aia era beton.
fiind pe malul oceanul of course am abuzat fructele de mare si pestele.
am facut poze doar intr-un restaurant japozen
un sake f bun (n-am mai baut niciodata) chelnerul ne-a scris si marca si de unde ii
soia pastai, scoatem boaba cu dintii
tempura de legume
tofu tot cu coca de mai sus (o nebunie...) ...are si-un nume insa nu-mi aduc aminte acus
sushi, febletea mea
Cleo, yummyyyyyyyyy
In concediu am mers in Muntenegru, unde am stat 2 saptamani incheiate. Prima a fost la mare (Budva), a doua la munte ( Zabljak).
La mare am mancat cat am puttu fructe de mare si peste. Au fost delicioase, dar m-a dezamagit faptul ca se serveau direct cu garnitura, pe care nu o puteai schimba.
Calamarii erau umpluti cu diverse: bacon si branza, creveti, orez si bacon etc. Se serveau numai cu cartofi cu o verzatura care semana a spanac, gatiti cu ustoroi si un sos alb. Deliciosi, nimic de zis. Dar intr-o saptamana mi s-a luat de calamari umpluti, cu cartofi.
Pestele era gatit pe gratar si era servit cu cartofi prajiti sau fierti. Acolo mi s-a facut dor de legumele clasice: ciperci, vanata, fasole verde, ardei
Scoicile erau in cochilie si se serveau cu sos alb sau rosu. Ce nu mi-a placut a fost ca la restaurantul la care am mancat, nimeni nu stia o boaba de franceza sau engleza si am ajuns sa mamanc scoici cu sos de usturoi si paine
Iata si cateva poze.
Un peste de categoria 1, dar nu stiu cum se numea. Avea carne alba si multe oase. Nu m-a impresionat cu nimic.
Calamari umpluti cu creveti
Calamari fara nicio umplutura
Scoici cu sos alb
Peste de categoria 1 (altul decat primul) cu cartofi natur
Calamri umpluti cu branza si bacon (varianta asta a fost cea mai buna)
Sushi
Un platou imens de carnuri cu cartofi prajiti. Doua persoane puteau sa manance lejer din el
Ardei umpluti. Ei ii servesc cu piure. Am comandat asta la nimereala. Eram la un restaurant unde chelenrita habar nu avea de nicio limba straina, iar meniul era scris in limba lor. Am pus degetul pe ce mi-a venit si m-am ales cu asta. Trebuie sa va spun ca in ziua aia exact asta am poftit
Toate pozele au fost facut la mare. La munte am mancat mai variat, dar n-am mai apucat sa fac poze. Meniurile lor sunt foarte bogate in grilluri, dar garniturile sunt doar cartofi si sunt servite by default. Adica nu e ca la noi, iei o carne si-ti alegi garnitura. Felurile lor vin insotite si de salate, dar mai mici decat una obisnuita. Sunt portii uriase si mi-era imposibil sa comand 2 feluri.
La partea gastronomica sunt dezamagita de lipsa de varietate. Gustul si servirea insa au fost fara cusur. Chelnerii foarte prietenosi, amabili si rapizi. Cei mai funny erau cei care nu stiau decat limba lor si ca sa explice vita, de exemplu, foloseau limbajul semnelor. Nu vreti sa stiti ce era la masa noastra
Uneori mi-a placut sa-mi fac surprize si puneam degetul unde nimeream.
Dintre supe/ ciorbe (cam putine. Aveau doar de peste, de rosii, de legume si de vita), cel mai mult mi-a placut pileca csorba: o supa crema cu bucati de carne de vita si legume.
Arata toate foarte apetisant. Farfuria aia cu carnuri e tipic balcanica as spune.
Ce ti-a placut cel mai mult?
