IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Closed TopicStart new topic
> Danone Delicios, retras de la raft, Atenţie! - iaurt cu fructe contaminat cu dioxină
Diana.
post Aug 23 2007, 02:35 AM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piaţă a unor loturi de iaurt cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxină.
Autoritatea Veterinară a primit o notificare prin sistemul rapid de alertă la 14 august referitor la prezenţa gumei de guar, ingredient folosit în iaurturi cu fructe, posibil contaminată cu dioxină, se arată într-un comunicat al ANSVSA. Autoritatea a trimis note direcţiilor judeţene, care au retras de pe piaţă toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul UE de referinţă de la Budapesta.
În comunicat se mai arată că loturile de produse suspicionate de contaminare vor rămâne sub sechestru sanitar-veterinar până la sosirea rezultatelor de laborator.
Guma de guar, E 412, este un preparat natural, obţinut dintr-o tufă de fasole indiană care se cultivă în India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizată în industria alimentară ca aditiv cu funcţii de agent de îngroşare, stabilizator şi emulgator pentru diverse produse. Din punct de vedere tehnologic, E 412 are de opt ori puterea de îngroşare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mică fiind necesară pentru a produce o vâscozitate suficientă.
sursa:Jurnalul.ro

Iaurturile Danone Delicios, retrase din 31 de judete
Produsele care s-au mai gasit pe raft au fost sechestrate, dar lotul de 20 august a fost, in cea mai mare parte, consumat.
Producatorul de lactate si iaurturi Danone Romania a confirmat ieri informatiile publicate de „Evenimentul zilei", conform carora au fost retrase din magazine iaurturi cu fructe din cauza suspiciunilor privind contaminarea cu dioxina.
Conform reprezentatilor Selgros, citati de Hotnews, au fost retrase iaurturile Danone Delicios cu visine, cu fructe de padure si cele cu caise si capsuni.
„Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul ANSVSA, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie", a comunicat Danone.
Potrivit companiei Danone, singurul lot suspect ca ar fi continut dioxina in guma de guar este cel cu data de expirare pe 11 septembrie, probele prelevate din acest lot fiind in prezent in analiza la Budapesta, rezultatele urmand sa apara saptamana viitoare.

Pe care... l-am mancat
Liviu Rusu, directorul „Sigurantei Alimentelor" din cadrul Autoritatii, ne-a declarat insa ca ar fi vorba si despre un alt lot de iaurturi, cu data de expirare 20 august, care a fost deja consumat si din care nu s-au mai gasit prea multe recipiente in reteaua de magazine.
De asemenea, compania Danone nu a precizat daca iaurturile suspecte de contaminare cu dioxina contineau fructe de padure si visine, dupa cum a relatat EVZ.
„Iaurturile au fost retrase din 31 de judete ale tarii, chiar si din magazinele satesti unde mai existau cateva bucati. Operatiunea de strangere a lor s-a incheiat ieri (marti - n.r.), la ora 21.00", a mai precizat Rusu.
El nu a putut sa precizeze de ce Autoritatea nu a facut publica existenta riscului de contaminare a produselor decat dupa ce EVZ a publicat informatia.
Danone precizeaza ca nu utilizeaza in mod direct guma de guar, aceasta fiind ingredient folosit la unele preparate de fructe produse in Cehia si utilizate la anumite iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 grame intr-un pahar de 125 grame).