Cel mai mult mi-au placut acei calamari umpluti cu bacon si branza. Aveau o branza careia ei ii spuneau cream (deci ma asteptam sa gasesc smantana, chiar daca se spune sour cream). Branza aia mi s-a parut un deliciu, mai ales ca eu sunt innebunita dupa branzeturi ( de altfel, de la o piata de-acolokmi-am luat o roata de branza nemaipomenit de buna ) si plus bacon...plus cartofi cu usturoi...mi-a placut! Dar am zis, mi s-a luat de atatia cartofi cu spanac
In Podgorica (capitala lor) am mai mancat ceva bun, desi nu cu specific sarbesc: o pizza cu fructe de mare (un deliciu!) si niste tortelini cu 4 feluri de branza, al forno.
nimphe
tiii ce-as da iama-n calamarii aia.
Paella.. cu oratanii de mare = super tare
si sangria.. si mai super, da' se urca repede la cap. din cauza lipsei de experienta?
Eu am mancat un sos genial! Era facut de cei de la restaurantul respectiv, continea o gramada de chestii... si se numea sos Jack Daniels si avea si Jack Daniels in el
Eu tocmai m-am intors din Franta si am mancat la un restaurant libanez. Foarte buna mancarea, altfel decat ce avem noi in Romania. Nu stiu nume ca am luat farfurie de deguztare si aveau de toate.
In Corfu, Grecia. Din cate imi aduc eu aminte, doar cateva ingrediente : jack, sos de soia, ulei de masline, lamaie, usturoi... si nu mai tin minte
Si eu in Franta am mancat iepure cu un sos alb. foarte bun, iar despre branzeturile ce le-am gustat acolo, nu mai zic nimic...la noi nu am gasit.
Si in romania am mancat penne cu sparanghel, asa mult mi-au placut, stie care o reteta?
N-am facut deloc poze multe la mancare.
In general mancare proasta, o singura data am mancat regeste, dar la un restaurant de lux. In restaurantele normale am primit mancarea si pe farfurii din polistirena de-aia expandata (scart) sau din hartie.
Aici la un restaurant cica renumit pentru pizza. Pizza n-am mancat acolo pentru ca nu m-am dus acolo sa mananc asa ceva.
Mozzarella sticks serviti intr-un cosulet de plastic, pe o hartie
Hamburgerii erau facuti cu chifle produse de ei, un aluat de ciabatta, erau bune.
Al lui Mr. kalua
Si al meu desfacut
si impreunat
A fost foarte gustos, dar dupa aceea am avut aceeasi senzatie de disconfort ca dupa mancat prostii.
REvin si cu alte poze (dupa cum le gasesc) si cu mai multe povestiri despre mancarea in Hawaii.
parca mai povestisem c-am vazut un show la foodtv cu mancaruri hawaiene si erau cateva mai speciale
Hawaii-ul a devenit no-no pe lista mea. Omul meu e fericit acum ca-l las in sfarsit in pace.
Scuze happyCat, nu am mai intrat in ultimele zile pe forum.
Despre mancarea libaneza. Nu imi mai amintesc numele, dupa cum ziceam, dar aveau multe plicuri de aluat cu diverse umpluturi: carne, branza, legume.
De asemenea am mancat tabule (salata cu rosii, patrunjel si lamaie.) si salata de vinete, dar avea un cu totul alt gust decat la noi.
Ingredientul de baza in porice mancare era lamaia.
Am vazut ca este si in bucuresti restaurant libanez. Merita incercat.
Si mie imi place bucataria libaneza!
Salata lor de vinete de fapt se cheama baba ghanoush si sunt vinete amestecate cu tahini.
Mai fac ei niste vinete prajite cu lamaie peste extrem de bune si desertul meu preferat: Kunafa si cu branza si cu o crema foarte fina...
yummmm
Astazi am sa mananc pranz filipinez autentic.
Daaa, bucataria libaneza e cea mai tare dintre cele arabe.
Tot Hawaii, pe Oahu, North Shore. Sunt aproape de strada crescatorii de creveti si au cate-un chiosc pe roti pe langa ele, unde vand crevetii preparati in fel si chip. Totul arata foarte simplu, dar mancarea e foarte gustoasa. Din pacate nu dau decat o lingura de salata la creveti, asta mi-a lipsit.
Ai dracului americanii astia, prostesc oamenii cum vor ei, nu-i de mirare ca asa multi sunt obezi. Pe cutia asta scrie ca totul e natural si nu au adaugat sirop de fructoza din porumb. N-aveam obiectivul corespunzator cu mine, sa pot poza si ingredientele de pe cutie asa, ca sa se poata citi, bauturica era plina de zahar din trestie de zahar.
In alta parte, tot pe Oahu
Portia mea - cu orez integral
Alui Mr. kalua (pestele e ton)
Salata copilului
In Praid am mancat pizza cu ananas. A fost foarte buna
In Eforie Nord am mancat foarte bine la restaurantele gen "impinge tava". Mancarea foarte buna si acceptabila ca pret. Va recomand snitelul din piept de pui si tochitura ardeleneasca.
Praga, am mancat de-am rupt, totul foarte, foarte bun. Am avut parte si de oua Benedict la micul dejun, durere si alea.
Branza Hermelin marinata
Supa de usturoi (Mr. kalua a zis c-a fost cea mai buna pe care a mancat-o vreodata)
Supa de varza cu carnaciori in paine
Carne de porc, de vita, ambele cu sos, un copan de rata, un carnacior, varza calita si galuste de Boemia
Gulas cu galuste de Boemia
Tort Jamaica (pe farfurie cu sos de zmeura)
Pere in Marsala (pe farfurie cu niste sos de vanilie)
Ma duc la bucatarie sa beau un pahar de apa. Oare mi-o trece pofta?!
Nu cred! Ka, sper ca ne-ai dedicat cate o inghititura din tot ce vedem mai sus!
imi ploua-n gura...cu galeata!
Chiar sa stiti ca m-am gandit la voi! Altfel cred ca nu faceam atatea poze la bunataturi.
Gulasurile nu le-am pozat toate, peste unele razuiesc si hrean proaspat. Si vreau sa va spun ca n-am mancat la nu stiu ce restaurante de lux, ci normale, dar nu chiar in plina zona turistica. Cofetariile au fost mai acatarii.
Medovnik, tort cu miere, tort traditional cehesc (am postat si reteta pe la dulciuri)
Galuste cu prune
Cafea turceasca servita cu lapte de-ala la cutiuta, pfui! Dar buna tare si mie mi-a placut si ceasca.
Si-acum urmeaza cateva chestii necehesti, dar mi-au placut ideile sau cum a fost servit
Crochete cu multa branza si cubulete de sunca
Rosii cocktail umplute cu o pasta de somon afumat (fix exact mini-farfurie de-aia am si eu)
Rosii cocktail si bilute de mozzarella stropite cu pesto verde pe un pat de rucola, la pahar
Nu mai intru pe-aici ca ma-mbolnavesc!
Ce bine arata!
Sa-ti fie de bine!
Ce pofte m-au luat! Daca eu am reactionat asa, e clar ca trebui interzis topicul femeilor insarcinate, ele cine stie cum reactioneaza
Ce interzis domne, ca m-am infiintat aci' la prima ora. Arata de poveste toate. Confirm si eu ca mananca tare bine cehii si nici macar nu-i scumpa mancarea, ca la Paris. Eu am poftit asa: la dulciuri (evident), la ciorba de usturoi si la cea in paine (am mancat si eu una in genul asta cand am vizitat fabrica de bere Pilsner Urkel).