Batalia din galantar
Practic, in cazul iaurturilor, batalia pe piata se da, dincolo de calitate, la nivelul costurilor pe care le presupune prelungirea termenului de valabilitate a produsului.
In cazul iaurtului, s-au dezvoltat, spun specialistii, doua scoli: cea franceza - care foloseste produs biologic viu, iar iaurturile sunt valabile 21 de zile, la temperaturi mai mici de 4 grade, si cea nordica, care presupune pasteurizare, ce da produsului un termen de valabilitate de pana la 40 de zile, in conditii de temperatura mai putin restrictive.
Pe langa culturile lactice care se folosesc de mii de ani la producerea iaurtului, acestea au in compozitie stabilizatori, care dau textura lucioasa a iaurtului si il coaguleaza. Acesti stabilizatori sunt responsabili si de prelungirea termenului de valabilitate de produsului.
Iaurturile fluide sunt de preferat celor cremoase, cu fructe
Iaurturile naturale, cu gust usor acrisor si aspect fluid sunt de preferat celor cu fructe, bogate in conservanti.
Pentru a va asigura ca alegeti cel mai bun iaurt, verificati ca pe eticheta produsului sa fie scrise urmatoarele bacterii: lactobacillus bulgaricus, streptococcus termophillus si bifidobacterii. Aceste microorganisme intaresc sistemul imunitar, inhiba cresterea bacteriilor care pot cauza toxiinfectii alimentare, ulcer sau cancer.
„Mai mult, refac microflora intestinala in urma administrarii de antibiotice", explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru ca grasimea din lactate favorizeaza in timp aparitia aterosclerozei (modificarea structurii arterelor), este indicat sa cumparati iaurturi partial degresate.
Cu cat iaurtul are o compozitie mai omogena si isi pierde din fluiditate, cu atat are mai multe substante artificiale, va avertizeaza medicii. „Evitati iaurturile care se tin bine in lingurita" subliniaza medicul nutritionist si diabetolog Alina Jiletcovici.
Specialistul spune ca acestea sunt soiuri de iaurturi cu adaos de amidon in care se foloseste lapte cu continut ridicat de apa. „Amidonul are rolul de a lega iaurtul, de a-i da aspect compact", sugereaza ea.
Pe langa amidon, iaurturile cu fructe contin zahar si coloranti. „Amidonul si zaharul cresc valoarea calorica a iaurtului. Mai mult, lipsesc proteinele si calciul, care se gasesc in mod normal in lactate si au rol esential in organism", apreciaza doctorul Jiletcovici.
Daca vreti ca iaurtul sa fie cat mai sanatos, cumparati numai produse care au fost sterilizate (preparate la temperaturi si presiuni ridicate) dupa fermentarea cu microoganisme.
Prin acest proces se mareste durata de viata a iaurtului. O alta modalitate de a prelungi perioada de valabilitate a iaurturilor este utilizarea E-urilor.
Atat cele obtinute prin sterilizare, cat si cele preparate cu E-uri au termen de valabilitate aproximativ o saptamana, insa cele din urma sunt mai nocive. (Ionela Croitorescu)
(IMG:http://www.evz.ro/files/2007/POZE/August/23/graf03.jpg)
sursa:EVZ.ro

Doua sortimente de iaurturi Danone, suspectate de contaminare cu dioxina, au fost retrase de pe piata
23.08.2007 Doua sortimente de iaurturi Danone, suspectate de contaminare cu dioxina, au fost retrase de pe piata
Mii de iaurturi cu fructe de padure si visine de la Danone au fost retrase din magazine din cauza unor suspiciuni privind contaminarea cu o substanta extrem de nociva, dioxina. Iaurtul a ajuns în magazinele din 31 de judete. „La momentul actual, nici un produs provenit din loturile suspectate ca au fost contaminate nu mai exista în comert. Acestea au fost sechestrate, iar daca va fi confirmata contaminarea, produsele vor fi distruse", ne-a declarat, ieri, directorul general al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Liviu Rusu. Acesta a refuzat sa precizeze numele companiei care foloseste aceasta substanta pentru ingrosarea iaurturilor, dar si cantitatea retrasa din comert, pe motiv ca „aceasta alerta este una europeana si are grad crescut de confidentialitate". „Primul lot expira în 20 august, deci exista varianta ca o parte din iaurturi sa fi ajuns la consumatori", a explicat Liviu Rusu agentiei NewsIn.

Danone recunoaste ca foloseste ingredientul suspectat

Contactati de ziarul „Gardianul", reprezentantii Danone au confirmat, ieri, ca utilizeaza preparatele de fructe continând guma de guar. „Danone nu utilizeaza în mod direct guma de guar. Aceasta este ingredient al unor preparate de fructe fabricate în Cehia si utilizate în unele iaurturi cu fructe. În iaurt, guarul se regaseste în cantitati foarte mici (0,02 g într-un pahar de 125 g). Imediat ce alerta europeana a fost lansata, am oprit utilizarea preparatelor de fructe continând guar suspect", precizeaza compania. Conform reprezentantilor acesteia, toate produsele Danone de pe piata sunt conforme cu legislatia si nu prezinta nici un risc pentru consumatori.
Guma de guar se foloseste la fabricarea mai multor alimente, precum lactatele, iaurtul, chefirul, smântâna, pentru îngrosarea compozitiei, la înghetate, în panificatie, în industria carnii si la sosuri.
Dioxina poate produce malformatii ale fetusilor, cancer de sân si de prostata
In doze de peste un miligram pe kilogram, dioxina provoaca intoxicatii care pot produce malformatii ale fetusilor în cazul gravidelor, explica academicianul Victor Voicu, seful catedrei de toxicologie a Universitatii de Medicina „Carol Davila", citat de NewsIn. Consumata pentru mai mult timp, dioxina produce cancer de sân si de prostata. De asemenea, intoxicatia cu dioxina se traduce prin leziuni hepatice, tulburari endocrine, hormonale, de tip iritativ si necesita tratament de sutinere a organismului pentru a face fata agresiunii toxice. Alte semne vizibile ale intoxicatiei sunt eruptii pe fata si pe piept, chisturi de diferite forme si diverse tulburari digestive si respiratorii. Dioxina se depune în tesutul gras si este eliminata greu de organism. Timpul de înjumatatire a cantitatii depozitate în organism este de sapte ani. Cel mai cunoscut caz al unei persoane intoxicate cu dioxina este cel al presedintelui Ucrainei, Victor Iuscenko, otravit in campania electorala din 2004.
Steliana Bancu
sursa:gardianul.ro