Hai ca eu zic ca sunt rezonabila nu, cu poftele ?!
anul trecut cam pe vremea asta faceam bagajele cu destinatia Panama
bucataria panameza? fructe de mare, peste, patacones=chipsuri de platan, am mancat si churros, poze din pacate nu prea am facut
am ajuns intr-o luni dupa-masa si seara am participat la o petrecere mai simandicoasa cu ambasadori si consuli. Meniul serii avea specific romanesc pt ca petrecerea fusese organizata de consulul Romaniei in Panama cu ocazia saptamanii Romaniei. Bucatarul chef, tot roman, adus din La Vegas de un prieten de-al nostru. Mi-a fist jena sa fac poze si nici prea mult timp n0am avut la dispozitie ca s-a facut o coada compacta de jur imprejurul platoruilor, imposibil de patruns
un platou cu fructe de mare preparate in fel si chip, servite pe o terasa oarecare in Panama city
patacones
baietii au baut cerveza (bere) panameza
Dulciuri de la escapada de la sfarsitul saptamanii
Bunatatea de prajitura cu ciocolata cu crocant in ea prezentata altfel
Plicticoasa prajitura cu fructe aranjata nitel
Cosuletele astea din aluat fraged erau tapisate cu ciocolata si umplute cu crema de vanilie
Prajitura cu crema, in aluat avea si bucati mai mari de nuci
In Scotia
haggis, un fel de drob din organe de oaie, dar care are si faina sau fulgi de ovaz in el. Eu nu ma impac cu oaia pe masa, dar chiar mi-a placut.
Am mancat si black pudding (un fel de sangerete) de-a lor, ingurgitabil
Si stovies, un fel de tocanita de cartofi cu carne tocata.
In primul rand dedicatie speciala pentru cleolica (de mancat n-am mancat ca nu ma dau in vant dupa ele)
Rulada cu mousse de cafea
Tort Sacher (bun, dar nu extraordinar, cofetarul sigur nu era vienez)
Krant de Frankfurt
Piscatura albinei
Toate celea si cu o bucata de brownie
Gustarica de dupa-amiaza a lui Mr. kalua in prima zi de Berlin
[img]http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/Urlaub
/IMG_1361.jpg[/img]
Gustarica incepand cu ziua a doua
In Varsovia am mancat la un restaurant pateu cu dulceata de ceapa rosie si salata de branza de vaca cu miere din floare de lamai, alune prajite, salata iceberg si dressing. Cand mi s-a spus ce o sa mananc am zic ca o sa fie un chin, dar de unde...nu ma mai opream din mancat. Iar la final, am incheiat apoteotic cu o prajitura Dacquoise
Din pacate nu am poze.
hihi pt dedicatie
deci eu nu ma omor dupa macarons, sint okay si tare dragute, le urasc pt ca nu-mi ies ca-n poza si pana nu reusesc nu ma las!
ia uite albina ce piscatura are!
cu stridiile am avut o experienta neplacuta si nu stiu daca ma mai incumet prea curand
Tarta Tatin, fiica-mea a mancat prima data si a fost tare deceptionata
Piramida 3 chocolat (parca asa se chema), o nebunie
Noir de noir, excelenta si asta, trebuie sa caut o reteta si s-o incerc si eu
Am mancat la Praga urmatoarele:
tort Medovnik - foarte bun - am vazut ca e si reteta pusa de Kalua pe aici
gulas servit in chifla de paine - a fost extrem de sarat, cred ca am avut eu ghinion, nu imi imaginez ca asa trebuia sa fie.
rata la cuptor cu varza rosie - o bunatate, combinatie excelenta - cu galuste de paine si cartofi care nu m-au impresionat.
Idee de prezentat prajiturici
Eu nu-s deloc cu supele, dar asta m-a dat pe spate, e de sparanghel. V-am mai spus, pare-mi-se, ca fac astia niste supe-spuma de sta matza-n coada. Si am stat aseara de vorba cu un tip care mi-a explicat cum ca supele-crema sunt old-fashioned, cele spuma le-au inlocuit, nu mai au voie sa fie groase.
Mie nu-mi place bucataria spaniola, cea continentala, sunt de parere ca bucatarii nu-s in stare sa manuiasca nici macar sarea, ce sa mai vorbim de alte condimente sau plante, ceea ce are ca urmare o mancare fada. Dulciuri, inafara de crema catalana, n-au cine stie ce asa ca...
Cu toate astea am mancat pe Teneriffe ex-ce-lent! N-am apucat sa fac nici macar o poza, din pacate. Dintre specialitatile canare am mancat iepure (avea un gust subtil de vin), puchero (un fel de tocanita cu tot felul de carnuri si chorizo, toate taiate mic, naut si alte legume care se pun in supa), papas arrugadas (cartofi mici, fierti in coaja in apa bine sarata pana devin usor albiciosi) cu mojo verde si rojo (sos verde si rosu), peste spada, un spanac atat de bun cum n-am mai mancat niciodata, inca niste pesti pe care nu mai stiu cum ii cheama . Dulciurile nu m-au dat pe spate nici aici, dar erau ok: frangollo, o chestie care arata ca o budinca de vanilie, dar e facuta din porumb si lapte, orez cu lapte usor condimentat, banane cu crema de zahar ars pe deasupra.
Si pe acolo se poarta tare colorantii artificiali, nu inteleg de ce, le plac probabil culorile tari.
Bucataria arabeasca, una pe care o apreciez la adevarata ei valoare. Cea de la Hiltonul din Luxor urmeaza imediat dupa cea a restaurantului arab din Burj al Arab, Dubai (dintre cele incercate de mine, si zau ca-s nenumarate). In restaurantul asta din Luxor am mancat cele mai bune falafel ever, de ex. Fiind foarte putini oaspeti am avut ocazia, in limitele englezei vorbite de bucatarul sef, sa stau de vorba cu acesta, dar n-a scapat nicio reteta. Mi-a zis doar ca falafele bune nu se fac din naut, m-a invatat ce se pune pe foul medammas (chimion in cruce, chili, sare pentru ca cele adevarate sunt intotdeauna preparate fara sare, ulei de masline si suc de lamaie, astea fiind basic-urile pe pasta aia de fasole). Nu va spun cum prepara omleta, arunca ingredientele (inafara de oua) de pe la un metru distanta in tigaie.
Deci, chestii de la micul dejun (n-am apucat sa le pozez pe toate)
Foul (chestia bandajata fiind o jumatate de lamaie mica-mica) cu tahina si falafel
Sectiune falafel
O paine de-a lor (ceva intre paine si aluat frantuzesc, calda, o nebunie) cu branza lor specifica
In prim plan niste carne de vita conservata prin uscare, buna tare
Un fel de cozonac nu prea dulce, bucatarul mi-a zis ca asta e toastul facut de ei. Era in jumatate cu unt, o bunatate!
Halva, asa buna n-am mai mancat pana acum.
http://www.elady.ro/articole/Gastronomie/Reteta-de-pancakes.html
Fructe, pepenele galben (ma rog, verde) din spate era din cale-afara de aromat. Din productie locala.
Dulciurile de la micul dejun incredibil de bune si toate facute de ei. Asa danish pastry pufoase ca acolo n-au mai pomenit papilele noastre gustative, niste prajiturici fara crema de nu te mai puteai opri din mancat, oricat erai de satul (chiar am zis amandoi ca bine ca n-am stat acolo vreo doua saptamani, am fi ajuns acasa prin rostogolire probabil )
Dupa-amiaza ni se aducea in camera un mizilic
Ma duc sa mananc o felie de "Visinu' din Padurea Neagra", sau o para. Nu mai pot!