Alarmă de dioxină în două loturi de iaurt Danone
Două loturi de iaurt Danone cu fructe au fost retrase de pe piaţă de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), deoarece guma de guar – unul din ingredienţii folosiţi la fabricare este suspect de contaminare cu dioxină. Aceasta este o substanţă cancerigenă care afectează ţesuturile grase şi creierul, blochează funcţionarea ficatului şi a glandelor endocrine. Pe 14 august, autorităţile române au fost notificate prin sistemul rapid de alertă de posibila infestare cu dioxină la loturile cu iaurt cu data de expirare 11 şi 20 septembrie.
ANSVSA a anunţat toate direcţiile judeţene care au retras de pe piaţă loturile suspecte şi au trimis probe la laboratorul de referinţă al UE de la Budapesta. Guma de guar este un ingredient folosit în iaurturile cu fructe şi se obţine dintr-o tufă de fasole indiană. Produsul este un aditiv utilizat în industria alimentară ca agent de îngroşare, stabilizator şi emulgator. Guma de guar este un preparat natural şi ar putea fi infestată cu dioxină doar dacă s-a produs în condiţii improprii.
Reprezentanţii Auto­rităţii nu au confirmat că produsele în cauză aparţin firmei Danone România, motivând că informaţia este confindeţială, ca şi cantitatea de produse retrase. Datele vor fi făcute publice abia săptămâna viitoare, când ANSVSA va primi rezultatele de laborator. Reprezentanţii instituţiei spun că la nivel european au existat mai multe notificări privind dioxina, dar cea referitoare la guma de guar a fost identificată doar în loturile retrase de pe piaţă, nemaiexistând alte controale la produse similare ale altor companii.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) nu a fost sesizată în acest caz, deoarce „autoritatea care se ocupă de siguranţa alimentelor este ANSVSA". Conform Protocolului încheiat între organismele de control, acestea se pot informa între ele, în funcţie de competenţa cui ţine rezolvarea problemei semnalate. „Protecţia Consumatorului urmăreşte pe piaţă calitatea şi conformitatea produselor faţă de prevederile legale şi faţă de declaraţiile producătorului, verifică modul de etichetare al produselor alimentare în conformitatea cu legea", se arată într-un comunicat al ANPC.
Conducerea Danone a transmis printr-un comunicat că a făcut analize proprii de laborator imediat ce la nivel european au fost semnalate suspiciunile privind prezenţa dioxinei în guma de guar şi „toate rezultatele sunt bune". Cât priveşte loturile cu pricina, „pe 17.08.2007, împreună cu ANSVSA s-a făcut identificarea cantităţilor de produs care au avut legătură cu alerta europeană. Întreaga cantitate se află acum blocată, sub controlul ANSVSA, în depozitul Danone şi în mai multe puncte din reţeaua de ditribuţie". Conducerea companiei neagă că ar fi vorba despre lotul care expiră în 20 septembrie, deoarece a fost fabricat recent şi nu are legătură cu alerta. „Toate produsele de pe piaţă sunt conforme cu legislaţia şi nu prezintă nici un risc pentru consumatori", se mai arată în comunicatul menţionat.
Dioxina este o substanţă cancerigenă care afectează ţesuturile grase şi creierul, blochează funcţionarea ficatului şi a glandelor endocrine. Guma de guar este un ingredient folosit în iaurturile cu fructe şi se obţine dintr-o tufă de fasole indiană. Este un preparat natural şi ar putea fi infestat cu dioxină doar dacă s-a produs în condiţii improprii.
sursa:gandul.info

Mai multe despre produsele Danone
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 7th May 2025 - 12:05 AM