Ce-am mai mancat prin Luxor, pe la alte restaurante, bune si mancarurile astea, cu gust de mancare facuta in casa, fara prafuri industriale, dar nimic deosebit
mezze, aperitive
salata
vinete prajite
nelipsita tahina
muraturi de-alea de-ale lor, sarate si acre de eu una nu ma apropii de ele
lipie arabeasca, mai peste tot in doua cu faina integrala si pe o parte data prin tarate
musacaua lor, mai mult un fel de ghiveci
tepuse cu carne de miel, un fel de tocanita de cartofi si orez
Dinner la hotel, mai putin arabesc, dar excelente absolut toate
carpaccio cu rucola si un fel de cracker facut tot de casa (si ma gandeam la doftoreasa noastra )
creveti reci cu salata
somon afumat cu tot ce-mi trebuie mie sa-l mananc
Salata de dovlecei cu seminte de pin, salata de avocado cu nectarine si paine cu plante
Salata de pui, salata de carne de vita si coleslaw
Crevetoi, un fel de tortilla cu pui, sosurile erau de poveste
Cheddar, gorgonzola si cracker
Umm Ali (om Ali), budinca de paine, cea mai buna pe care am mancat-o vreodata
si banana coapta
topicul asta a devenit extrem de periculos!
Salivez de numa. Ce bine arata!
Iar am intrat in sevraj!
Kalua, merci pentru gandurile bune, da' eu sigur faceam greva foamei cu portia aia microscopica de carpaccio.
Valeu ce de poze si ce de bunatati! Mie mi-e rusine sa fac poza mancarii cand sunt acolo in restaurant, o singura data am facut o poza unui desert si al meu a ras de mine.
Ce bine arata toate. Priceputi egiptenii la bucate.
Carpaccio ala se face mai in sange? Am vazut si eu pe aici la Real, da' habar n-aveam cum sa-l fac, asa ca n-am luat.
Umm Ali ala arata de stai si salivezi langa poza.
Doftoreaso, dar cine naiba mananca numai niste carpaccio si se satura? Noi am mancat toate chestiile de la hotel din ultimele doua posturi intr-o singura seara si-nca nici nu le-am pozat pe toate.
Happy, depinde de restaurant. Aici noi eram singurii pe terasa (si la micul dejun, si-n seara cu pricina), puteam face si tumbe pe masa daca vroiam. Dupa primul mic dejun Mr. kalua a spus ca a doua zi trebuie sa iau aparatul sa fac poze.
MoN, carpaccio e din carne cruda de vita.
Si-acum inchipuiti-va ca de la minunatiile astea am ajuns la un hotel (cica bun el) all inclusive. Pana si de castraveti mi s-a luat, cand i-am vazut taiati in toate grosimile si trantiti intr-un castron acolo. Pestele n-avea absolut niciun gust, nu era rau, dar nu stiai ce mananci. Si tot asa. Si la dulciuri, inafara de baclavale nu era nimic interesant. Daca am ajuns eu sa stau in fata unui bufet cu cel putin 10 dulciuri, torturi, etc. si sa nu-mi trebuiasca nimic...
Apropo de castraveti, la Hiltonul din Luxor, la micul dejun, erau in fiecare zi taiati altfel, rotocoale normale, apoi bastonase, apoi semilune (felia taiata in jumatate si scobita de miez), ce mai, se vedea ca totul e facut cu drag acolo.
Chiar asa, ce inseamna sa pregateasca cineva cu drag!
Am ajuns si aici :
- cea mai buna ciorba de peste , in Delta Dunari
- braga in Drobeta Turnu Severin
-galuste in sos de visine (nu mai retin numele) Polonia..aici am luat 10 kg intr-un an
- caracatita¨pulpo¨,Spania
-pizza( scoasa din cuptor ),Italia, Venetia
- eclere , Franta
-kebab cu carne de capra ,Germania Russelsheim, nici nu stiam ca imi place
-salata cu carne de capra si snitele,Austria,Grosspetersdorf si Oberwart
- gulas ,Ungaria, pe langa Balaton si Szeged
Nu am sa uit niciodata calmarul la gratar cu brocoli din Croatia. Nu am poze, din pacate. Poate nu e cine stie ce pentru toata lumea, dar pentru mine e mare lucru .. ca io nu-s in stare
Powered by Invision Power Board (http://www.invisionboard.com)
© Invision Power Services (http://www.invisionpower.com)